— Jeg tror nok svensken angrer seg, sier Bjerkes daglige leder Arnlioth Heltberg litt ironisk.

Hestens trener Fredrik Solberg (37), som også er eier sammen med to pensjonister, kommenterer det slik:

— Selgeren skulle bruke pengene som mellomlegg til en vedmaskin.

Mens østfoldingen Solberg endte med gullet, må vi si at svensken sitter igjen med gråstein. Og det kan bli mer irritasjon lørdag ettermiddag, da B.B.S. Sugarlight er favoritt i Olympiatravet i vårt naboland. Dette prestisjeløpet i Göteborg vant hesten i fjor, året det også ble seier i Oslo Grand Prix.

Går sine egne veier

Solberg har gjort alt riktig etter at han fikk tak i vallaken.

— Torsdag var vi på dressur i en innendørshall i Moss. Det er viktig at hesten bruker forskjellige muskler, opplyser Solberg, som også driver mye med «jogging» med den firbente i Fredrikstad-marka.

— Det er litt spesielt å drive dressurtrening med en hest. Fredrik tenker utradisjonelt. Når du får toppindivider må man jo ta godt vare på dem. Det er belastende bare å drive med trav, rett frem og svinger, mener Heltberg.

10 hester kjemper om seieren

B.B.S. Sugarlight vant Olympiatravet i fjor. Han jakter reprise og verdensrekord lørdag. Foto: Eirik Stenhaug, Equus

Mens den svenskfødte «østfoldhesten» er den beste som står i Norge, befinner Leonel seg i Frankrike. 12. juni møtes de to topptraverne i Oslo Grand Prix. Mens først skal B.B.S. .Sugarlight være med i prestisjeløpet Olympiatravet, med 1,5 millioner kroner i førstepremie. Han overtok en hest som blir betegnet som helt grei som fireåring, men som presenterte seg for fullt som femåring. Siden har den nå syv år gamle hesten vært i verdenstoppen.

10 hester får være med i Olympiatravet. Den eneste hesten fra Norge hadde en sterk generalprøve, 7/10-deler fra verdensrekorden. Den har nederlandske Robert Bi fra mai i fjor.

Verdensrekord ingen umulighet

— Seieren er viktigst, verdensrekorden kommer i annen rekke, men ja, det er ikke umulig, sier Fredrik Solberg til Aftenposten. Som eneste amatør har han mot alle odds trent frem en verdensstjerne.

— Du setter ikke verdensrekord på bestilling, men B.B.S. Sugarlight er god nok. Han har luktet på rekorden flere ganger, men aldri blitt presset til å kjøre fortere. Om banen er bra og konkurrentene hissig på grøten kommer det til å gå fort, forsikrer 37-åringen.

Som en kenyansk løper

— Verdensrekorden er innen rekkevidde. Det så jeg da B.B.S. Sugarlight vant kvalifiseringen på Axevalla. Åby er raskere, og vi krysser fingrene for at værgudene er med oss. Da blir det rekordforhold, sier banens norske sportssjef Jon Walter Pedersen til Equus Media.

— B.B.S. Sugarlight er som en kenyansk langdistanseløper. Like mørk og like utholdende. Han ser aldri ut til å bli sliten, og det kan gi både seier og verdensrekord, tror Pedersen.

Kan komme inn blant de beste

Om B.B.S. Sugarlight skulle forsvare fjorårsseieren blir han fjerde hesten i løpets 37. årige historie som vinner to år på rad. De svenske supertraverne Copiad, Queen L. og Gidde Palema har klart det kunststykket tidligere.

To andre norskeide hester, Sugarcane Hanover (1988) og Thai Tanic (2006), har også vunnet løpet som er kjørt siden 1979, og hvor travsporten har samlet inn utrolige 229 millioner kroner til Sveriges Olympiska Kommitté.