Med 11 scoringer på 23 seriekamper (20 fra start) har spissen scoret usedvanlig mye for et lag som virker på det nærmeste nedrykksdømt.

Etter at Thomas Lund pumpet inn hele 17 mål på 30 kamper for Åsane i 2002, har ingen scoret flere mål for et nedrykkslag 1.-divisjon enn Thomas Sørums 13 scoringer for Manglerud Star i 2006. — Det er klart, det er bra, men det er ikke noe som er veldig artig. Det er kjedelig når man har scoret et greit antall mål hvis man likevel rykker ned, sier Vegard Lysvoll.

- Minimum 13 poeng

Med syv poeng opp til Hønefoss opp på trygg grunn tror spissen at laget må ha tilnærmet full pott på de siste fem kampene for å holde seg i 1.-divisjon.

— Det er fem kamper igjen. Vi er mest sannsynlig nødt til å unngå tap. Minimum er å vinne fire og spille en uavgjort, anslår Lysvoll.

— Hvordan er det å oppleve en sesong hvor ting går greit for egen del, mens laget sliter?

— Det er blandede følelser. Vi har vært tidvis ok fremover og det har vært jeg som har vært sist på ballen. Det er blandet. Jeg ville heller tatt alle poengene enn å scoret alle de målene, sier spissen.

Stang ut

Tross det sterke scoringssnittet, har ikke Vegard Lysvoll hatt bare stang inn denne sesongen. TUIL-trener Gaute Helstrup trekker frem at spissen har truffet tverrligger eller stolpe hele seks ganger i løpet av sesongen.

— Flere er på innsiden eller veldig nært. Hadde han hatt litt mer stang inn hadde han vært helt i toppen, sier treneren og roser:

— Jeg synes han har vært bra og har utviklet mange faser av spillet sitt. Han har ikke spilt alle kampene heller, så i lys av det er snittet godt.

- Ikke pratet med andre

Etter tapet mot Sandefjord sist helg varslet spissen at det frister lite med mer andredivisjonsspill for hans del.

— I TUIL har vi lyst til å utvikle spillere videre. Samtidig tror jeg det TUIL vi ser om tre-fire år er bedre enn vi har vært hittil. Vegard er i en fin alder sportslig og skal gjøre noen valg om hvor han skal bo. Jeg tror han kan få det fint både på og utenfor banen med å være her i TUIL og få med seg noen flere høydepunkt i TUIL, lokker Helstrup.

— Akkurat nå har jeg ikke pratet med verken TUIL eller andre klubber. Da er det vanskelig å si hva fremtiden bringer. Selvfølgelig hvis det kommer en klubb på banen som er fristende så må jeg sterkt vurdere det. Jeg har fremdeles ambisjoner, kommenterer Vegard Lysvoll.

Godt tegn?

To andre målscorere for bunnlag i 1.-divisjon i nyere tid har sett lagene sine bli berget i 12. time. Morten Eriksen scoret 14 mål for Sandnes/Ulf i 2010 da de berget plassen når Follo mistet profflisensen. Da Raufoss led samme skjebne i 2007 berget Sarpsborg og toppscorer Bjørnar Johannesen (14 mål) seg så vidt.

Med et nødskrik berget også nettopp TUIL seg i siste serierunde i 2006 på målforskjellen. Og der ligger det kanskje et lite håp for det nedrykkstruede laget: Den gang stod Mohammed "Mo" Ahamed frem for TUIL i en vanskelig sesong med 14 mål på 29 kamper. Det gir et identisk scoringssnitt som Lysvoll har per i dag på 0,48 mål per kamp...