Den blå svingen støyet mer og mer. De 30.000 ungarerne var i ferd med å stilne. Island ledet 1-0 etter en rett nok merkelig idømt straffe. Det var noen få små minutter igjen. Kongen, Eidur Smári Gudjohnsen, var kommet inn.

Han som har opplevd alt på en fotballbane skulle få oppleve Islands første seier i et mesterskap.

Så kom innlegget.

Anders Pamer, sportskommentator i Bergens Tidende, så kampen fra pressetribunen i Marseille. Foto: Jan M. Lillebø

Deretter kom den tidligere Brann-spilleren Birkir Sævarsson seilende. Og opplevde karrierens kanskje verste øyeblikk da han tok ballen med seg på seilasen inn i eget mål.Ola Bernhus kommenterer:

Det var ikke så mye annet å gjøre ved det innlegget, for det var godt. Men Sævarsson scoret selvmål. I EM. Et par minutter før slutt.

I pressesonen etter kampen var Sævarsson langt nede. Naturlig nok.

— Det føles ikke så bra. Det må jeg si. Selvmål like før slutt…

Han har fått dusjet og ordnet sveisen. Nok et poeng er innkassert for Island. Birkir synes det mest føles som at de har tapt.

— Det føles som et tap.

- Var det vanskelig å konsentrere seg etter selvmålet?

— Det var så lite igjen av kampen… Men jeg hadde et håp om at det frisparket vi fikk på overtid skulle gå i mål, for å si det sånn.

Kald på straffen

Island hadde muligheter både før og etter selvmålet. Johann Berg Gudmundsson fikk den første midt i 1. omgang, da han vippet bort Tamas Kadar og kom alene med Ungarn-keeper Gabor Kiraly. Men keeperlegendens etternavn betyr «konge», og han reddet sitt lag.

Like før pause kom det islandske målet. De færreste forsto hva kampens russiske dommer blåste straffe for, men trolig så han en forseelse da nevnte Kiraly uforvarende rev ned Island-stopper Ragnar Sigurdsson.

Gylfi Thor Sigurdsson var kjølig på straffen, og sendte de blå hordene på tribunen til himmels.

— Prøvde å få den vekk

Island fortsatte med å være farligst. Utover i kampen dominerte Ungarn riktignok mer og mer av banespillet, men sjanser klarte de knapt å skape. Ikke før det gjensto to minutter og Birkir Sævarsson ble Europas ulykkeligste idrettsmann.

— Akkurat nå føles det kjempedårlig. Vi må bare slå Østerrike, og jeg tror ikke det skal bi vanskelig å motivere seg for den kampen, sier han.

- Kunne du gjort noe annerledes i den avgjørende situasjonen?

— Ja, jo. Jeg prøvde å få ballen vekk. Ungareren kom bak meg, så jeg kunne ikke la ballen gå. Men annerledes, ja, jeg vet da f…

Selv etter utligningen hadde islendingene sin sjanser. Men punktum ble satt da først målscorer Sigurdsson banket et frispark i den ungarske muren – og deretter Eidur Gudjohnsen klinte ballen via en ungarer og utenfor.

Island hadde hatt halvannet bein i 8-delsfinalen, men nå må det fortsatt jobbes. Neste oppgave for de blå er altså Østerrike i Saint Denis 22. juni.