– Jeg merket meg Aram da jeg så juniorcupfinalen for ett år siden. Da ble jeg så nysgjerrig at jeg tok en telefon til noen i Start for å høre mer om ham. Aram er en spiller vi følger med på for fremtiden, sier Ola By Rise til Fædrelandsvennen.

Landslagets assistenttrener presiserer at det er langt igjen for Start-talentet, men innrømmer at den dominante spilleren i juniorfinalene de siste to årene, som også scoret i U21-debuten denne uken, er spesielt spennende. Særlig så lenge det knapt finnes andre norske goalgettere bak John Carew under 30 år.

– Aram er en av de norske, unge spillerne som har potensial til å ta steget. Det er et stykke opp, og han må stabilisere seg på et godt nivå først, men han er en spennende type. Jeg vil sette ham litt i samme gaten som Håvard Nordtveit (17) i Arsenal. Han har veldig gode bevegelser, fysikk og du verden for en timing han har i hodespillet, sier By Rise, som mener Khalili vil ha godt av et år i 1. divisjon.

Av de ti spissene som har vært på banen i den nylig avsluttende EM-kvalifiseringen, er det bare John Carew (28) av de mest brukte som vil være under 32 år under VM i Sør Afrika i 2010. Mens Carew nok vil «holde» også mange år fremover, er det ikke like gitt at folk som Thorstein Helstad (30), Steffen Iversen (31) og Erik Nevland (30) forblir like hvasse utover i 2008, 2009 og 2010. Ole Gunnar Solskjær (34) ga seg før i år, og det er nærmest sikkert at landslagskarrieren til travere som Sigurd Rushfeldt (35), Frode Johnsen (33), Tore André Flo (34) og Ole Martin Årst (33) er over.

Fædrelandsvennen har kartlagt situasjonen bak disse. Konklusjon: Det er svært få å ta av.

Daniel Fredheim Holm (22) og kompis Daniel Braaten (25) har begge spilt i EM-kvaliken, men er ikke utpregede målscorere, og vil ventelig konkurrere om andre roller enn midtspissplassen i fremtiden.

Fredrikstads Tarik Elyounoussi (19) og TILs Morten Moldskred (27) virker hetest av eliteseriespissene for øvrig. Men ingen av dem har Khalilis luftstyrke. Derfor er det ikke like rart som det kanskje høres ut at en skadeplaget 18-åring med to A-lagsinnhopp i karrieren nevnes allerede nå.

– Jeg har satt meg noen mål og har store ambisjoner, men de vil jeg holde for meg selv. Det er hyggelig å høre slikt skryt, men jeg har fokus på trening hver dag, sier Khalili.

– Myten om døden for norsk talentutvikling er betydelig overdrevet. Men det er ikke alle plasser vi har like god dekning på. Mens det popper opp lovende midtbanespillere, er det færre midtstoppere og spisser, medgir By Rise som gleder seg over at Carew vil henge med en god stund til.

– John kommer til å holde i to kvalifiseringer til, og han vil bare bli bedre. Vi får ingen som John igjen, sier han.

Han er 1,95 centimeter høy, veier like mye som en kvart elefant og er rask, sier han.

Kristofer Hæstad tror Khalili har muligheten til å nå landslaget i fremtiden.

– Foreløpig varierer han i prestasjonene, og det er et langt stykke opp til John Carew, for å si det sånn. Men neste år vil han forhåpentligvis spille på et lag i medgang og få mye spilletid. Med tiden kan Aram bli fantastisk god, sier Doffen.