Helt siden 2012 har Det norske MMA-forbundet (NMMAF) vært i samtaler med Norges idrettsforbund om å få innpass i organisasjonen, men en offisiell søknad er foreløpig ikke sendt.

Til det har for mange formaliteter ikke vært på plass. Men innen neste vår regner NMMAF å tilfredsstille de organisatoriske kravene Idrettsforbundet stiller, og regner med å få skrevet en søknad.

— Vi ønsker å være en del av Norges idrettsforbund. Vi har mange utøvere i vårt forbund, og for deres muligheter og rettigheter er det viktig å være en del av fellesskapet, sier Thomas Rye Eriksen, kommunikasjonsansvarlig i NMMAF.

- Uforenlig med idrettens verdier

Men fortsatt finnes det mange kritiske røster til MMA innad i Idrettsforbundet. Kommunikasjonssjef Per Tøien er blant dem. Han mener sporten er uforenlig med norsk idretts verdier.

BRUTALT: Irske Conor McGregor (27) er en av UFC-sirkusets største stjerner. Her knocker han ut motstanderen Jose Aldo etter kun 13 sekunder i ringen under storkampen i Las Vegas helgen. Foto: AP

— Idrettsforbundet har klare holdninger til etikk. I MMA slå folk som ligger nede og forsøke å brekke armer. Slike verdier vil det være problematisk å ha i en organsisjon hvor barneaktivitet utgjør størsteparten, sier Tøien, som tidligere har vært svært kritisk til TV 2s satsing på Ultimate Fighting Championship – som er det største forbundet i MMA-sirkuset.Den formen for MMA er fortsatt ulovlig i Norge, men siden 2012 er det arrangert såkalte merkekamper, der slagkraften er redusert.

Det er også denne amatørvarianten av MMA som nå vil inn i Idrettsforbundet.

— NIF sitter på mye makt, men har gjerne ikke så mye kunnskap om all aktivitet som bedrives i Norge og utlandet. De har vært interesserte i å lære mer, og det er tilnærmingen de har hatt til oss hele veien, sier Eriksen, som mener det er naturlig at NMMAF blir en del av idrettsfellesskapet i Norge.

— Idrettsforbundets mandat er å fremme norsk idrett. Bildet av hva som er norsk idrett er i forandring, og det tror jeg forbundet forstår, sier han.

Gjort endringer

Men for å få innpass har NMMAF blitt utfordret til å gjøre endringer på flere områder. For det første må organisasjonsstrukturen i klubbene bli helt demokratisk, deretter må det innføres registrert medlemskap.

— De har vært veldig flinke til å ta de utfordringene, sier Trond A. Søvik, generalsekretær i Norges Kampsportforbund – som har ført dialogen med NMMAF.

I tillegg har Idrettstinget bedt Kampsportforbundet om å komme med forslag til nye retningslinjer for sikkerhet og helse i alle kampidrettene.

Men før de retningslinjene blir vedtatt, venter Kampsportforbundet og NIF på Kulturderpatementet, som nå har sine forskrifter for godkjenning av kampaktivitet, der man kan vinne på knockout, ute til høring. Søvik regner med at det vil bli gjort et endelig vedtak til våren.

— Da vil vi også søke om opptak av MMA og thaiboksing til vårt forbund, sier Søvik.