Norge – Italia 4-1 (2-0, 0-1, 2-0)

Nedturen mot Kasakhstan er glemt. Nå har Norge OL-skjebnen helt i egne hender.

Ett virkelig godt minutt holdt til ett poeng mot Kasakhstan torsdag. Én virkelig god periode var det som skulle til for å ta tre poeng mot Italia fredag. Det må nok en hel god kamp til mot Frankrike søndag om det skal bli tur til Sør-Korea i februar 2018. ## Fransk hjelp

EN stort takk til Frankrike som startet fredagen med å slå Kasakhstan 4-1. Det åpnet gruppen helt igjen, og nå er man egentlig på skjema igjen. Turneringens siste kamp blir en ren finale. Det er ”winner takes it all” søndag. Det holder å vinne, om det så skjer i forlengning eller på straffer.

— Vi takker Frankrike for det, men vi kan nok ikke være like høflige tilbake, sa en fornøyd Petter Thoresen etter det som tilslutt ble en kontrollert seier.

Norges ferske landslagstrener Petter Thoresen og assisten Per-Erik Alcen. Foran sitter: Mats Zuccarello (fra venstre), Patrick Thoresen, Anders Bastiansen, Martin Røymark, Eirik Salsten og Niklas Roest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Søndagens avgjørende kamp er også landslagets endelige farvel med gamle Jordal Amfi. Det er lenge siden det har vært så bra ”trøkk” som det var i førsteperioden i OL-arenaen fra 1952 fredag kveld. Det kan og bør bli enda bedre mot Frankrike.Norge dominerte fra første dropp. Nå skal vi først fastslå at Italia minst var en klasse dårligere enn Kasakhstan, men det var mer direkte mot mål, ikke så mye dikkedarer og heller ærlige forsøk på å ødelegge sikten for den italienske keeperen.

— To fine mål

— Vi var veldig gode i den første perioden, men så overspiller vi igjen i den andre perioden. Da skapte vi lite og skapte faktisk overganger mot oss. Den tredje perioden er kontrollert. I tillegg scorer vi fine power play-mål.

- Hva sa du til dem etter den andre perioden?

— Vi gikk fra 16 til syv skudd i de to første periodene, og alle skjønte at vi måtte tilbake til det slik vi startet kampen. Det er ikke alltid man klarer å snu tilbake igjen, men det synes jeg de klarte bra. De gjorde det enklere.

Norge tok ledelsen da Mathis Olimb fikk sin lille revansj etter at han misbrukte en kjempesjanse i overtidsspillet mot Kasakhstan. Patrick Thoresens krempasning fant en helt fri Olimb som fikk lirket pucken forbi keeperen.

Tommy Kristiansen er en stor, sterk og stort sett nyttig mann. Han doblet Norges ledelse da han i overtall styrte inn skuddet/pasningen fra Mats Zuccarello.

Overlegne

Den eneste gangen i den første perioden det virkelig var litt urolig på Amfien var da brannalarmen gikk ca 13 minutter ut i kampen. Heldigvis slo den seg kjapt av igjen.

Så overlegne var Norge i den første perioden at det snek seg inn en fullstendig uforståelig sløvhet i midtperioden. Plutselig var de gamle syndene tilbake. Det direkte spillet og trafikken foran Italias keeper uteble. Noen herlige kombinasjoner av andrerekka med brødrene Olimb og Mats Rosseli Olsen fikk vi se, men det stilnet også på tribunen.

Helt stille ble det da Tomasso Traversa plutselig reduserte, helt ut av ingenting. Keeper Lars Haugen protesterte på at italieneren slo uregelmessig på ham, men det ville ikke dommerne høre på. Det så ikke ut som en stor forbrytelse for oss heller.

REDUSERTE: Italia reduserte til 1-2 i 2. periode. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Scoringen skapte en unødvendig spenning som først slapp taket da Jonas Holøs dundret inn 3-1 i norsk overtallsspill. En fin finte av Mathis Olimb først, et kanonskudd av Holøs og der sto Andreas Martinsen og ødela utsikten for den gode italienske keeperen. Den var rett ut av læreboken.Når så Italias kaptein helt mistet hodet og fikk fem minutters utvisning pluss matchstraff med drøyt fem minutter igjen, var det egentlig game over. I det overtallsspillet ordnet Andreas Martinsen 4-1 på en styring.

— Vi er mye bedre i den første perioden, men så faller vi i den andre. Det er synd. Vi blir litt overmodige og tror vi er bedre enn det vi er. Men vi gjør den jobben som skal til for å vinne, forklarte Mats Zuccarello.

— Nå er det hvile lørdag, og så er det bare å gønne på mot Frankrike. Det er bare å elske sjansen eller ”gilla läget”, som de sier i Sverige, la Zucca til.

God keeper

Hva så med søndagens motstander Frankrike?

For det første har de en meget god sisteskanse. Cristobal Huet, som fyller 41 år lørdag, har en redningsprosent på 95,92 etter de to første kampene. Det lar seg høre. Dessuten har han stått på ”huet” mot Norge før.

Akkurat som Norge har også Frankrike noen stjernespillere som skaper ekstra uro fremover på isen. Én NHL-proff i Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia Flyers), Damien Fleury fra det kinesiske (!) KHL-laget Kunlun Red Star, samt de to brødreparene Yorick og Sascha Treille og Teddy og Stephane de Costa er voksne herrer som vet hva dette handler om.

Nå har de også fått en fjerderekke som har akseptert sin rolle og er veldig disiplinerte.

For Norge vil det handle om å være disiplinerte i defensiven, unngå de billige baklengsmålene og være mer rett på mot keeper Huet. De viste i den første perioden mot Italia at de kan.