Anders Pamer, journalist i Bergens Tidende. Foto: Martin Eilertsen

For første gang på mange år ansatte Brann en merittert trener. Det ble snakket om «Norling-effekten», og vi skal ikke se vekk fra at den nye trenerens CV, kombinert med hans talegaver, gjorde at det var stor optimisme i Bergen foran hans første sesong.Vel, ringvirkningene av mageplasket har ennå ikke avtatt. For på samme måte som flere av lagene han tok over tidligere i karrieren opplevde suksess, har også det motsatte hendt: At lagene Norling har forlatt har opplevd suksess.

Det er selvsagt tidlig å karakterisere perioden Brann nå er inne i som en suksess. Vi snakker om tre kamper. Men de er vunnet, og tre på rad klarte Norling aldri i Brann. Det er sånn sett oppsiktsvekkende nok.

Sparket i AIK

Derfor, la oss kikke på Norlings karriere i AIK. Det er klubben han har følelser for, og som han overtok som hovedtrener for i 2005. Han styrte dem til opprykk i første sesongen og til sølv i den påfølgende. Norling-effekt, kan hende?

Siden flatet resultatene ut, og etter en 5. plass i 2008, fikk Norling sparken. Styret var ikke fornøyd med utviklingen i storklubben. Hva hendte så i 2009?

Seriegull. Og cupgull.

Norling trente siden lille Assyriska med begrenset suksess, før han igjen fikk napp hos en storklubb. Malmö FF ansatte ham i mai 2011, og det ble ingen umiddelbar effekt.

Ledet Malmö til gull

Han overtok Sveriges fjerde beste lag og styrte dem til en 4. plass ved sesongslutt. Året etter tok Malmö bronse, og i 2013 tok Norling sitt første seriegull. Senere den vinteren sa han opp, og tok over Brann.

Åge Hareide overtok Malmö FF, et lag som i løpet av sesongen hadde solgt unna flere stjernespillere for store summer. Hareide styrte skåningene til enda et seriegull, samtidig som han tok dem til Mesterligaen. Det gikk altså strykende med laget Norling hadde forlatt.

Bildet er overhodet ikke entydig — for eksempel rykket GIF Sundsvall ned året etter at Norling forlot dem. Men kan det tenkes at Norlings ballbesittende fotballfilosofi gjør at han etterlater seg lag det med små grep er enkelt å forbedre?