RIO DE JANEIRO: For da de fremmøtte journalistene på vertshuset Mango Tree spurte om Olaf Tufte kom til å fortsette karrieren til Tokyo, svarte makkeren Kjetil Borch:

— Olaf er en smule gal. Man kan ikke alltid stole på det han sier. Han er den sprekeste 40-åringen jeg har sett på en stund. Og 44 er de nye 30, sier 26-åringen, henvendt til sin partner i dobbeltsculleren.

— Motivert av alt som er gøy og slitsomt

Borch sikter til at Tufte vil være 44 år i neste OL i Tokyo, og mye tyder på at mannen med fire medaljer i OL kan komme til å gå for sommerleker nummer syv.

— Jeg tar med meg denne erfaringen, jeg som skal videre, sier Tufte, som roser idrettpsykolog Britt Tajet-Foxell. Hun hjelper dem til å få bort negative tanker og ruske opp. Hun kom til feiringen.

— Jeg er dessverre laget slik at jeg er motivert av alt som er gøy og alt som er slitsomt, sier Tufte.

Uansett hva jeg gjør når jeg går ut den døren 15. august, vil det være noe som koster svette og tårer.

Kake før middag

Det er selvsagt for tidlig å gi ordentlig svar på hva Tufte tenker.

— Jeg har ikke diskutert med meg selv eller familien.

De neste dagene skal nytes. Duoen tok i mot pressen på vertshuset Mango Tree, der champagne og bløtekaken sto klar.

Kokkene Ståle Johansen og Trond Skogvold hadde forberedt triumfen, Norges første medaljer i Rio. Senere skulle de to spise middag med Tuftes store familie, på en berømt restaurant et steinkast unna.

Kokkene fikk låne medaljene noen sekunder, slik at de kunne ha dem rundt halsen og ta bilder. Tufte skrøt av kaken, og opplyste at han hadde prøvd seg på gulrotkake tidligere i mesterskapet. Den var like god.

Fleip og alvor

Uansett blir det noe fri.

De to tungvekterne på vannet har en morsom sjargong seg imellom. Det er mye fleip, men også mye alvor.

Da Borch på spøk foreslo at han og Tufte skulle dra tilbake til arenaen for å trene i ettermiddag, svar svaret klart: Kommer ikke på tale.

Begge er innstilt på å ta litt fri, skjønt de skal ro sammen i NM på Årungen senere i år. Begge er medlemmer i Årungen. Kanskje utfordrer de hverandre i singlesculler også.

Ror ikke med lommeboka

For det skal Borch ro fremover, før en ferie. Han skal til Philadelphia for å møte noen av verdens beste i den båtklassen, fra oktober til februar skal han reise verden rundt og spise god mat.

-Men du blir jo ikke så rik av roing?

— Nei, men jeg ror med hjertet og ikke lommeboka, sier Borch.

Glad i treneren

Alle roerne har kommet til OL i kjempeform. Landslagstrener Johan Flodin roses opp i skyene for det. Hans kontrakt med Norges Roforbund går utetter denne sesongen, og forbundet er svært innstilt på å beholde ham videre. Mens gutta i dobbeltsculleren spise av godsakene, var svensken på trening sammen med resten av gjengen.