BEITOSTØLEN: Da Vidar Løfshus presenterte teamet sitt på Beitostølen i forbindelse med sesongåpningen, sto mennene på rad og rekke. Fra venstre rekrutt-trener Sjur Ove Svarstad, herresjef Trond Nystad, sprintsjef Arild Monsen og kvinnetrener Egil Kristiansen.

— Det er et litt betegnende bilde. Det er ikke bra. Vi har Brit Baldishol som er utviklingssjef og Gro Eide som er pressesjef, men ellers så er flertallet dessverre menn, sier Løfshus til Adresseavisen.

MANNSDOMINERT: Vidar Løfshus (til høyre) presenterte teamet sitt på Beitostølen. Fra venstre rekrutt-trener Sjur Ove Svarstad, herresjef Trond Nystad, sprintsjef Arild Monsen og kvinnetrener Egil Kristiansen. Foto: RICHARD SAGEN

Landslagssjefen medgir at han ofte blir konfrontert med saken.— I den grad vi har hentet folk, så har det ikke vært kvinner som har søkt, eller som vi har ansett som bedre kvalifisert enn dem vi har ansatt. Dessverre er bildet litt slik ellers i idretten.

Johaug ønsker kvinner

Adresseavisen spurte flere av løperne på kvinnelandslaget hva de tenker om saken. Therese Johaug mener landslaget ville ha hatt godt av flere kvinner i støtteapparatet.

— Ja, jeg tror det såfremt de er dyktige. Jeg tror det er viktig for miljøet at det er med jenter.

Kathrine Harsem fra Varden i Meråker har et annet syn på saken. Hun legger ikke skjul på at hun har større sans for menn enn kvinner som trenere.

— Når det gjelder trenere, så er jeg veldig fan av herretrenere. Jeg har mer respekt for menn enn for kvinner når det gjelder det yrket, sier hun til Adresseavisen.

— Jeg tror kanskje man sitter med en tanke om at menn kunnskapsmessig er minst på samme nivå, eller på et høyere nivå enn en kvinne. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. De gangene jeg har hatt kvinnelige lærere, så har jeg en helt annen innstilling og en helt annen respekt for dem enn jeg har for en herrelærer.

- Mindre respekt altså?

— Ja faktisk. Jeg har ikke noe mindre respekt for kvinner enn for menn sånn generelt, og ikke noe bevisst, men kanskje handler det litt hva man er vant til også. Den autoritære rollen tar menn på en annen måte enn kvinner.

— Mer følelser

- Gjelder dette alle menn?

— Nei, absolutt ikke alle. Er du pus, så gjør du ikke det. Men menn som er kjerring er ganske turn-off, så i dette yrket så trenger du å være streng, du trenger å sette ned foten og du trenger å takle vanskelige situasjoner hos utøvere. Det tror jeg er lettere å gjøre som mann. Kvinner har mye mer følelser i seg, naturlig nok, og det tror jeg gjør at det er vanskeligere å få respekt for en kvinne.

Harsem trekker frem Guri Hetland som et unntak. Hetland, som i dag er sjef for VM-prosjektet i Trondheim, har blant annet vært trener for Dario Cologna og det sveitsiske landslaget.

— Hun er en jeg vet at jeg kunne ha fått respekt for. Det er et tillitsforhold som må opparbeides over lengre tid. Jeg har nok lettere for å få respekt for en autoritær mann enn for en kvinne. Men det kommer veldig an på personen.

Selv om hun er skeptisk til kvinnelige trenere, ser Harsem for seg å bli trener i fremtiden.

— Jeg synes det er veldig artig å være med yngre utøvere og inspirere dem til å drive med langrenn. Jeg har nok en litt autoritær måte å være på når jeg er trener. Så jeg håper kanskje utøverne kan ha respekt for meg selv om jeg ikke har det for andre kvinner, sier Harsem.

Fredag står Harsem, Johaug og resten av norgeseliten på startstreken når sesongen åpner på Beitostølen.