Se klippet fra SVT-dokumentaren i videovinduet over.

Norge og Sverige er og blir erkerivaler i langrenn. I SVTs nye serie «Sveriges skidhjälter» kommer det frem at det svenske støtteapparatet ikke er alltid like fornøyd med hvordan det norske landslaget blir behandlet.

Serien følger det svenske landslaget frem mot VM i Falun, og inneholder et klipp der Sveriges landslagssjef Rikard Grip raser mot funksjonærene under verdenscupsprinten i Drammen i mars 2014.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip, her fra OL i Sotsji. Foto: NTB scanpix

Grip mente at norsk servicemenn hadde brutt reglene ved å bevege seg inn på et område lagenes støtteapparatet ikke skulle ha tilgang til.— Hvorfor får Norges servicemenn gå over?, sier Grip med hevet stemme i klippet.

— Hva er det som gjelder? Er det okei for Norges servicemenn å gå over? Er det okei for dem, men ikke for andre?, fortsetter han.

— Det er dårlig stil

Grip mente åpenbart at det norske landslaget ble forskjellsbehandlet av funksjonærene i Drammen. Grip hevet også pekefingeren og sa «det der har vi på film», før funksjonærene prøvde å roe ham ned.

— Det gikk noen andre over, så det var derfor vi til og med slapp dere over, sier en av funksjonærene.

— Men det er feil, det er så jævla feil. Hadde jeg ikke sett det, så hadde dere aldri gjort sånn at andre fikk lov. Så jævla dårlig stil, sier Grip.

Senere i klippet forklarer den svenske landslagssjefen den sterke reaksjonen.

— Jeg blir fremfor alt irritert når vært kjære naboland i vest tøyer grensene, da er jeg ganske raskt der og påpeker at jeg syns det er feil, sier Grip.

- God tone med Sverige

Arne Madsen er president for verdenscuparrangementet i Drammen, som går av stabelen hvert år. Han sier at det norske laget ikke blir forskjellsbehandlet.

— Absolutt ikke, for meg er dette helt ukjent. Jeg har aldri hørt noe fra det svenske laget om dette, og vi har aldri mottatt klager, sier Madsen til Aftenposten, før han forteller om et godt forhold mellom arrangøren og det svenske forbundet.

— Vi har en god tone med Sverige, og de andre nasjonene. For meg er dette helt ukjent, sier Madsen,

Videre opplyser sprint-generalen at det pleier å være rundt 450 funksjonærer i sving under verdenscupstevnet, som arrangeres i hjertet av byen. Organiseringen av selve konkurransen gjøres etter en mal fra det internasjonale skiforbundet FIS.

— Vi arbeider etter retningslinjene vi skal følge. Det finnes for eksempel en uavhengig jury, sier Madsen.

- Rikard er en fin person

Sprintene i verdenscupen består som kjent av flere runder, og det kan være hektisk for støtteapparatet å smøre løpernes ski mellom heatene.

Arild Monsen er sprintlandslagssjef for de norske herrene, og var mellom 2009 og 2013 trener for det svenske sprintlaget. Han opplever ikke at forholdet mellom Norge og Sveriges støtteapparat er anstrengt. Han forteller også at det er uvanlig at det oppstår krangler underveis i sprintrenn.

— Mitt inntrykk er at det går disiplinert for seg, sier Monsen til Aftenposten.

Norges sprinttrener Arild Monsen. Foto: NTB SCANPIX

Monsen var på plass under verdenscupkonkurransen i Drammen, men så ikke krangelen mellom Grip og funksjonærene. Rikard Grip overtok det svenske landslaget etter Vancouver-OL i 2010. Dermed jobbet han og Monsen sammen i tre år.— Rikard er en veldig fin person, og en god kompis av meg, forteller Monsen.

Verdenscupsprinten i Drammen, der krangelen oppstod, ble vunnet av Ola Vigen Hattestad på herresiden, mens Maiken Caspersen Falla vant blant damene.

Første episode av «Sveriges skidhjälter» sendes på SVT klokken 22.30 tirsdag.