Fredagens forestilling mot Arsenal var mer et sirkus enn en fotballkamp. Selv om resultatet ble 0-8, var det mye rundt kampen som var forbilledlig. Bare den stemningen det var i Jåttåvågen halvannen time før kampstart var til å få frysninger på ryggen av. Røde og blå supportere fylte alle restauranter og serveringssteder til randen. En kunne høre summingen langt opp til Jåttå videregående. Folk strømmet til fra alle steder og fylte opp stier og gangveier rundt hele stadion. Jeg sa til min kollega ved siden av meg "Tenk å hatt en slik stemning rundt alle hjemmekampene. Da er en ting sikkert, Viking hadde ikke vært i den økonomiske situasjonen de er nå."

Målet til Viking må være på sikt å skape slike tilstander som var på fredag. Nøkkelen er å skape et produkt som er interessant nok til å rive folk ut av de slitte sofaputene. Kanskje fredagskamper med flomlys og avspark klokka 20.30 er noe også for Viking?

(Krever innlogging) At en blir hamret av Arsenal , får en bare legge bak seg. Realiteten var at de aller fleste som var tilstede fredag kveld koste seg.

For spillerne var det en leksjon i "pass and move". Arsenal sine spillere gjør de enkle valgene med ballen , og gjør hverandre gode. De søker ikke etter den forløsende pasningen hver gang de er i kontakt med ballen. Jeg håper Vikings trenerteam viser kampen for spillerne og følger nøye med på Santi Cazorla. Se hvor enkelt han gjør det hver gang, to gode pasningsføtter og en evne til å orientere seg i forkant. Hodet gikk som en radar hele kampen. Både når Arsenal hadde ballen, og når Viking hadde den. Så enkelt og greit gutter, se ,øv og lær.

Så over til kampen mot Sogndal.

Jeg var spent på om spillerne hadde fått en utladning og hadde tunge bein etter fredagens kamp, men så viste seg at ikke var tilfelle.

Viking gikk ut og dominerte totalt i første omgangen mot Sogndal. Jeg har sjelden sett et mer organisert, strukturert og disiplinert Viking lag. Sogndal fikk knapt låne ballen i store perioder av omgangen, og dermed skapte de ikke en eneste sjanse for Austbø i Vikings mål.

Johan Selvig, Viking-blogger for Aftenbladet. Foto: Jon Ingemundsen

For Viking sin del var Aasheim et friskt pust, og hadde to meget bra innlegg av Gunnar Aase kvalitet, som burde vært omsatt i mål.Når Sverrisson fyrer av fra 30 meter, og Dyngeland i Sogndal-målet står plantet, går Viking fortjent opp i en 1-0 ledelse.

Det som gledet meg ved første omgang var den fine balansen det var i laget. Når Danielsen ligger som et anker på midten, får både Ibrahim og Sverrisson muligheten til å løfte seg opp i motstanderens 16 meter. Det skjedde flere ganger, noe som medførte at Viking klarte å holde oppe trykket mot Sogndals mål. Å skape et ettertrykk har Viking hatt problemer med i flere kamper i år. Jeg tror de relasjonelle ferdighetene i Vikings midtbane er adskillig bedre med trioen Ibrahim, Sverrisson og Danielsen. De utfyller hverandre sine kvaliteter.

I andre omgang holder Bringaker på å øke til 2-0 etter 30 sekunder. Uheldigvis treffer han foten til Dyngeland etter et strålende innlegg fra Aasheim. Spillemessig blir den andre omgangen jevnere enn første. Sogndal legger om til en diamant på midten, noe som fører til at de blir i overtall sentralt i banen. Det gjør at Viking legger seg litt lenger ned i banen og lar Sogndal få ha ballen litt. Selv om Sogndal får låne litt ball i denne perioden, skaper de ingen sjanser.

Viking går i stedet opp i en 2-0 ledelse etter et nydelig langskudd av Adegbenro. Skuddet mellom Utviks bein fyker ned i hjørnet og Dyngeland må nok en gang kapitulere. Det jeg la mest merke til ved det målet, var den herlige skjulte pasningen fra Danielsen til Adegbenro. Han holder ballen et lite sekund ekstra før han trer den inn til Adegbenro som er på vei inn i banen. Han kan ta en touch i løpsretningen før han fyrer av skuddet. Her er noe av essensen i det jeg snakker om når jeg snakker om å gjøre andre gode. Ved å holde pasningendet lille sekundet, fører til at Danielsen setter opp Adegbenro i en fordelaktig posisjon. Herlig.

At Sogndal får en redusering på slutten og holder på å utligne, må Viking ta litt på sin egen kappe. På Otoo's mål er det nok spillere til å dekke opp Sogndals spillere, men dårlig kommunikasjon fører til at tre Viking-spillere tar ut samme mann. Det bør ikke gjentas. I tillegg kunne Viking drept denne kampen lenge før, hvis de hadde gått helhjertet på flere kontringer. Jeg savner litt den viljen i andre omgang, der spillerne tenker, la oss hamre dette laget skikkelig. Det blir litt for forsiktig. Neste gang håper jeg vi får se flere kontringer der Viking kommer i overtall med angrepsspillere..

På torsdag kommer RBK på besøk. Jeg er usikker på om de gule kortene til Ibrahim og Adegbenro gjelder for denne kampen eller for Stabæk. Regner med at siden det er en utsatt kamp, får begge spille mot Rosenborg.

Da skal Viking vise Jørn Jamtfall at spillerne reiste hjem og snudde kjerringa etter 0-4 tapet i vår...