Forrige uke presenterte landslagssjef Per-Mathias Høgmo sin tropp til privatlandskampene borte mot Estland torsdag og hjemme mot Finland neste uke.

RBK-DUO: Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø er to av landslagsspillerne som fortsatt holder seg i norsk eliteserie. Foto: NTB Scanpix

Høgmo fant kun plass til fire spillere som tjener til sitt opphold i norske klubber: De tre Rosenborg-spillerne André Hansen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson, samt Moldes Vegard Forren.Nå ble riktignok Molde-spilleren Fredrik Gulbrandsen tatt ut som ny spiller mandag. Men kun fem hjemmehørende spillere er uansett svært lavt i historisk sammenheng.

— Først og fremst viser dette at spillerne våre er interessante for utenlandske klubber, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Tyskland har overtatt

Faktisk må vi helt tilbake til 2002 for å finne en norsk landslagstropp med færre hjemlige spillere. I vår gjennomgang har vi kun sett på originaltroppene, altså har vi ikke regnet med forfall eller nye spillere. Vi har også sett bort fra vinterturneringene der landslaget stort sett kun består av spillere som sparker ball i Norge til vanlig.

I den norske troppen som skal opp mot Estland og Finland den neste uken er det Tyskland som topper med seks bidrag til landslaget vårt. Norsk eliteserie bidro opprinnelig med fire mann, men tallet er altså fem etter uttaket av Gulbrandsen. Ellers er det to spillere fra England, Frankrike og Sverige. De øvrige spiller klubbfotball i Spania, Russland, Tyrkia, Hellas, Skottland og Østerrike.

UTENLANDSPROFFER: Alle som startet mot Japan i 2002 spilte for klubber i utlandet. Foran fra venstre Jan-Derek Sørensen, John Arne Riise, Thomas Myhre, Ole Gunnar Solskjær og Øyvind Leonhardsen. Bak fra venstre Trond Andersen, Andre Bergdølmo, Henning Berg, Ronny Johnsen, Steffen Iversen og Eirik Bakke. Foto: NTB scanpix

Tilbake i 2002 var Nils Johan Semb landslagssjef. I mai det året fant han bare plass til to hjemlige spillere til privatlandskampen mot Japan på Ullevaal: Christer Basma (Rosenborg) og Alexander Aas (Odd).Den gangen for 14 år siden var det i England de norske landslagsspillerne holdt til. Ikke mindre enn ti spilte der, deretter fulgte den tyske ligaen med tre norske landslagsspillere.

Styrke eller svakhet?

Tallene er interessante på flere måter. Norske spillere er ikke lenger like attraktive i England, mens de tyske klubbene følger nøye med. Men er det et styrketegn for norsk fotball at så mange av landslagsguttene spiller i utlandet, eller sier det noe om at norsk eliteserie ikke er attraktivt nok?

— Her er det helt sikkert flere ting som spiller inn, bildet er sammensatt. Men landslag som gjør det bra har ofte mange spillere ute i gode ligaer, påpeker Semb.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

I vinter er flere norske spillere blitt solgt til klubber i Tyskland og Frankrike. Noen vil hevde at en del av dem hadde hatt godt av å være i Norge en stund til.— Det er vanskelig å svare hva som er riktig og galt. Hvis du reiser ut og får spille i en god liga, er det veldig bra. Men det finnes også nok av eksempler på spillere som har reist ut og som har slitt benken. Da hadde det vært bedre om de holdt seg hjemme og fikk mye spilletid, sier Semb.

Hareide tok ut 20 fra Norge

Per-Mathias Høgmo har siden han overtok som landslagssjef høsten 2013 aldri tatt ut så få som fire (fem med Gulbrandsen) hjemlige spillere. På det meste har han plukket ut 12 spillere fra norsk eliteserie, hvis vi ser bort fra vinterturneringen i De forente arabiske emirater samt landskampen i Stavanger mot nettopp Emiratene, en tropp som også besto av hjemlige spillere.

Hans forgjenger Egil «Drillo» Olsen tok to ganger ut landslagstropper med bare fire hjemlige spillere, men stort sett lå antallet like under eller over ti.

Åge Hareide ledet Norge fra 2004 til høsten 2008. På mange måter var dette en gullæra for norske fotballklubber: Økonomien var god, og mange spillere så på det å spille i Norge som et fullgodt alternativ.

Da Norge skulle spille avgjørende EM-kvalifisering mot Tyrkia og Malta i november 2007, tok Hareide ut hele 20 spillere fra norske klubber, blant annet fire både fra Brann og Rosenborg. Kun fem spillere i 2007-uttaket holdt til i utenlandske klubber. I dag er bildet snudd på hodet.