Tiril Eckhoff fikk oppturen hun ønsket seg i det siste individuelle verdenscuprennet før VM. Nå starter jobben med å fylle opp energilagrene foran sesongens høydepunkt.

Fjerdeplass ble fasiten på lørdagens jaktstart i Antholz for Norges største VM-håp på kvinnesiden. Eckhoff gikk seg opp 16 plasser fra torsdagens sprint, og skjøt om en plass på pallen på siste skyting.

Etter målgang ergret hun seg ikke over muligheten som glapp. Langt viktigere var tryggheten 25-åringen fikk av et nytt solid løp.

– Dette var veldig viktig for min del. Nå er jeg ved godt mot, og jeg er sikker på at jeg skal få trent godt i tiden som kommer. Nå gleder jeg meg bare til VM, sier Eckhoff til NTB.

Kontrasten til den Eckhoff-utgaven som møtte pressen etter 24.-plass på jaktstarten i Antholz for ett år siden er stor. Da var 25-åringen mentalt sliten og uten overskudd. Sportslig fungerte lite.

Foran årets sesong ble det tatt grep for at Fossum-jenta ikke skulle måtte oppleve det samme igjen.

– Tiril er i veldig bra balanse nå, sammenlignet med hvor hun var på samme tidspunkt i fjor. Vi la et løp for Tiril i fjor høst for å sikre at hun får den tryggheten hun trenger mot VM-start, sier landslagstrener Stian Eckhoff.

Treningspause neste

Én viktig del av Eckhoffs VM-plan er å stå over de to kommende verdenscuphelgene på det nordamerikanske kontinentet. Mens mange av konkurrentene nå setter kursen for canadiske Canmore og Preque Isle i USA, skal det norske medaljehåpet trene på hjemmebane.

– Jeg ser allerede nå at folk er veldig slitne etter tre uker på tur i verdenscupen, og etter ytterligere to uker blir de enda mer slitne. Jeg gjør veldig, veldig smart i å være hjemme, sier Eckhoff.

– Den kommende treningspausen er viktig også for å samle mentalt overskudd?

– Ja, absolutt. Det koster veldig mye å reise til USA med 12 timers flytur og det å skulle snu døgnet. Jeg tror jeg har tatt et smart valg, svarer 25-åringen.

Landslagstrener og storebror Stian mener lillesøsteren fremstår på en helt annen måte denne sesongen, og tror den kommende konkurransepausen er klok.

– Tiril har vokst mye på det som skjedde i fjor. Samtidig koster det å gå samtlige verdenscuprenn i januar, og Tiril har ikke stått over noen ting, så for oss er det veldig naturlig med konkurransefri de neste to ukene. Jeg tror vi har en veldig god plan fra mot VM, sier han.

Skal terpe skyting

Helt konkurransefri blir det likevel ikke for Tiril Eckhoff fram mot VM. To renn i IBU-cupen, nivået under verdenscupen, står på programmet.

– Det blir to internasjonale skirenn, og i tillegg kommer det sikkert noen testrenn. Jeg pleier uansett å prestere veldig bra de første ukene etter en treningspause, så det er jeg ikke redd for. Det som gjelder er å holde seg frisk og å få trent godt, sier hun.

Fokuset i tiden som kommer ligger på å terpe skyting. På veien mot lørdagens fjerdeplass ble det tre bom. Det er for mange dersom det skal bli edelt metall i VM.

– Nå skal jeg legge inn en skikkelig mengdebolk med skyting. Jeg må ta tak i skytingen, for det er der det ikke henger på greip akkurat nå. Jeg skal hjem for å bruke tid med geværet mitt. Det er det som gjør at man blir bedre, smiler Eckhoff.

I Antholz lørdag ble det bommet til dels mye fra flere av jentene i toppen av resultatlista. Det tror ikke Eckhoff vil gjenta seg i VM.

– Det er litt lettere inngang i Holmenkollen, så der blir det nok skutt godt. Jeg må nok ligge på rundt 95 eller hundre prosent treff for å vinne. Det er det som er realiteten, sier hun. (©NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her: