Tirsdag møttes spillere og trenere igjen for et planleggingsmøte, samt en kort treningsøkt på SATS etter ferien. Onsdag formiddag kjøres sesongen for alvor i gang med fotballspilling i Skarphallen. En halvtime før spillerne kom ruslende inn til lunsj i brakka innkalte klubbledelsen til en pressekonferanse der A-lagets trenerteamet for inneværende sesong skulle presenteres. Fra tidligere var det godt kjent at teamet består av Bård Flovik (hovedtrener), Lars Petter Andressen (utviklingstrener), Inge Takøy (keepertrener) og Truls Hallen (fysisk trener og medisinsk koordinator). De har nok å gjøre. Et TIL-lag som så vidt berget plassen i eliteserien i 2015 fordi laget ikke var godt nok for å levere hver helg på øverste nivå må bli konkurransedyktig.

Sitter på oppsigelse

Da klubbledelsen ansatte Flovik som erstatter for Steinar Nilsen i starten av september, kunne de valgt en avtale ut sesongen for å finne ut om han var den rette til å ta TIL inn i fremtiden. I stedet gjorde overførte den opprinnelige tidsrammen han hadde som assistenttrener under Nilsen. Den gikk ut 2016. Det betyr at han nå er startet på sesongen avtalen går ut og på fotballspråket sitter på oppsigelse. Jeg tviler på at Flovik selv synes det er særlig komfortabelt med det, selv om jeg merker meg at han tirsdag uttalte at han følte full tillit fra dem som ansatte han.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

På den felles pressesekvensen var også sportssjef Svein-Morten Johansen til stede. Sportssjefen er den som innstiller videre til TIL Holding-styret den dagen Bård Flovik eventuelt skal få en forlenget avtale, og er å regne som hovedtrenerens sjef. – Jo mer grunnsteiner som legges i klubben, jo mer aktuelt blir det å se på helheten over lengre tid. Fra klubbens side ser jeg ikke noe grunn til at man ikke skal kunne klare å jobbe fram med dette teamet med langsiktighet. Men vi trenger litt mer tid på det, sa Johansen tirsdag på spørsmål om ny avtale for Flovik. Slik jeg tolker sportssjefen er at Flovik er nødt til å vise resultater og god samhandling med resten av teamet før en ny avtale kommer på plass. Og resultater kan ikke måles før man spiller om poeng i mars.

Flere utfordringer

Utfordringene ved at hovedtreneren sitter på oppsigelse er flere. Flovik ønsket seg en assistenttrener utenfra, men måtte til slutt gå tilbake til Lars Petter Andressen, som hadde den rollen i høstsesongen. Etter det jeg kjenner til var en av de grunnene til at assistentjakten ikke lyktes at Flovik bare hadde en ettårsavtale, og ikke kunne selge inn et prosjekt over flere år. TIL jakter dessuten fortsatt tre eller fire forsterkninger til stallen. Gode spillere som vet at treneren kanskje bare skal sitte ut inneværende sesong blir fort vanskeligere å overtale med det i bakhodet.

Å snakke om langsiktighet er ofte flott og fint, men inntil man i TIL avgjør om man ønsker å beholde Flovik eller egentlig har mest lyst å se på andre løsninger blir det bare med ordene. På B-laget ble det tirsdag klart at TIL-kjenningene Sigurd Rushfeldt og Morten Pedersen blir trenerduoen i år. Dersom klubbledelsen viser seg ikke å ønske Flovik som sjef bør de være ærlige om det. Alternativene er i hvert fall ikke langt unna.

I TIL er det mye bra på gang med unge talenter som kommer opp. Det er like fullt vanskelig å komme unna at A-laget må prestere. Og der er hovedtreneren i den mest sentrale rollen. Usikkerheten rundt Bård Flovik må løses – snarest.