Magnus Carlsen (24) opplevde en berg-og-dalbane-turnering i Sinquefield Cup, som endte med delt andreplass for verdensmesteren.

Det er langt fra en dårlig prestasjon, tatt i betraktning at dette var tidenes sterkeste felt i en sjakkturnering.

Men Carlsens spill er likevel gjenstand for kritikk, kanskje mest av alt fra verdensmesteren selv, som brukte ord som «galskap» for å beskrive enkelte av valgene han gjorde underveis.

Nordmannen fikk ikke den ideelle revansjen etter den enorme skuffelsen i Norway Chess, der han ble nummer syv.

Siden juni har Carlsens luke til nestemann på sanntidsverdensrankingen blitt halvert — fra 71 til 34 poeng. Det skjer med en ny VM-turnering i horisonten.

Sjekk rankingen på 2700chess.com.

I mars 2016 skal den øvrige verdenseliten konkurrere om å få møte nordmannen og i november senere samme år spilles selv VM-kampen.

SKREKKTALL: Ifølge The Guardian har ingen regjerende verdensmestere tapt flere ganger på ett år. Les mer om det lengre ned i saken.

Kasparov: - Carlsen er Carlsens største trussel

Blant nordmannens kritikere er hans tidligere læremester, Garry Kasparov. Da han gjestet den offisielle studiosendingen under Carlsens rufsete parti mot Hikaru Nakamura, kom han med et fascinerende svar på spørsmålet mange i sjakkverdenen stiller seg:

- Hvem er Carlsens største utfordrer til VM-tittelen?

Garry Kasparov er frontfigur for Grand Chess Tour. Her er han til stede på Norway Chess-åpningen i sommer. Foto: NTB SCANPIX

— Dagens parti er et nytt bevis. Hans største trussel er Magnus Carlsen, sa Kasparov, og forklarte videre:- Alt handler om ham. Hvis han ikke finner tilbake til sine styrker, kan alle utfordre ham. Den andre VM-kampen mot Anand (i 2014, journ. anm.) var han ikke like overbevisende, men han er fortsatt dominant.

Fikk du ikke med deg Sinquefield Cup? Gå gjennom Carlsens partier trekk for trekk på chessgames.com.

- Kun Kramnik har tapt flere ganger

I de to siste turneringene har følgende av Carlsens nærmeste rivaler beseiret ham i langsjakk:

Veselin Topalov (nr. 3 i verden), Fabiano Caruana (nr. 6), Viswanathan Anand (nr. 4) og Alexander Gristsjuk (nr.10).

— Han spiller mot et farlig kobbel av rovdyr. De kan ikke bare lukte blodet hans, mange av dem har allerede smakt det. Det er et farlig tegn, sa Kasparov.

Legenden ble rystet av Carlsen-brøler: - Magnus har hatt et sammenbrudd.

Totalt har Magnus Carlsen tapt åtte ganger i 2015. Ifølge Leonard Barden, sjakkspaltist for The Guardian er det bare andre gang en regjerende verdensmester har tapt så mange turneringspartier. Sistemann som gjorde det var Vladimir Kramnik i 2005, og Barden er rask med å påpeke at russeren slet med artritt det året.

— Dette er ikke godt nytt for «Valhall-dysten» mot de andre historiske sjakklegendene, fra Emanuel Lasker, via Bobby Fischer og til Garry Kasparov, skriver Barden.

Det hører med til historien at Carlsen er en svært aktiv verdensmester, og at han spiller langt flere turneringer enn mange av forgjengerne gjorde. På en annen side har de åtte tapene kommet allerede før september, og nordmannen står i fare for å tape enda flere partier før året er omme.

Anish Giris stikk til Carlsen: - Til og med konen min visste det.

- Ikke en katastrofe

Både Kasparov og Barden ser altså svært alvorlig på Carlsens ujevne form. NRKs sjakkekspert Torstein Bae er imidlertid langt mer positiv.

— Det var ikke en katastrofe, han endte jo på «pluss-score» (flere seire enn tap, journ. anm.). Plasseringen var grei, men ikke helt på topp, oppsummerer Bae overfor Aftenposten.

Torstein Bae har jobbet som ekspert i NRKs sendinger fra begge Magnus Carlsens VM-kamper. Her sammen med programleder Line Andersen. Foto: NTB SCANPIX

Han er enig med Kasparov i at Carlsen er sitt eget største hinder i jakten på tronen som verdens beste sjakkspiller.— Det er hundre prosent mentalt, det går mye på selvtillit. De andre har ikke hatt troen på å ta ham. Når du ikke har troen, har du ingen sjanse over brettet. Vishy Anand hadde ikke tro på seier da de møttes i VM, og da spilte han under pari. Når de får troen på at det kan gå, spiller de bedre, og da får Magnus det tøffere i mange oppgjør, sier Bae, som beskriver Carlsens prestasjoner de siste årene som «uovertrufne» og «desidert best» i verden.

- Magnus må reise seg

Når spurt om hvilke av utfordrerne som ser farlige ut for Carlsen, trakk Kasparov frem Fabiano Caruana (23), som nå er nummer seks i verden. «Det ville blitt en interessant kamp», påpekte Kasparov.

Caruana har tidligere blitt sammenlignet med Kasparov, på grunn av sin aggressive stil. Italienerens tendens til å gjøre store feil har imidlertid kostet ham dyrt, og han har falt nedover på verdensrankingen siden høsten 2014, da han lamslo sjakkverdenen med formidabelt, presist spill.

Amerikaneren, som har italienske foreldre, ble bare nummer åtte av ti deltakere i Sinquefield Cup. Caruana er kroneksempelet på en vedvarende trend: De bak Carlsen er ujevne.

Torstein Bae spår uansett en durabelig duell når én av dem møter Carlsen til VM-duell i november 2016. — Det er all mulig grunn til å tro på en tøffere VM-kamp neste gang. I de to første (begge mot Anand, journ. anm.) tok Magnus greie seire. Neste gang blir det trolig en yngre utfordrer, og det blir en helt annen kamp, sier Bae.

Aller først er det imidlertid andre VM-titler som skal forsvares. Carlsen er regjerende mester i alle tre disipliner, og allerede i oktober i år skal nordmannen prøve å vinne lyn- og hurtigsjakk-VM igjen.

— Magnus må komme tilbake og reise seg. VM i lyn- og hurtigsjakk er en god anledning, sier Bae.

De to verdensmesterskapene spilles over én og samme uke, og finner sted i Berlin (9.- 15. oktober).

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?