ENGLAND — SVEITS 2-0

8. september 2015 vil bli stående med gullskrift i engelsk fotballhistorie.

I 45 år har Bobby Charlton vært spilleren med flest mål for det engelske landslaget. Tirsdag kveld gikk imidlertid Wayne Rooney forbi fotballegenden på toppen av scoringslisten.

I sin 107. landskamp scoret Rooney mål nummer 50 for England.

— Det er en en veldig god følelse. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det var litt følelsesladet, en stor ære og noe jeg er ekstremt stolt over, sier Rooney.

Bobby Charlton gratulerte tirsdag kveld Rooney gjenneom en uttalelse.

— Jeg kan ikke nekte for at jeg er skuffet over at jeg ikke lenger har rekorden, men jeg er glad for at det er Wayne, kaptein for min klubb og mitt land, som nå har rekorden, sier Charlton.

Sikker fra straffemerket

Det så ut til å gå mot 1-0-seier til England etter mål av innbytter Harry Kane, men åtte minutter før slutt ble Raheem Sterling felt i straffefeltet. Som så mange ganger før for England var Rooney sikkerheten selv fra straffemerket. Han banket ballen høyt i mål, og ble møtt med stående ovasjoner fra fansen på Wembley.

Det var et tydelig følelsesladet øyeblikk for Rooney. Han har måttet tåle mye kritikk for sine prestasjoner de siste sesongene, men denne prestasjonen er det ingen som kan ta fra ham.

— Vi er henrykte på Waynes vegne. Vi gjorde en liten presentasjon i garderoben, vi ga ham en drakt med nummer 50 på ryggen. Han holdt en god tale. Jeg tror ikke Sir Bobby Charlton er altfor skuffet over at rekorden ble slått, sier England-manager Roy Hodgson.

Charlton vil overrekke Rooney en gullstøvel i neste landskamp mot Estland.

Rooney er den 44. spilleren noensinne som har scoret 50 mål eller mer for et landslag. Han scoret sitt første landslagsmål mot Makedonia i 2003. England vant 2-0 over Sveits, men var allerede før kampen klare for EM i Frankrike neste sommer.

Sveits ikke sikre

Sveits møter San Marino i neste kamp og kan sikre EM-plassen da. Det forutsetter at Slovenia samtidig avgir poeng mot Litauen.

Ellers blir Sveits nødt til å ha poeng også i Estland i siste runde for å være sikker.

Slovenia slo Estland 1-0 med scoring av Robert Beric og tente et lite håp om å ta igjen sveitserne, men må mest trolig sikte seg inn på tredjeplassen som gir omspill.

Litauen slo San Marino 2-1 etter seiersmål på overtid. Matteo Vitaiolis utligningsmål var San Marinos første scoring på de siste 34 bortekampene i EM— og VM-kvalifisering.

(100% Sport/NTB)