Start - BrannTippeligaenKristiansand Stadion - Arena Sør26.08.07Fotograf Petter Emil Wikøren/DigitalsportTrener Stig Inge Bjørnebye - Start - foran kampen mot Brann Foto: Petter Emil Wikøren/Digitalsport

I dagens papirutgave av Fædrelandsvennen kommer den sjokkerende nyheten om at tidligere landslagssjef Åge Hareide hadde signert en intensjonsavtale med Start – mens han satt som landslagstrener for Norge. Det kommer fram i den dramatiske og oppklarende dokumentaren ”Tre år i offside”, ført i pennen av Fædrelandsvennens journalist Arild Sandvik.

I dokumentaren tas du med inn i det aller helligste; garderoben og spillernes syn på ting, du får innsyn i hvor kynisk toppidretten kan være, du får kjennskap til hvordan Tom Nordlie ble ”tvunget” på et møte som senere skulle gi han sparken og ikke minst: ble Stig Inge Bjørnebye dopet ned i Brasil i forbindelse med hentingen av Ygor og Bruno?

Når det gjelder Hareide hadde Start jobbet med flere alternativer da det plutselig når Sør Arena at Hareide godt kunne tenke seg en tur til Sørlandet for å trener Start.

Her kommer et utdrag fra dokumentaren:

”Start er kommet langt i trenerjakten når man får nyss om at også Åge Hareide kan være interessert i jobben. Muligheten for en storfisk gjør at det ryddes tid i kalenderen. 4. desember møtes Hareide og Jan Oddvar Skisland over en matbit på Hotel Bristol i Oslo. På vei sørover etter samtalen med Hareide, har Skisland med seg en intensjonsavtale underskrevet av landslagssjefen. Avtalen sier at Hareide, som sa nei til Brann et par uker før, ønsker å ta over Start innenfor visse økonomiske og tidsmessige rammer når tiden som landslagssjef er over.

Mye ligger dermed til rette for at nyopprykkede Start sensasjonelt kan få en av Skandinavias mest suksessrike trenere. Men avtalen datofester ingenting, og tidsperspektivet vanskeliggjør det hele. Hareide, som ikke har vunnet én kamp i 2008, signaliserer usikkerhet på når han blir ledig. For ham passer det best med overtakelse av Start sommeren 2009, dersom håpet om norsk VM-sluttspill er ute da, eventuelt etter gjennomført VM-sluttspill sommeren 2010. Start har ikke lyst til å vente i månedsvis for å få på plass Arne Sandstøs erstatter.

Generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund er oppdatert på kontakten, og har gitt grønt lys for Starts fremstøt overfor treneren hun har kontrakt med ut 2010-sesongen. Men hva hun tenker om at Hareide skriver under på en intensjonsavtale, mens han er i en annen jobb, holder hun langt unna offentligheten.

Hva som skjer internt er uvisst. Men 6. desember ringer Hareide til Skisland og trekker sitt kandidatur, og begrunner det med personlige omstendigheter. Bare to dager senere – 8. desember – går han av som landslagssjef, skylder på manglende motivasjon og blir i stedet arbeidsledig.”

Stig Inge Bjørnebye dro til Brasil for å hente forsterkninger i februar 2007. Ygor og Bruno blir fangsten til en prislapp på 13 millioner kroner.

Da Bjørnebye på pressekonferansen er med fra Rio via telefon må Start-eier Ernst Ravnaas lese gjennom kontrakten. Bjørnebye føler seg dårlig. Svimmel. Kontrakten er ok, signeres og Bjørnebye reiser hjem med to brasser i sekken.

De neste dagene får flere sentrale personer i Start høre Bjørnebyes historier fra Brasil. Blant andre den at han mener det må ha vært noe i det han drakk før Ygors kontrakt skulle underskrives...

Arne Sandstø var Starts trener i kun en sesong. Han ble lei det han kaller ”gutteklubben grei” hvor det viktigste etter hans oppfatning var å ha det ”greit”.

Stig Inge Bjørnebye og Svein Mathisen har avstått fra å bidra til historien, mens Erik Solér ikke har svart på Fædrelandsvennens mange henvendelser den siste måneden. Åge Hareide svarte ikke på en henvendelse om sitt trenerkandidatur i Start.