Heimir Hallgrímsson er den ukjente landslagssjefen i fotball-EM. De fleste omtaler ham som Lars Lagerbäcks assistent, selv om de har vært sidestilt de to siste årene.

— Det passer meg godt at alt lys er på Lars. Da kan jeg gjøre min jobb i fred og ro, sier Heimir til det svenske fotballmagasinet Offside.

Etter EM blir 49-åringen Islands landslagssjef alene, når Lagerbäck gir seg. Det håpet han å bli allerede i 2012, men han takker nå for at det ikke ble slik.

Islands populære assistenttrener Heimir Hallgrímsson får ansvaret for laget etter EM. Foto: NTB Scanpix

— Jeg trodde jeg var i stand til å lede landslaget alene, men etter noen måneder med Lars innså jeg at jeg ville rotet det til. Han hadde autoriteten og en tydelig modell for hvordan små landslag kan ta seg til sluttspill, sier han.- Nå har jeg lært masse, og når Lars slutter vil jeg være klar.

Er du interessert i flere saker om Islands suksess? Da anbefaler vi denne:

Kobler av med bor

Heimir er utdannet tannlege og har fortsatt en praksis på Vestmannaeyjar.

— Men de siste årene har jeg knapt rukket å være der. Det er godt å ha noe å koble av med. Noen spiller golf, jeg borer i tenner, sier han.

Humor har han alltid hatt. Under en beskjeden spillerkarriere ble han mest kjent for at han en gang bestilte en pizza til innbytterbenken.

Før landskamper på hjemmebane møter Heimir opp i supporterpuben i Reykjavik og forteller om laguttak og taktikk for et stappfullt lokale.

Slik ville det neppe blitt dersom ryktene hadde fått rett den gang Heimir i 2012 ble spurt om å bli assistent for en utenlandsk landslagssjef. Da var det snakk om å ansette Roy Keane, før Lagerbäck ble valgt.

Det er vanskelig å si hvordan det ville gått med landslaget under irens ledelse, men da ville det virkelig vært et mirakel om en sammensveiset islandsk kameratgjeng gjorde seg klar til å spille EM-kvartfinale.

Den lubne guttungen veide 110 kg på det meste. Så endret en avisartikkel livet hans.

Ballong

De ellers så åpne og imøtekommende islendingene har vakt oppsikt i Frankrike ved å gjøre seg ganske utilgjengelige mellom slagene. Det er av bitter erfaring.

— Da vi for to år siden tok oss til toeromspill mot Kroatia (ved å legge Norge bak seg i VM-kvalifiseringen), var vi ikke klare. Vi ble dratt med i hypen og gjorde mange organisatoriske tabber, som å la mediene komme altfor nær oss, sier Heimir til Offside.

— Nå må vi være forsiktige slik at vi ikke lar mesterskapet bli en ballong som spillere, trenere og alle rundt oss blåser all sin energi inn i. Da vil den før eller senere eksplodere i ansiktet vårt.

I stedet har islendingene lagt sin energi i å sprekke andre lags ballonger. Søndag prøver de seg på den franske.

(©NTB)

De klyper seg i armen på Island, men det som skjer er ingen drøm!