Manchester United har slitt siden den skotske trenerlegenden ga seg som trener i 2013, etter 27 år som manager i den engelske storklubben. David Moyes og Louis van Gaal har ikke klart å følge opp den enorme suksessen Ferguson hadde på Old Trafford. Nå er det José Mourinho som styrer skuta i Manchester.

Skotten var kjent for å være knallhard, og flere profiler har forsvunnet fra Manchester United etter å ha havnet på kant med 74-åringen.

Var hensynsløs

En som mener Ferguson gikk for langt med sine metoder, er tidligere Manchester United-, Viking— og Lyn-spiller Mads Timm. Dansken, som nå er 31 år gammel, fikk ingen god karriere i Manchester-klubben, selv om han var under kontrakt med laget i mellom 2002 og 2006. Han var i denne perioden på utlån i Viking, Lyn og engelske Walsall.

— Han var en kontrollfreak, og han motiverte ofte spillerne med frykt. Han implementerte og insisterte på en kultur og sørget hensynsløst for at han spillere viet seg til hans ideer og hierarki, skriver dansken om Ferguson i sin biografi «Rød Djevel».

Mads Timm var på utlån i blant annet Viking og Lyn, men i Manchester United ble han aldri noen suksess. Foto: NTB Scanpix

Timm var sett på som et lovende talent, men fikk aldri sjansen på Uniteds førstelag, et mannskap som sikret trofeer på løpende bånd i England.

Danskens skriverier har vært omtalt i flere engelske og danske medier tirsdag, som blant annet Daily Mail, Express og BT. Sir Alex Ferguson selv har foreløpig ikke kommet med noe svar på påstandene.

En «slavehær»

— David Beckham, Ryan Giggs og Neville-brødrene hadde personligheter som passet perfekt inn i Fergusons slavehær, sier den nåværende Lyngby BK-spilleren.

Med Ferguson ved roret erobret Manchester United tronen i engelsk fotball fra Liverpool, og mellom 1986 og 2013 sikret de blant annet 13 ligatitler, fem FA-cupseirer samt at de gikk til topps to ganger i Champions League (1999 og 2008). Det er ikke engang fire år siden Ferguson ga seg, men Timm tror ikke det er noen garanti for at skotten ville lykkes i dagens fotball.

— Jeg er ikke sikker på at man kan skape suksess på samme måte i dag. I dag kan du ikke få fotballspillere til å underkaste seg ved å snakke om ære og viljen til å dø for en klubb. I dag vet de fleste fotballspillere godt at klubbånden ikke er større enn kontrakten, hevder Timm.