TRONDHEIM (adressa.no): Omkring en time etter at Petter Northug fikk dommen i tingretten, møtte han Adresseavisen på Rica Nidelven Hotel i Trondheim sentrum. Der pratet skistjernen om det han hadde opplevd i månedene etter fylleskandalen på Byåsen 4. mai, og som i dag endte med at han fikk 50 dagers fengsel og 185 000 kroner i bot som straff.

Tenker ikke på soningen

— Soningen tenker jeg ikke på. Det har ikke fokus nå, sier en tydelig preget Northug, som innrømmer at dette er en av de svarteste dagene i hans liv.

Petter Northug pratet med Adresseavisen etter pressekonferansen. Foto: Richard Sagen

— Ja, det er i hvert fall en av de verste. Jeg var forberedt på at denne dagen skulle dukke opp og at det kom til å bli en tøff dag. Det ble en ny setting, som jeg ikke har vært i tidligere. Det sier seg selv at det ikke ble enkelt, sier Northug til Adresseavisen.I en kort felles presseseanse i forkant av praten med Adresseavisen var Northug tydelig på at han var klar til å ta den straffen han fortjener.

- Kunne ha drept noen

— Det har vært en tung dag for meg. Jeg har blitt påminnet de tankeløse handlingene mine i mai. Det har vært noen svarte dager de siste månedene. Og jeg beklager igjen det som skjedde, sa Northug, som var kledt i en blå og hvitstripede skjorte og dongeribukse da han møtte i retten i dag.

— Jeg har sviktet mine nærmeste, ikke minst de som ser opp til meg. Og det kunne gått verre. Noen kunne blitt hardt skadd og drept.

- Har du smakt alkohol etter det som skjedde 4. mai?

— Nei, det har blitt veldig begrenset. Jeg har på en måte ikke hatt muligheten til det. Det er blitt andre prioriteringer som har vært viktige for meg, sier Northug til Adresseavisen.

- Handlet om å rette opp

Etter at Northug stakk av fra ulykkesstedet og skyldte på kompisen, ble han sluppet fri midt på dagen. Først i et avhør klokken 18.15 innrømmet skistjernen å ha kjørt bilen. Hva som skjedde disse fem timene han oppholdt seg i frihet har foreløpig vært uklart.

Nå røper han noen av detaljene:

— Først og fremst fikk jeg komme meg ut og møte noen av dem som står meg nærmest. Jeg fikk luftet tankene og da skjønte jeg selv mer og mer av alvoret i saken. At det handlet om å få rettet opp det som ble sagt først og så være ærlig og komme seg ut av det.

Northug vil imidlertid ikke si hvem han pratet med og rådførte seg med i disse timene.

— Det er ikke vesentlig hvem det var, men det var folk som står meg nært, sier han til Adresseavisen.

Skam resten av livet

Northug sier at opplevelsen vil henge ved ham så lenge han lever.

— Jeg vil skamme meg over dette resten av livet, sier han, og fortsetter:

— Det har vært ei tøff tid, og jeg er lei meg for det som skjedde. Jeg har fått dommen og akseptert den, sier han.

Langrennsstjernen skal ut på trening senere i ettermiddag. Det bekrefter hans trener Stig Rune Kveen. Mandag drar de to sammen til Val Senales på høydesamling. Der vil Northug skjerme seg fra all presse.

Fortsatt er ikke representasjonsavtalen med skiforbundet signert. Northug er dermed ikke klar for verken verdenscup eller VM. Konflikten med selskapet Nye Høyder, som har gått til søksmål mot Northug, er heller ikke avklart.

Uansett er Petter Northug klar på at VM i Falun er det store målet i sesongen som kommer.