— Det høres fornuftig ut med tanke på infeksjonsfaren, sa Alex Valencia til Fædrelandsvennen etter å ha sikret seg beskyttelse mot hepatitt A og B på Vaksineklinikken i Kristiansand torsdag formiddag.

Hele a-stallen er beordret til vaksinering. Halvparten av spillerne tok sprøyten i går, mens de andre får sin dose over helgen. Selve injeksjonen tar bare ett sekund, og det var få grimaser å se under sprøyteseansen. Valencia bare gliste mens sprøyten traff overarmen hans.

— Det var ikke "gale" i det hele tatt, sier han.

Økt smittefare

Hepatitt B kan være alvorlig, gi kronisk bærertilstand og risiko for varig leverskade, mens hepatitt A kan gi gulsott. Daglig leder på Vaksineklinikken, Kjersti Eftevaag, forklarer at det er lurt å sikre seg for spillere som møter så mange forskjellige mennesker.

— Fotballen er blitt mer internasjonal. Flere spillere, i Start og i eliteserien, kommer fra andre kulturer. Da øker sannsynligheten for å møte en smittet, sier Eftevaag, som selv satte sprøytene på Start-spillerne i går.

Hepatitt-virusene finnes i all hovedsak bare i u-land, men er til gjengjeld svært utbredt. For eksempel har 90 prosent av alle afrikanere hatt hepatitt A. Ved vaksinering er man beskyttet mot viruset på livstid.

Spillerne Fødrelandsvennen snakket med i går var svært positive til vaksineringen.

— Et bra tiltak. Det er viktig å være i forkant, sier Kai Risholt.

— Jeg tror det kan være lurt, spesielt med tanke på reiser utenlands, sier Kristofer Hæstad.

Kunstgress gir problemer

Denne vinteren har flere spillere slitt med infeksjoner etter rifter påført på trening på kunstgresset i Sørlandshallen. Fysioterapeut Rune Magnussen håper hepatittvaksinen vil slå positivt ut her også.

— Man vet aldri hvor det er blod. Kommer det en sklitakling, vet vi ikke hva som skjer. Det er godt at spillerne blir beskyttet, sier han, og legger til at kunstgresset til tider skaper problemer.

Har blitt infisert

Bård Borgersen kjenner til problemet. Midtstopperen sier til Fædrelandsvennen at han flere ganger har fått småinfeksjoner etter trening.

— To ganger har jeg merket det. Alle som er der borte, burde ha med pyrisept. Det har hjulpet meg, sier Borgersen, og legger til at han synes vaksineringen er fornuftig.

Kjersti Eftevaag på Vaksineklinikken oppfordrer til økt bruk av vaksiner generelt.

— Alle som reiser til u-land bør ta vaksine. Smitten kommer blant annet gjennom mat, og da sier det seg selv at det ikke er lett å gardere seg, sier Eftevaag.