Fremgang. — Norge har en bra idrettskultur. Det er kul å få jobbe her, sier Pär Sundberg (38). Mannen som har spilt juniorhockey i Brynäs, vært både profesjonell golfspiller og proffalpinist ser lys i tunnelen for norsk golf. For et tiår etter at flodbølgen med hvite baller nådde Norge, skjer det noe på amatørsiden. På guttefronten.- Lars Petter Brovold er ranket som nummer 16 av collegespillerne i USA, Eirik Tage Johansen er nummer 34. Begge er foran beste svenske. I tillegg har vi Torstein Nævestad og stortalentet Knut Børsheim jr. På jentesiden er bredden problemet, men vi har gode enkeltspillere. Vi er så bra at vi skal ha et VM-gull i 2006, enten i lag eller individuelt, sier Sundberg.Paradoksalt er det suksess som kan ødelegge litt for Norge i amatør-VM i 2006. Lars Petter Brovold spiller så bra i USA at han kanskje velger å bli proff til høsten når han er ferdig med studiene.

"Tutta" for tidlig

Mens Sundberg fryder seg over mange lyspunkter på guttesiden, overrasker utviklingen på jentesiden motsatt.- Det er sjokkerende at så få kommer gjennom systemet. Frafallet er enormt. Vi har satt i gang et jenteprosjekt som går bra, men det vil ikke skje noe på landslagssiden før om tre-fem år. Problemet på jentesiden er ikke spesielt for Norge, tvert i mot. Bortsett fra Sverige og Spania, sliter alle land i Europa med å få frem gode jenter.- Har ikke Norge fått noen effekt av Suzann Pettersen?- Suzann kom for tidlig. Det ble for stort gap mellom henne og de som var bak. Marianne Skarpnord (som vant British Girls Championship i fjor) er bare 17 år. Det er viktig for rekruttene å kjenne de beste og spille med dem, ikke bare lese om dem, påpeker svensken, som er i Norge på syvende året. Tidligere har Asker GK og NTG dratt nytte av 1-handicaperens kunnskaper..

Holdningskamp

For tre år siden gikk Sundbergs forgjenger, Peter Svallin, ut i Aftenposten og hudflettet holdningene i norsk golf. Late spillere med feil fokus og dårlig folkeskikk, sutrete foreldre og svakt juniorarbeid i klubbene frustrerte landslagssjefen. Er Norge kommet noe videre, Sundberg?- Spillerne begynner å forstå hva det dreier seg om. Har de ikke toppidrettstenkningen i seg, er det ingen idé å tro at man kan bli noe. Et problem er for lite konkurranse. Så fort de når et visst nivå, roses de i klubbene, mens det fortsatt er et hav igjen til internasjonalt nivå.

<b>Ildsjel. </b>Landslagstrener Pär Sundberg.