Foreldre kvier seg for å sende døtrene sine på fotball. Idrettsministeren støtter Fotballforbundets arbeid med å få jenter på banen i Midtøsten.

Statsråd Linda Hofstad Helleland har sett hva fotballtrening under kyndig ledelse kan bety for jenters selvtillit.

Hun har nettopp vært i Jordan, der unge jenter lekte med fotballen, og der kvinnelige trenere sto for instruksjonen.

500 trenere er utdannet i de landene NFF har gått inn i. Det har skjedd fra 2010 frem til nå. De neste to årene skal ytterligere 600 få den ballasten som kreves for å kunne lede de ivrige småjentene, det å kunne lære bort hvordan man blir en brukbar fotballspiller.

Da idrettsminister Helleland fikk anledning til å være med til Jordan, ble hun imponert over alle de ivrige småjentene i alderen 6 til 12 år som trente under ledelse av de kvinnelige trenere, som selv blir fulgt opp av norske instruktører.

— Her gjelder det ikke å få frem elitespillere , sier 39-åringen, som mener prosjektet er viktigere enn som så.

— Mange steder i verden får ikke jenter være med i sport. Det forteller hvor kort vi er kommet med tanke på likeverd, sier Helleland.

Vil ha svette jenter

Hun vet at mange foreldre kvier seg for å sende jentene sine på fotballtrening, fordi de voksne ikke føler det er trygt med mannlige trenere. Men Fotballforbundet har lagt vekt nettopp på at disse jentene skal ha trenere av sitt eget kjønn, noe som gjør det lettere å få med unge jenter.

— Det er så viktig at jentene får være med på aktiviteter der de kan bli svette uten at det strider mot kvinneidealene og normer, og ikke minst at de har noen gode rollemodeller, mener Helleland.

Hun sikter til at trenerne er forbilder, som hun selv kunne se på treningen på fotballfeltet i Jordan.

— Kvinnelige trenere er helt avgjørende for å få bort den bekymringen og frykten som foreldrene føler. Har du noen du ser opp til, er det større grunn til å tro at jenta får være med, og at de selv ønsker det, sier ministeren.

Helleland mener at idretten kan være et bidrag til å redusere fattigdom.

Idrettsminister Linda Hofstad Helleland syntes det var fint å se hvordan prosjektet til Norges Fotballforbund fungerer i Jordan. Foto: Maria-Kristine Göthner

— Ved å gi jenter utdanning kan man nå mange av FNs mål når det gjelder bærekraft, som Norge er veldig opptatt av.

Skal styrke jenter posisjon

Anders Hasselgård har ansvaret for utviklingsarbeidet i Norges Fotballforbund. Han var med på denne reisen til Midtøsten.

— Kjernen i akkurat dette er at vi gjennom fotballen og dens rolle skal styrke jenter og kvinners posisjon i samfunnet gjennom trenerprosjektet. I etterkant av trenerprosjektet er det krav om at trenerne skal starte egne treningsgrupper for jenter i alderen 6–12 år. Det handler om breddefotball.

- Hvor vanlig er det at kvinner i Jordan spiller fotball?

— Det er mer vanlig der enn i de andre landene vi jobber i. Det skyldes at prins Ali har vært en foregangsfigur for jentefotball. Vi har samarbeidet med hans eget prosjekt i gjennomføringen av våre trenerkurs.

NFF-representanten forteller at det ikke veldig mange jenter som spiller fotball i Irak og Egypt, men at man ser endringer i noen av landene der NFF er til stede.

— Fotballforbundet ønsker å være med når det gjelder jentefotball i Midtøsten. Som statsråden poengterer er utdanning av kvinnelige trenere en nøkkelfaktor, og det er fortsatt noen religiøse og kulturelle barrièrer.

Hør TV 2-kommentatoren gå bananas på direkten i Aftenpodden Sport: