TROMSØ — STRØMSGODSET 0-6:

Gjennom snart 30 år har Gutan spilt flere hundre eliteseriekamper på Alfheim. Aldri tidligere har laget vært i nærheten av å bli så resultatmessig ydmyket på hjemmebane som da Strømsgodset i går kveld vant 6-0. Smak på det. 6-0.

Det er ikke rart folk i Tromsø reagerer med forbannelse og skuffelse over det som ble prestert mellom klokka 18.00 og 19.50 på den grønne matta. 2. august 2015 kommer for all framtid stående som en skamplett med stor S i en klubbhistorie med mange ærverdige øyeblikk.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Tromsø Idrettslag er kanskje den sterkeste merkevaren i byen, og en av de sterkeste i landsdelen. Det er derfor ikke bare å gå videre som om ingenting har skjedd etter en kveld der alt som kunne gå galt, gikk galt.

Var hjemme i 17 timer

I etterkant av oppgjøret pekte flere i TIL-leiren på at de møtte et meget godt lag. Ja, Strømsgodset spilte flott fotball, hadde fine kombinasjoner, og spillere som maktet å utføre det de hadde satt seg fore.

Men at det skal være en forklaring som er god nok, er jeg ikke enig i. TIL burde klart å demme opp for innleggsfoten til Lars Christopher Vilsvik, farten til Gustav Wikheim og klokskapen til Iver Fossum. Deres prestasjoner var noe en helt overfladisk analyse ville kunne forutsett, noe jeg også håper og tror TIL-leiren var klar over. Noe annet vil være slett arbeid. På toppen av det hele kom Drammens-laget direkte fra en heksegryte i kroatiske Split sent torsdag kveld i 30 grader og hadde bare vært hjemme i 17 timer før de reiste til Tromsø.

Hvor gikk det da så alvorlig galt?

Ingen sto fram som en sjef da TIL trengte det som mest. Før sesongen omtalte jeg mangelen på ledertyper hos Gutan. Jeg forventet at flere spillere skulle vokse seg inn i lederroller, og ta tak når det buttet i mot. At Strømsgodset doblet ledelsen fra 0-2 til 0-4 på fire minutter etter pause er ille nok. Verre var det å se at laget ikke maktet å heve seg i det hele tatt i de 40 minuttene som gjensto, og at spillerne ble stående paralyserte. Det kunne faktisk blitt både 0-7 og 0-8. På egen hjemmebane ble TIL avslørt både på press offensivt, kontringer og dødballer i mot, samt keepertabber. Ord strekker ikke til for å beskrive de siste 70 minuttene av kampen, og det blir en fattig unnskyldning at kampen kunne vært annerledes om Zdenek Ondrasek hadde scoret på den enorme sjansen han hadde på stillingen 0-0. De som trodde TIL var friskmeldt etter en resultatmessig elendig start på sesongen fikk svaret sitt i går.

På sidelinja har TIL fortsatt sin største profil og ledertype. Hovedtrener Steinar Nilsen varslet etter kampen at han ikke kom til å få sove natt til i dag. Jeg har ikke vært blant de som tidligere i sesongen har ropt på at noe må gjøres på trenerfronten fordi jeg har sett at det bak de svake resultatene har vært noe i spillet til Gutan som kunne tyde på at noe var på gang.

Tåler ikke flere slike tap

Men mangelen på moral som ble vist ute på banen skader også til de grader renommeet og troverdigheten til han som har hovedansvaret for å ut laget og legge taktikken. Alle kan svikte i enkeltkamper, men Steinar Nilsen tåler ikke at laget hans går på trynet flere ganger på den måten som i går.

Da vil spørsmålene om hans posisjon for alvor vil komme. Derfor tror jeg TIL står ved et veiskille i etterkant av dette oppgjøret. Enten kommer TIL styrket ut av skandalekampen mot Strømsgodset. Eller så var det her årets utgave at TIL viste sitt sanne jeg. Er sistnevnte et faktum kan vi begynne å planlegge 1.-divisjonsspill i 2016 i Tromsø.

For oss på sidelinja er det lett å rope på at noe må skje i etterkant av en slik opptreden. I praksis er det ikke mye konkret som kan gjøres med unntak av å bygge opp spillerne for å prestere allerede kommende fredag.

Jeg forventer like fullt at styret med leder Per Aronsen i spissen kaller den sportslige ledelsen inn for å høre hva som gikk galt, og hva som er planen videre. Aronsen har en forhistorie som en dyktig næringslivsleder, og vet alt om hvor viktig det er å bygge merkevare.

12 runder gjenstår i eliteserien, og trass i gårsdagens fiasko er mulighetene fortsatt der for å berge plassen. Bare tre poeng skiller opp til sikker plass, og heldigvis for TIL framstår både Sandefjord og Mjøndalen for øyeblikket som like svake som Gutan.

Det er ingen trøst på en av de svarteste dagene i TILs snart 95 år lange historie. Tromsøværingen vil ha oppreisning for en såret stolthet. Kun poeng — og det snarest mulig - kan ordne opp i det.