RUKA: Det har vært skrevet mye om hvilken mottagelse de norske løperne ville få i finske Ruka etter dopingsakene mot Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Fredag hadde noen hengt opp en lapp hvor Norge ble sammenlignet med det østtyske dopingregimet inne på skistadion, men lørdag var det to lapper med et helt annet budskap som var å se på tribunen.

Tiia Impiö (18) og Johanna Laukka (16) holdt opp hjerteformede plakater med teksten «Johaug vi støtter deg» og «Johaug vi savner deg».

— Vi vil vise at vi støtter Johaug, og at ikke alle finner misliker henne, forklarer Impiö.

- Hun er best

De to langrenninteresserte har fulgt den nå dopingsuspenderte i mange år.

— Hun er best, hun er dronningen av langrenn, sier Laukka.

Deres inntrykk er at mange i Finland ikke stoler på Johaugs forklaring om at hun fikk i seg de anabole steroidene gjennom en leppekrem hun brukte for å behandle et munnsår under treningsleir i Mellom-Europa. Det bekrefter inntrykket man får av å snakke med finner i gatene i Ruka.

Therese Johaug. Foto: Stein Bjørge

— Men vi vil stole på henne, sier Laukka, og har et håp om at bildet skal nå deres forbilde.

— Det ville vært veldig fint, vi håper hun liker det.

De har også planer om å reise til VM i Lahti til vinteren, og vil ta med seg plakatene også der.

Håper på Bjørgen

I Johaugs fravær er det faktisk en annen norsk løper de håper stikker av med seieren i verdenscuppremieren.

— Nå håper vi på Marit Bjørgen, forklarer de. Hun har alltid vært nummer to på favorittlisten deres. På herresiden har de imidlertid en finsk favoritt, Ristomatti Hakola.

Jentenes favoritt på dagens sprint ble nummer ti på prologen i det som var hennes comeback i verdenscupen etter at hun ble mamma for under ett år siden.

Krista Pärmäkoski ga hjemmepublikum håp om seier da hun var best i kvalifiseringen, hun ble fulgt av svenskeduoen Stina Nilsson og Ida Ingemarsdotter.

Ingvild Flugstad Østberg var beste norske på sjetteplass, mens Maiken Caspersen Falla ble nummer ni og Heidi Weng ti. Astrid Uhrenholdt Jacobsen nådde kvartfinalen med knapp margin (nummer 29), mens Ragnhild Haga røk ut med sin 36.-plass.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: