Markus Henriksen feirer scoring for AZ. Foto: NTB Scanpix

Lillestrøm: Pilene hadde alltid pekt rett til værs for unggutten, men da det smalt i kneet i oktober i fjor møtte Henriksen plutselig på sin første virkelig store nedtur som fotballspiller.Et år senere er han på toppen av scoringslisten i Nederland og et naturlig valg når Per-Mathias Høgmo skal ta ut sine 11 til kampen mot Malta.

— Der var tøft i begynnelsen. Helt siden jeg slo gjennom i Rosenborg (debuterte i eliteserien som 17-åring) hadde jeg hatt voldsomt med oppturer, sier midtbanespilleren til Aftenposten etter gårsdagens landslagstrening på Lillestrøm.

Nedturen ble ekstra stor fordi han etter lang tid ute i kulden endelig var tilbake på landslaget, og fordi store deler av vårsesongen hadde blitt ødelagt av manglende tillit fra AZ Alkmaars daværende stjernetrener Dick Advocaat.

Det kan bli tøffe værforhold for Norge i Roma:

Henriksen måtte bestemme seg. Skulle han synes synd på seg selv, eller skulle han jobbe hardere enn noen gang for å komme tilbake på et enda høyere nivå?

— Jeg fikk trent mye både mentalt og med ting jeg hadde å jobbe med. Og så langt har det sett ut til at det var bra for meg, sier 23-åringen ett år senere.

EM-suksess er svært gunstig for spillernes lommeboker. Les om den mulig bonusen her!

Slet med Advocaat

Egil Olsen ga ham tillit på midtbanen allerede da han var 18 år og 79 dager. En yngre landslagsspiller hadde ikke Norge sett siden 1982. Han ble tidlig seriemester med Rosenborg, og utenlandsproff i Nederland allerede som 20-åring. I AZ Alkmaar gikk han rett inn på laget og ble kåret til årets spiller av fansen i debutsesongen.

Da Advocaat overtok som hovedtrener mot slutten av 2013 snudde imidlertid lykken, og benken ble et vanligere tilholdssted enn ute på gresset. Frustrasjonen steg utover våren. Tilbakemeldingene var uklare og ikke til å bli klok av. Det var bare skryt å få fra manageren, men plass på laget fikk han ikke.

Den siste måneden løsnet det, og da sesongen var slutt kom Advocaat og beklaget at han hadde undervurdert trønderen.

— Jeg klarte til slutt å få han til å endre syn på meg, så jeg sitter igjen med gode minner av det også. Men da var det jo selvfølgelig litt for sent for min del, sier Henriksen.

Hvem bør spille mot Malta?

Markus Henriksen på treningsfeltet. Foto: Monica Strømdahl

Pappa og ektemannDa nyttårsrakettene ble skutt opp løsnet det på banen, og i tillegg har det også vært mye å glede seg over på hjemmebane.

I februar ble han far til Lukas, og i sommer giftet han seg med barndomskjæresten Anne Helene Faanes. Den nye pappatilværelsen slår positivt ut på fotballbanen, mener han.

— Du får jo et litt annet syn på fotball, for det er jo familien som er viktigst. Det tror jeg at har hjulpet meg veldig mye. Det er ingenting som er bedre enn å ha spilt en god fotballkamp, og så komme hjem til familien sin. Det synes jeg er deilig, sier småbarnsfaren.

Høgmo-skryt

Fra landslagssjef Høgmo var det imidlertid lenge stille.

— Det er litt tilfeldig. Han hadde skadeperioden i fjor høst, og et bryllup som ble klart før vi planla Sverige-landskampen i fjor sommer. Vi har fulgt ham tett og besøkt ham. Det er veldig artig at det har løsnet for han som målscorer. Han er en veldig klok fotballspiller som kan brukes i flere roller, sa Høgmo i går.

Hjemme i Trøndelag har pappa Trond fulgt karrièren tett. Den tidligere Rosenborg-spilleren og -treneren er sikker på at sønnen kom styrket ut av den vanskelige perioden.

— Alle vil jo før eller siden kjenne på en form for motgang. Du må ha litt medgang og motgang for å få utvikling, sier Henriksen senior.