Eldar Rønning har hendene fulle når hans to små, Ellinor og Martin, blir tørste. Ellinor har akkurat oppdaget hvor moro det er å gå på ski selv. Foto: METTE BUGGE

Lillehammer (aftenposten.no): Martin Johnsrud Sundby holder snart ett år gamle Markus på armen. Minsten er med på skirenn. Humøret er på topp hos pappa, som er en vinner akkurat nå.

Den formsterke allrounderen, som seiret i Kuusamo sist helg, og skal gå 15 km i verdenscupen på Lillehammer i morgen, gjør som flere lagkamerater: Får barn underveis i karrièren. Utøverne velger å kombinere familieliv med drømmen om gull i Sotsji-OL, eller kanskje suksess i Falun-VM i 2015. Se bare her: Av landslagsløperne har Eldar Rønning to barn, Petter Eliassen to, Martin Johnsrud Sundby én, Øystein Pettersen én og Tord Asle Gjerdalen én.

Gjerdalen er den ferskeste av dem. Vesle Lavrans ble født 2. november.

— Det er viktig for toppidretten at også menn får barn mens de er aktive, sier Anne Marte Pensgaard, fagsjef i idrettspsykologi i Olympiatoppen.

Med det mener idrettspsykologen at menn med unger bidrar til at særforbundene må legge til rette for at utøverne også er foreldre.

— Det samme gjelder på trenersiden, der vi ser at flere får barn. Hvis man skal beholde trenere og utøvere må det være mulig å kombinere foreldrerollen med det å prestere.

Stor forandring

Hun vet om mannlige utøvere som ser verden på en ny måte etter at de ble fedre.

— Idretten er fremdeles viktig, men det å ha noen som overhodet ikke bryr seg om hvordan du presterer og er bare glad i deg, er befriende for mange. Det setter livet i perspektiv, sier fagsjefen, og fortsetter:

— Men det er viktig å ha et avklart forhold på hjemmebane. Her kan sikkert både Olympiatoppen og særforbund bli bedre på å lage løsninger. Jeg tenker som eksempel på økonomisk tilskudd til barnepass. Det er håp om at dette kommer mer på agendaen nå når vi har flere fedre i idretten og ikke bare mødre.

Yrke i mange år

Det siste tiåret er toppidrett blitt en levevei for stadig flere. Pensgaard ser at mange forlenger karrièren sin til langt opp i 30-årene, noen runder også 40 og fortsetter med det de liker aller best. Da er det ikke unaturlig at de underveis har hatt familieforøkelse.

— Norsk idrett må tenke over hvordan vi kan legge til rette for at utøverne også kan ha et liv ved siden av idretten. Det blir en fattig verden hvis idrettsuniverset kun skal bestå av ungkarer og gamle menn.

- Finnes det noen ulemper ved å ha barn i det mange kaller et egoistisk liv?

— Ja, utøverne er mye borte fra barnet og det kan også være perioder når barnet begynner i barnehage at sykdomsperioden kan øke. Det er viktig at den enkelte behandles individuelt – at trener, utøver og de hjemme møtes og sammen legger en god plan. Balanse i livet må til for å prestere, men det behøver ikke være slik at det skal være like mye av alt. Det må imidlertid være god kvalitet på alt.

Et nytt liv

Landslagsløperne med barn, er ikke i tvil om at barna har beriket livene deres.

— Man glemmer et nederlag fort når man kommet hjem, sier Martin Johnsrud Sundby, som måtte bryte opp i siste VM i Val di Fiemme på grunn av sykdom.

— Jeg er blitt mye bedre til å planlegge, sier Eldar Rønning, veteranen som har Ellinor på fire og Martin på halvannet år.

— Klart barn gjør en forskjell. Det er blitt mange forandringer i livet mitt allerede, sier Tord Asle Gjerdalen.

- Hverdagen tar ikke lenger hensyn til meg først. Jeg er på andre- eller tredjeplass i prioriteringen. Jeg må tilpasse meg en liten gutt, som allerede har begynt å få sine egne meninger, ler 30-åringen.

Han er overbevist om at det er sunt at han ikke bare kan tenke på seg selv lenger.