– Jeg synes det er veldig gøy at det nå er åpnet opp slik at vi kan invitere til ordentlig kinofest. Veldig happy med det, og så er jeg spent på mottagelsen, sier Lund Svindal til VG.

Han og kjæresten Amalie Iuel (27) kom sammen til premieren. Det er første gang de to viste seg sammen offentlig etter at de i bekreftet at de var kjærester på selveste nasjonaldagen i fjor.

– Jeg gråt et par ganger, jeg må ærlig innrømme det. Det er jo både opp og nedturer. En flott film. Vakkert laget, sier Iuel til VG i duskregnet utenfor den klassiske Oslo-kinoen fra 1928.

Lund Svindal sier det er vanskelig å få en film om seg selv.

– Ja, veldig! Så vanskelig at jeg ikke har sett den så mange ganger. Det føles litt i overkant, sier den tidligere skistjernen før han legger til:

– Men samtidig: Slik ting utviklet seg, skjedde det jo svært mye. Det ble et comeback, en skade og et OL-gull. Det skjedde mye bra. Plutselig ble det en kinofilm ut av det, og da var det bare å bli med på reisen de har gjort, sier Svindal før han blir avbrutt av Karsten Warholm.

Han var en av mange kjendiser som hadde møtt opp for å få med seg premieren av filmen som har blitt utsatt i nesten et år på grunn av pandemien. Hekkestjernen var full av lovord om Lund Svindal.

PÅ OVERTID: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom aller sist inn på Colosseum. Foto: Hallgeir Vågenes

– Det er en karriere vi alle har fulgt. Det er en hel del detaljer og ting som har skjedd bak kulissene jeg håper å få se, sier Warholm til VG.

– Hvordan blir du inspirert av andre idrettsutøvere?

– Jeg blir først og fremst inspirert av vinnerskaller, og Aksel er åpenbart en sånn en. En kan alltids lære av hvordan folk tilnærmer seg idretten sin på. Selv om vi ikke gjør det samme, så har han helt åpenbart en helt unik måte å tenke på.

– Hva husker du best av Lund Svindal sin karriere?

– Jeg husker nok OL-gullet i Pyeongchang best. Det var kult, sier Warholm før han haster inn i kinosalen.

Også Lund Svindals nærmeste familie, faren Bjørn og broren Simen, var på plass. Det var en stolt pappa som entret den røde løperen sammen med et stort kobbel kjendiser på vei inn til de 871 plassene i Colossems største sal.

Bjørn Svindal dro linjene helt tilbake til sønnens skrekkfall i Beaver Creek for 14 år siden. Aksel Lund Svindal var nær ved å miste livet. Ett år senere kom han tilbake med seier i samme bakke.

– Jeg følte meg som supermann, sa han til VG.

– Den største prestasjonen synes jeg var comebacket i Beaver Creek, sier pappa Svindal til VG.

REGISSØRENE: Filip Christensen (til venstre) og Even Sigstad står bak filmen om Aksel Lund Svindal. Foto: Hallgeir Vagenes

Filmen er regissert av Even Sigstad og Filip Christensen som tidligere har regissert «Supervention»-filmene. De har fulgt Lund Svindal de siste fire årene av karrieren hans.

– Vi får være med på hvordan det er å være en idrettsutøver som Aksel. Være med på opp og nedturer, og hva det har kostet ham. En får se hvordan han jobber med seg selv og de rundt ham, sier Even Sigstad til VG.

Filmen har blitt utsatt i nesten ett år som følge av coronapandemien.

– Vi hadde tenkt til å lansere i november i fjor, så stengte Oslo ned. Først og fremst har vi opplevd en veldig høy økonomisk risiko ved at kinoene stengte og at vi ikke kunne lansere, men vi fikk da en avstand til filmen som gjør at vi nå kan nyte litt mer enn vi ville gjort for ett år siden, sier Christensen.

Den prisbelønte regissøren Erik Poppe gir filmen ros. Han hadde sett «Aksel» før premieren.

– En utrolig film. Det er deilig å se at Aksel leverer litt av seg selv som ikke bare handler om en veldig bra idrettsmann, sier Poppe.

Artisten Fay Wildhagen har laget musikken til filmen sammen med Kristoffer Lo.

– Aksel har vært veldig delaktig i hele prosessen, forteller hun. Lund Svindal dro ved et tilfelle til Trondheim for å være med på innspillingen av et av lydsporene.

NYGIFTE: Cecilie Leganger på plass sammen med musikerektemannen Hans Petter Gundersen. Foto: Hallgeir Vågenes

– Han fortalte hvordan han opplevde musikken sammen med bilder, dialog og andre lydeffekter. Han har vært superinvolvert, beskriver Wildhagen.

Kronprinsparet var også på plass i premieren. Haakon og Mette-Marit var på tribunen i Åre da Lund Svindal i 2019 avsluttet karrieren med VM-sølv i det aller siste løpet. I fjor vant han Mesternes mester og fikk flere nye idrettsvenner. Blant dem tidligere håndballspiller Cecilie Leganger.

– Han koste seg i sosiale lag, var positiv med alle rundt seg og flink til backe opp andre selv om han har en vinnerskalle. Han ville vinne. Det er imponerende, sier keeperlegenden som kom til premieren sammen med ektemannen Hans Petter Gundersen. Paret giftet seg 25. september.