Tora Berger skal gå sitt siste OL. Om hun blir tatt ut. Foto: NTB Scanpix

Allerede før jul kan åtte av de norske skiskytterne som skal til OL, være klare. Dermed kan de forberede seg i fred og ro frem mot det som skal skje i Sotsji.

Totalt skal Norge sende 12 skiskyttere til Russland. Seks kvinner og seks menn.

Gode forberedelser

Det er vel stor sannsynlighet for at Emil Hegle Svendsen og Tora Berger er blant navnene som sportssjef Per Arne Botnan kommer til å proklamere som OL-klare allerede før jul. Det vil i så fall skje etter verdenscupen i Annecy-Le Grand Bornard i Frankrike 15. desember.

Da er tre verdenscuphelger unnagjort.

— Tidlig uttak vil optimalisere mulighetene til å forberede seg best mulig frem mot sesongens aller største mål, sier idrettssjef for skiskytterne Per Arne Botnan til Aftenposten.no.

Mulighet for mange

De norske elitelandslagene består av seks kvinner og seks menn. Det er derfor i utgangspunktet plass til alle eliteløperne i OL-troppen. Men det er langt fra sikkert at det er slik det blir.

— Alle har en lik sjanse til å gå seg inn både på verdenscuplaget og på OL-laget, sier Botnan.

De to veteranene Lars Berger og Alexander Os er ikke med på landslaget, men har fortsatt ambisjoner som skiskyttere. Men skal de melde seg på i kampen om en OL-plass, må de prestere allerede på den nasjonale skiskytteråpningen på Sjusjøen 16. og 17. november.

— Vi har bare forhåndsuttatt fire løpere til første verdenscuprenn i Østersund. Løpere som presterer i den nasjonale åpningen vil trolig da også få mulighet til å gå verdenscupåpningen, forteller Botnan.

Noen sikrere enn andre

Selv om det på nåværende tidspunkt ikke er eneste løper som er hundre prosent sikker på at de kommer med i OL-troppen, så er det noen som kan føle seg mer aktuelle enn andre.

— På bakgrunn av det de står for, ville det være merkelig om ikke Emil (Hegle Svendsen), Tarjei (Bø), Tora (Berger) og Ole Einar (Bjørndalen) er ganske sikre på at de er med i en OL-tropp, sier Botnan.

Siste sjanse

Nå er ikke alle broer brent for løpere som feiler i november og tidlig i desember. Fristen for å melde på løpere til OL går ut 13. januar. Denne datoen kommer etter at verdenscupen i Ruhpolding er unnagjort for skiskytterne.

Da vil Per Arne Botnan og hans trenere Egil Gjelland (kvinner) og Espen Nordby Andersen (menn) offentliggjøre navnene på de siste løperne som får billett på charterflyet til Sotsji.

Etter verdenscupen i tyske Ruhpolding kommer de OL-uttatte trolig ikke til å gå flere verdenscuprenn før første OL-øvelse 8. februar. Avreise til Sotsji er 1. februar og i tiden frem mot avreise drar det norske laget til pre-camp i sveitsiske Lenzerheide.