Med Brede Hangeland ledig på markedet er det mange Viking-fans som håper på en retur til de mørkeblå. Det er lite trolig at 32-åringen ønsker seg hjem allerede nå, men det er heller ikke opplagt at Viking skal jobbe hardt eller grave dypt i en tom lommebok for å få det til.

Stig Nilssen, sportssjef i Stavanger Aftenblad. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

La det være sagt med én gang: Brede Hangeland er mer enn god nok for å spille i Viking de tre neste sesongene. Landslagskapteinen er en tvers igjennom seriøs, ambisiøs og kravstor spiller som ville forsterket et hvert lag her på berget, eller i Skandinavia for den saks skyld.Den høyreiste midtstopperen fikk ødelagt store deler av fjorårets sesong med skader. Det endte i operasjon i ryggen tidlig i desember. Etter det kom ikke Fulham-kapteinen opp på det nivået han er kjent for. Selv antyder Hangeland at han nok var for tidlig tilbake for å hjelpe et Fulham i sportslige problemer.

Drastisk opprydning

At London-klubben valgte å terminere Hangelands kontrakt ett år før den utgikk, kom overraskende på de fleste. Hangeland inkludert. Det meste tyder på at opprydningen i Fulham blir drastisk.

Da stiller klubbledelsen seg spørsmålet: Hvilke spillere utgjør vår framtid, hvem skal spille oss opp til Premier League og hvem er for dyre til at vi kan beholde dem?

Det er ingen tvil om at Hangelands årslønn på over 20 millioner kroner har spilt en vesentlig rolle. I tillegg kommer alder og skadeproblemer. Fulham ser rett og slett ikke på Hangeland som framtidens mann, selv om han i toppform kunne bidratt vesentlig i lagets kamp for å rykke opp.

Kan flytte hjem

Nå spekuleresdet vilt om hvor Hangeland skal fortsette sin karriere. Det blir hevdet at han ønsker å bli boende i London en stund til. Det sies at Crystal Palace og QPR er de heteste alternativene.

Førstnevnte skal visstnok være i førersetet, mens nyopprykkede QPR har en manager, Harry Redknapp, som tidligere har forsøkt å hente Hangeland flere ganger – faktisk helt tilbake da han styrte Portsmouth, men Hangeland valgte FC København da han forlot Viking i 2006. Selv sier Hangeland at han ser fram til neste kapittel i karrieren. Måten Fulham dumpet ham på er nok motivasjon til å fortsette på høyeste nivå i England – også for å bevise at Fulham-ledelsens avgjørelse var feil.

Dersom det ikke skulle dukke opp noen attraktive tilbud, kan det hende familien vurderer å vende hjem til Stavanger. Det er mange år siden Hangeland kjøpte seg hus i byen. Dit kommer de trolig til å flytte. Spørsmålet er når det skjer.

Viking har allerede uttalt at de ønsker å ta en prat med midtstopperen. Det er opplagt. Alt annet ville vært tjenesteforsømmelse. Men det er langt fra en prat til en overgang.

Ikke mange suksesshistorier

Det finnes ikke mange suksesshistorier om spillere som vender hjem fra lukrative opphold i utlandet. Egil Østenstad klarte det. Erik Nevland maktet det ikke på samme måte.

Det handler ikke bare om kvalitetene spillerne besitter når de kommer hjem, men vel så mye om motivasjon. En spiller skal ikke avslutte karrieren i moderklubben bare for å gjøre det. Det må være saft igjen i sitronen.

Han skal heller ikke sprenge lønnsbudsjettet. Da Østenstad kom fra Rangers til Viking, tok forhandlingene med Bjarne Berntsen 30 sekunder. Østenstad ba om snittlønnen av det de andre spillerne hadde. Resultatet ble 40.000 kroner i månedslønn.

Brede Hangeland ville vært en attraksjon i Viking. Han ville alene trukket flere tusen tilskuere de første kampene. Han besitter kvalitetene og ærgjerrigheten som direkte ville hevet laget, men han ville også dratt med seg en vinnerkultur og karakter som ville smittet.

Samtidig har Viking et midtstopperpar som ikke står tilbake for noen av landets øvrige. Slikt sett trenger de ikke å forsterke bakerste ledd. Hangeland kunne nok også spilt defensiv midtbane i spann med Joackim Jørgensen. Björn Daniel Sverrisson kunne blitt forsøkt som hengende spiss.

Men så er spørsmålet: Skal Viking lete etter et sted å bruke Hangeland bare for å gjøre det?

Dersom Hangeland virkelig ønsker å spille for Viking, og godtar en lønn på linje med de best betalte spillerne, bør Viking se om de finner midlene og gjøre et tappert forsøk.

Ellers bør de la det ligge.