Oslo, Vallhall. Fotball Lillestrøm-Hønefoss 0-2. Frank Grønlund, formann LSK.FOTO: JAN PETTER LYNAU Foto: Lynau, Jan Petter

I hvert fall den delen av supportere han mener ikke vil innrette seg etter gjeldende kjøreregler. Flere overtramp vil ikke aksepteres.

— Dette er et endelig oppgjør vi skulle tatt for lenge siden. Når vi gjør det nå, er det for å vise at vi ikke lenger tolererer uønskede elementer, sier Frank Grønlund, daglig leder i Lillestrøm SK.

Normalt samarbeider LSK-ledelsen og Kanari-Fansen tett. Blant annet har de felles interesser om sikkerhet, salg av billetter og supportereffekter. Etter sist helgs bråk har imidlertid forholdet blitt anspent. Spesielt Grønlund går hardt ut mot sin egen supportergruppe.

— Om ikke Kanari-Fansen kvitter seg med disse nå, må hele gruppen tas. Da må, etter min mening, Kanari-Fansen oppløses og starte på nytt igjen. Så får dem bruke de to, tre årene det tar å bygge opp en ny supportergruppe uten bråkmakerne, sier han.

- Handler om omdømmet

Grønlund mener hele klubben tar skade av supporterbråk.

— Vi kan ikke fortsette å se på at folk som er tilknyttet LSK ødelegger klubbens omdømme. Vi forventer selvsagt ikke at 5000 supportere skal være som de reneste "søndagsskoleelever" til enhver tid. Men vi forlanger at Kanari-Fansen kvitter seg med grupperinger som er der kun for bråk.

Nazisympatisører

Blant supporterne er det noen som kaller seg "Ultras felt C". De var synlig til stede i LSK-svingen på Nadderud - med blant annet flagg i klubbens farger. Også andre grupperinger som har slått rot i Kanari-Fansen, vil klubbledelsen ha fjernet fra Åråsen og på klubbens bortekamper.

— Vi vil ha et forbud om at navn som Ultras ikke skal kombineres med LSKs supportereffekter. Også andre navn på grupperinger knyttet opp mot klubben vil heller ikke bli akseptert. Vi kan ikke lenger sitte stille å se på at 14-15-16 åringer forledes av slike. De verste elementene har heller ikke lagt skjul på at de har en naziideologi. Å være på en fotballkamp skal være moro. Det skal være et familiearrangement der alle skal føle seg trygge, sier Grønlund, og mener at LSK-supporternes overtramp har kostet over 100 000 kroner.

— Vi har mottatt regninger og krav om erstatning på 110 000 kroner etter blant annet hærverk som er begått. Men dette er regninger vi stort sett har sendt direkte til Kanari-Fansen, sier Grønlund.

Verre

Klubbveteranen mener grensen forlengst er nådd etter bortekampen mot Stabæk for fire dager siden. Politiet i Asker og Bærum pågrep og bøtela seks kanarifans. Flere andre tilknyttet LSK-fansen skal også ha vært involvert i ordensforstyrrelser, slåssing, urinering og bengalske lys som ble påtent under kampen. Klubben samarbeider med politiet for å få den fulle og hele oversikt, men Grønlund mener overtrampene var langt verre enn det bildet mediene har gitt.

- Slåssingen var mer utbredt og brutal før kampen enn det som har kommet frem.

Sent tirsdag kveld bestemte LSK-ledelsen seg i møte med Kanari-Fansen for å utestenge 25 av de verste bråkmakerne fra samtlige kamper på Åråsen stadion denne sesongen. To sentrale medlemmer av supporterklubben, som også ble anholdt av politiet før Stabæk-kampen, kommer ikke inn stadionportene på Åråsen mot Vålerenga om tre dager. Over helgen bestemmer LSK-lederne den videre skjebnen for duoen.

Under cupfinalen i fjor ble tribuneseter ødelagt. I serieåpningen mot Tromsø 30. mars i år skal det samme ha gjentatt seg.

— Cupfinalen i fjor var hyggelig helt til slutten. Da vi mottok kongepokal og premier etter seieren, ble det fyrt opp bluss i LSK svingen og seter ble knust. Foreldre måtte ta med seg vettskremte barn og forlate Ullevaal stadion. De turte ikke se seiersseremonien. Slik kan vi ikke ha det, sier Frank Grønlund.