OSLO 20071112: Fotball. Landslagstrener Åge Hareide under treningen på Bislett stadion mandag ettermiddag. Norge møter Tyrkia til EM-kvalifiseringskamp lørdag kveld. Landskamp .Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Helt riktig, synes Hangeland.

Solidaritetsprinsippet styrer når 10 millioner bonuskroner forhåpentlig skal fordeles blant Norges landslagsspillere etter at sluttspillplassen er sikret. Kippe har i likhet med Hangeland vært i troppen hver gang.

– Kall det gjerne solidaritet, men jeg regner det for en viktig jobb det de som ikke spiller gjør også. Det er bare 11 på banen, men vi trenger en hel tropp for å kunne prestere, sier Hangeland til NTB.

– Dette er en fantastisk gruppe der alle trekker i samme retning, og hvor ingen ønsker andre noe vondt. Alle setter laget foran, og det er en viktig faktor for at vi har gjort det bra.

Hareide er like klar.

– Vi har noen som spiller lite, men som likevel bidrar til gode treninger og er klare om vi trenger dem. For å komme noe sted er du nødt til å ha sånne spillere, sier landslagssjefen.

Motivert

Hangeland har spilt hvert minutt i alle 10 kvalifiseringskamper til nå. Kippe har vært i troppen hver gang, men han har åtte ganger vært ubenyttet reserve. En gang havnet han på tribunen, mens han ble byttet inn mot Hellas på overtid.

– Jeg prøver å bidra med det jeg kan på trening. Jeg vil så klart spille, og jeg er veldig motivert. Jeg forbereder meg hele tiden på at det kan bli bruk for meg, sier Kippe til NTB.

– Det er et fint miljø som har gitt meg mye tilbake selv om jeg ikke har fått spille så mye. Jeg føler meg som en del av gjengen.

Thomas Myhre har på vegne av spillergruppa forhandlet fram bonusordningen som betyr at alle som kommer til en samling får sin like andel av eventuell bonus for den kampen, uansett om de spiller, havner på benken, settes på tribunen eller sendes hjem med skade.

– Det er like bittert å bli skadet på samling som å havne på tribunen eller benken. Alle som møter til samling stiller helt likt, forklarer Myhre.

Fellesskap

Det betyr at det ved norsk EM-plass blir bonuskroner ikke bare til de 32 som har spilt så langt i kvalifiseringen og dem som spiller de to siste kampene, men også til de 14 som har vært på samling uten å slippe til i kamp.

Samme solidaritetsprinsipp gjelder fordelingen av inntekter gjennom landslagets markedsavtale, og Myhre er ikke i tvil om at det har bidratt til det strålende miljøet som alle i troppen skryter av.

– Helt klart. Vi er et fellesskap. Alle ønsker å spille og bidra på banen, men det er viktig at vi står solidarisk sammen. Det har vært null problem med oppslutning om dette, sier han.

– Bonusavtalen viser at det er fokus i gruppa på at alle er viktige. Det er stort av dem som forhandlet det fram, synes Frode Kippe.

Han har spilt bare et par minutter, men har lagt ned like mye tid på samlinger som Hangeland. Og han belønnes for det.

Fakta om Norges landslagsspilleres bonusavtale for EM-kvalifiseringen i fotball:

Hvor mye: 10 millioner kroner dersom Norge blir EM-klar, til fordeling mellom alle som har bidratt i kvalifiseringen.

Fordeling: Alle som har vært i troppen til en eller flere kamper får sin andel, uavhengig av om de har spilt eller ikke. Jo flere ganger i troppen, desto større andel.

Ligger an til full andel: Brede Hangeland (spilt 10 kamper/900 minutter), Martin Andresen (10/900), Håkon Opdal (5/450), Christian Grindheim (4/222), Frode Kippe (1/1).

Verdien av full andel: Må finregnes til slutt, ettersom det er ulikt antall spillere i troppen hver kamp. Men ut fra et snitt på 23 spillere vil hver kamp gi 36.200 kroner i bonus. Spillere med 12 kamper får da om lag 435.000 kroner.

Feiler Norge i kvalifiseringen, får spillerne et mye lavere beløp for tredjeplass i gruppen. Fjerdeplass eller dårligere ville ikke gitt noen ting.