Statistikksenter Eliteserien:

Diskusjonen om antall lag i eliteserien har rast denne sesongen. Kritikerne mener nivået på den norske eliteserien er altfor lavt til å forsvare 16 lag.

Det har også vist seg i Europa denne sesongen, hvor Rosenborg er eneste norske representant i gruppespillet i Europa-ligaen.

Forskjellen mellom topp og bunn er også markant i år. I bunnen finner man Sandefjord med sine ni poeng. Avstanden opp til seriemester RBK er på hele 57 poeng. Og fortsatt gjenstår det to serierunder.

Les også:

Det kan også argumenteres for at det nå er altfor mange uinteressante kamper igjen. Det er kun bronsen som er verdt å slåss for nå, selv om det blir mer penger i kassen jo høyere på tabellen man kommer. Dette merkes på publikumsinteressen, som er dalende i eliteserien.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO Skråblikk på 28. serierunde:

Freakshow og seriemestere

RUNDE 28: Freakshow og seriemestere Totalt useriøs oppsummering av serierundene

En undersøkelse som 100% Fotball gjennomførte i april viste at spillerne i eliteserien var godt fornøyd med 16-lagsserien. Hele 73,28 prosent mente at antallet lag var passe akkurat nå. 19,08 prosent ville ha 14 lag, mens resten ønsket 12 lag i eliteserien.

Nå som serien nærmer seg slutten, har 100% Fotball tatt en ringerunde til supporterlederne til de lagene som ser ut til å spille eliteseriefotball neste sesong. Spørsmålet var om de ville ha 16 lag i eliteserien, eller færre, og argumentene for og imot en endring.

Dette svarte supporterlederne:

Arild Flesjå, leder Maakeberget (Haugesund)

— Selv om vi har gjort det voldsomt bra som et nyopprykket lag, så ønsker jeg 16 lag i eliteserien. Da får vi spredd fotballen rundt om i Norge, og flere talenter får sjansen til å prøve seg i eliteserien. Jeg skjønner poenget med at noen vil spisse eliteserien, det er naturlig. Men det er store forskjeller på 1. divisjon og eliteserien.

Mattis Karlsen, leder Fosseberget (Hønefoss)

— Jeg synes det er veldig greit som det er nå. Med færre lag, så blir det vanskeligere for outsiderne å hevde seg, som Hønefoss og Sarpsborg i 1. divisjon. De lagene får ikke akkurat noe å spille for med færre lag. Det å rykke opp er en liten sukkerbit for sånne lag. Jeg skjønner imidlertid argumentet med færre lag, men da må man kanskje møte hverandre flere ganger. Norges land er for keitete til å få til noe sånt. Det er lettere i for eksempel Danmark.

Vidar Evje, talsmann Kanarifuglene (Lillestrøm)

— Vi skal i hvert fall ned til 14 lag. Det viser seg at det er altfor lite publikum i år, og det blir altfor mange uinteressante kamper med 16 lag, rett og slett. Dersom det blir færre lag, blir det lettere å sette opp terminlisten. Det er viktig for oss supportere. Da kan man unngå å sette opp midtukekamper i like stor grad, og man kan unngå å strekke seriespillet så langt i begge ender.

Atle Johnsen, leder Oddrane (Odd)

— Jeg synes det er greit med 16 lag, men serien burde effektiviseres mer. Det bør spilles flere midtukekamper, slik at vi slipper å starte midt på vinteren. Jeg er ikke enig i at det blir for mange uinteressante kamper. De som liker å se fotball, ønsker å se mye. Jeg tror heller ikke kvaliteten blir dårligere av å ha 16 lag.

Dag Albert Bårnes, leder Stabæk Support (Stabæk)

— I år så synes jeg det er helt greit med 16 lag, slik at vi kommer oss godt over kvalifiseringsplassen. Jeg tror mange liker å reise rundt og se nye steder, nye lag, og nye stadioner. Jeg synes 16 lag er helt greit.

