Etter tre måneder med mye og krevende trening er det nå overskudd som gjelder for Sondre Nordstad Moen. Søndag forsøker han å ta OL-kravet på maraton.

— Den siste uka blir jeg ikke bedre. Det handler bare om å finne den riktige spenningen, sier Sondre Nordstad Moen.

Treningsomfanget er derfor skrudd kraftig ned den siste uka inn mot søndagens maratonløp i Firenze: En lett løpetur mandag, fri tirsdag, noen 500-metere i 10 000-fart onsdag, en lett løpetur torsdag, fri fredag og en liten luftetur lørdag.

Så er det 42 195 meter i høyt tempo som gjelder på søndag formiddag.

— Jeg løper for å klare 2.11.59, slår Nordstad Moen fast – OL-kravet er 2.12.00. Den farten tilsvarer 3.06-3.07 på hver kilometer – godt over 19 kilometer i timen for den som vil forsøke å teste farten på tredemølla.

Omfattende forberedelser

Forberedelsene har vært langt mer omfattende de foregående ukene. Oppskriften har bestått av to daglige økter, med en miks av rolige løpeturer, litt hurtigere turer og intervaller. Det meste av tiden har han vært hjemme i Norge, men det har også blitt noen uker i høyden i Kenya.

Den største forskjellen fra «vanlig» trening for SK Vidar-løperen har vært at de lengste øktene har blitt økt fra to til tre timer. Det har også blitt noen turer på rundt to timers varighet, men da gjerne en del hurtigere enn normalt; 3.25 på kilometeren eller litt kjappere i 30-40 kilometer.

Å øke farten enda en del til, håper han skal gå greit.

— I treningen nå har jeg lagt vekt på å herde beina til å tåle 42 kilometer, rett og slett. Dessuten å få kroppen til å ligge på høyest mulig fettforbrenning underveis, sier Nordstad Moen.

Har superhjelper

Med seg som superhjelper i Firenze har han kompisen Sindre Buraas, nordmannen med nest best tid på 5000 gjennom historien. Nordstad Moen har selv tatt seg av utgiftene for Firenze-reisen til Buraas, som gjør selve jobben helt gratis som en vennetjeneste.

Nordstad Moen mener det er en klok investering fra hans side å ta på seg kostnaden med fly og hotell for Buraas.

For fram til omtrent 25 kilometer skal Buraas skal vise vei i riktig fart – mentalt en stor hjelp.

— Han skal hjelpe meg med å holde farten nede i starten, det kunne ellers vært en fare for at det hadde gått for fort. Sekunder tjent i starten kan være minutter tapt på slutten. Halvveis vil jeg passere på mellom 1.05.45-1.06.00 og så håper jeg å få en positiv utvikling der jeg henter løpere på siste halvdel, forteller Nordstad Moen om løpsopplegget.

— Forholdene ser ut til å bli gode, med 6-7-8 grader og vindstille. Så det blir neppe forholdene som blir begrensningen, legger han spent til.