LØPING: Håvard Klemetsen er klar for en tre timers løpeøkt. Ikke noe mindre. Foto: METTE BUGGE

LIVIGNO (Aftenposten): Mens resten av kombinertlandslaget befinner seg på trening i skitunellen i svenske Torsby i disse dager, har Klemetsen fått lov til å være med langrennsspesialistene på høydetrening i Livigno.

34-åringen er så erfaren nå at han tør å stole på seg selv, men han gir også stor kreditt til Olympiatoppens topptrenerutdannelse. Han er en av få aktive toppidrettsutøvere som har fått adgang der, og det skyldes at han hadde en liten treneroppgave «på si». Utdannelsen går over to år, med base i Trondheim.

Utviklende

– Jeg lærte utrolig mye om meg selv og ikke minst samspillet utøver/trener. Jeg fikk mye større forståelse av de to rollene, sier han.

Finnmarkingen mener i ettertid ar Olympiatoppen burde søre for at alle har den utdannelsen, om de skal bli trenere til slutt eller ikke. Han tror at det kan være med på å løfte egen karriere.

— Vi lærer oss å se ting fra ulik perspektiv. Vi har tøffe diskusjoner på tvers av idrettene, og det er lærerikt. Dessuten lærer man å bli enda mer selvstendig, trygg på egen ferdigheter og tøff nok til å gå egne veier. Det handler om å ta ansvar for egen utvikling. En trener kan gjøre deg veldig god, men de siste skrittene må du alltid ta selv.

Gullgutt

Håvard Klemetsen er verdensmester for lag. Han har faktisk flere VM-medaljer med gjengen som han også trives så godt med, nemlig kombinert.

— Vi har også et utrolig sterkt lag, som jeg er overbevist om vil levere i Sotsji. Norge har ikke tatt gull i mesterskap siden 2005, så det er på tide nå, sier Klemetsen.

For ham som har holdt på så lenge betyr det mye å kunne hente inn nye impulser, men først og fremst bli bedre på langrennsteknikk. I hoppbakken er han en ener, en av verdens beste.

— Det å være med Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Nicklas Dyrhaug og alle de andre i Italia er reneste vitamininnsprøytning. Jeg har mye å hente, og får mange gode innspill. Når vi ser på video fra dagens økt kommer de med mange gode tips og råd. Ved å være langrennsløper for en periode får jeg mulighet til å få et klarere bilde på mine utfordringer. Det handler om arbeidsøkonomi. Her er jeg sammen med aktive som er slepne teknisk.

I farten

Onsdag var Klemetsen ute på en tre timer lang løpeøkt med sine nye lagkamerater. Dagen før syklet han alene, men som oftest sammen med spesialistene. Dette er andre gang kombinerttreerne sier ja til at han kan kjøre et opplegg med kombinert. Forrige gang var på høydeleir i Val Senales sist høst. Da var han i praktslag i starten på VM, og hadde en individuell medalje innen rekkevidde, før det glapp i den siste bakken og han ble nummer fem. Med laget fikk han VM-sølv.

— Langrennsløperne gir enormt mye av seg selv, men jeg håper også at jeg kan bidra på noen områder, sier Klemetsen, som forteller at drivkraften nå er medalje i Sotsji.

— Ja, jeg har troen på det.

FAKTA

Håvard Klemetsen

Født: 5. januar 1979

Klubb: Kautokeino IL

Bor: I Trondheim

Debuterte i verdenscupen i 2003