Andreas J. Johansen, leder Kjernen (Rosenborg)

— Jeg har ikke gjort med så mange tanker om antall lag i eliteserien. 16-lagsserien har ikke fått satt seg ordentlig ennå. Men jeg ser at mange klager over at serien ble avgjort så tidlig i år. Det har den blitt før også. Og mange mener kvaliteten vil bli bedre med færre lag. Det var argumentet da man da man hevet antall lag til 16 også. Lagene ville slippe å kjøpe dyre utlendinger for å overleve, og hvis man lå på midten av tabellen, så slapp man panikkkjøpene. Det var de samme folkene som hadde meninger da.

Joakim Bjørklund, leder GodsetUnionen (Strømsgodset)

— Jeg vet ikke helt. Det er gode argumenter både for og imot 16-lagsserien. Jeg mener det er altfor lite fokus på fotballen, og mest fokus på resultater. I utgangspunktet vil jeg ha en modell som sørger for at supporterne blir best mulig ivaretatt.

Alf Petter Mollestad, pressetalsmann Menigheden (Start)

Vi følger Start:

— Historien viser at Start har en fordel av at det er 16 lag. Når det har vært 14 lag, så har vi vært et heiselag. Ved at det for eksempel er 12 lag, så vil det økonomiske aspektet av å spille i 1. divisjon og eliteserien være stor for de fire lagene som ikke får spille i eliteserien. For topplagene så vil det bli flere interessante kamper jo færre lag det er.

Alf Edvard Masternes, leder Isberget (Tromsø)

— Med 16-lagsserien så er det altfor stor forskjell mellom kvaliteten på lagene. Man burde ha redusert antallet til 14 lag. Se på Sandefjord, som bare har ni poeng. Det er et stort sprik fra bunnen til toppen. Jeg vet ikke hva argumentene for å øke antall lag i eliteserien var, men det nytter ikke å tenke distriktspolitikk i fotball. Nå får vi altfor mange uinteressante kamper. Det er verken økonomi, nok spillere eller gode trenere til å ha 16 lag.

Kjell Gabrielsen, styremedlem Vikinghordene (Viking)

— Så lenge kvaliteten er der, så er det greit med 16 lag. Årets sesong har derimot ikke vist at det er forsvarlig med 16 lag. Det er et altfor stort sprik mellom topp og bunn. 16 lag er for mange. Jeg vil ha 14 lag, selv om det blir vanskeligere å rykke opp.

Espen Knutsen, talsmann Klanen (Vålerenga)

— Jeg vil ha færre lag. Det blir for mange uinteressante kamper nå, mot lag som Hønefoss og Kongsvinger. Det ødelegger helt. I tillegg blir kvaliteten for dårlig med for mange lag. Alt dette merkes på publikumsinteressen. Jeg synes 12 lag hadde vært kult.

Tom Walderhaug, leder Stormen Supporterklubb (Aalesund)

— Det er to lag for mye i eliteserien nå. Jeg vil ha 14 lag. Sånn som det er nå, så er det et altfor stort sprik mellom topp og bunn. Lag som Sandefjord og Kongsvinger har ikke tatt så mange poeng akkurat. Med færre lag så blir konkurransen skjerpet både i topp og bunn.

Vidar Vadseth, talsmann Saftkokaradn (Sogndal)

— Man kunne sikkert hatt 14 lag, men med 16 lag får man både topp og bredde samtidig. Det er argumenter både for og imot. For et lag som Sogndal, så vil vi fortsatt ha 16 lag. Da er sjansen for å komme til eliteserien større. Jeg vil også ha tilbake kvalifiseringen, som blir borte fra og med neste sesong. Vi har vært der flere ganger, og det er utrolig spennende.

Morten Talhaug, nestleder Brann Bataljonen (Brann)

— Vi advarte mot å øke antall lag til 16. Det gjorde norsk supporterallianse også. Det blir altfor mange uinteressante kamper, noe publikumstallene underbygger. Erfaringen fra Sverige viser akkurat det samme. Ut i fra dagens situasjon, så kan vi klare oss med 12 lag. Bunnlagene i årets serie tar knapt poeng, og vi får opp lag som ikke har noe der å gjøre.

PS: 100% Fotball har ikke fått tak i noen fra Molde eller Sarpsborg sin supporterklubb.