Lørdag start lyn— og hurtigsjakk-VM i Berlin, og Magnus Carlsen (24) er ute etter å forsvare sin verdensmestertittel i begge disipliner.

De to andre nordmennene som er påmeldt turneringen, Simen Agdestein (48) og Aryan Tari (16), har imidlertid en helt annen inngang til turneringen. Det forteller duoens flyrute alt om.

Agdestein og Tari har nemlig valgt Norwegian-ruten som landerpå Schönefeld-flyplassen i Berlin 11.50 på lørdag, to timer og ti minutter før første parti av hurtigsjakk-VM. Turneringen foregår i Bolle Meierei-festsalen i sentrum av Berlin, som ifølge Google Maps ligger 32 minutter unna flyplassen med bil.

- Det er en useriøs turnering, sier Aryan Tari (til høyre) om lyn- og hurtigsjakk-VM. Han og Agdestein kan få problemer med å rekke første runde. Her fra NM i sommer, da Tari vant eliteklassen foran Johan Salomon (til venstre). Foto: Tarjei Joten Svendsen, sjakkbloggen.no

— Det er ikke så optimalt. Men vi tar det ikke så veldig seriøst. Hurtigsjakk er ikke så farlig. Vi tar det ikke så alvorlig, sier Agdestein til Aftenposten.Det kan uansett bli svært hektiske minutter for sjakkspillerne etter ankomst Berlin lørdag. Utfallet av det første partiet er på mange måter i Norwegians hender. En forsinkelse kan bli kostbar for Agdestein og Taris poengfangst i turneringen.

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, kommer imidlertid med betryggende ord.

— Men ankomst 11.50 bør det gå helt fint. Toget inn til byen tar i underkant av en halvtime, sier Sandaker-Nielsen til Aftenposten.

Tenker ikke på forsinkelser

Agdestein minner om at de fortsatt kan ombestemme seg, men inntil videre består altså den risikable reiseplanen.

— Det var en vanskelig vurdering. Vi kunne dratt på fredagen, men da hadde vi tatt en skoledag fra Aryan. I tillegg var det mye dyrere å dra på fredagen. Det er det som er grunnen, forteller Agdestein.

- Er du bekymret for forsinkelser?

— Jeg er ikke typen som tenker sånn, sier Agdestein.

Agdestein minner om et parti mot verdensklassespilleren Fabiano Caruana under EM for klubblag i Hellas i oktober 2013. Også da møtte nordmannen opp like før start, men han klarte likevel remis med de svarte brikkene.

— Så det er ikke gitt at det er idiotisk, legger Agdestein til.

Allerede mandag dro Magnus Carlsen til Wien for et sponsoroppdrag. Han skal reise direkte fra Wien til Berlin.

— Hurtigreiser til hurtigsjakk-VM

Sjakkpresident Bjørn Salvesen humrer når han før høre om Agdesteins reiseplaner. Han har imidlertd klokkertro på at det ordner seg.

— Simen Agdestein er en dreven kar. Han vet nok hva han gjør. Han er alltid godt forberedt, sier Salvesen, før han legger til:

— Det er litt gøy at han hurtigreiser til hurtigsjakk-VM.

Salvesen tror Magnus Carlsen har ambisjoner om å ta begge VM-titler hjem. De to andre nordmennenes sjanser, vurderer han slik:

— Det er vanskelig, siden er en sånn voldsom kvalitet på turneringen. Jeg tror at de vil være fornøyd dersom de presterer som forventet ut ifra ratingen. I lyn- og hurtigsjakk handler det om å ha «god glid», og det er tilfeldighetene som rår, sier Salvesen.

Agdestein forteller selv at han ikke har ambisjoner om å vinne turneringen.

— Det er en veldig sterk turnering. Man bør helst være litt i form, hvis ikke kan det gå veldig galt. Da kan man fort tape veldig mange partier. I lynsjakk går det over stokk og stein, der kan hva som helst skje, sier Agdestein.

Hurtigsjakk-VM starter lørdag, og avsluttes mandag. Lynsjakk-VM går fra tirsdag til onsdag.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?