Vi kommer tilbake med mer utover formiddagen

OSLO TINGRETT (Aftenposten.no): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, kommunikasjonsdirektør Svein Graff og internasjonal rådgiver Jan Åge Fjørtoft skal tirsdag vitne i rettssaken mellom NFF og Guttorm Dilling.

Guttorm Dilling kalte Jan Åge Fjørtofts nye regler for overvåking. Det kunne han ikke godta. Derfor mistet han også jobben som administrativ leder på fotballandslaget.

NFFs generalsekretær Kjetil Siem ga retten et innblikk i det "turning point" i ansettelseskonflikten med Guttorm Dilling. Etter at den nye landslagssjefen i 2013, Per-Mathias Høgmo, hadde sagt at han ville ha med Dilling videre, snudde alt i et møte 22. august i fjor.

Dilling hilser på Kjetil Siem i rettssalen. Foto: Dan Petter Neegaard

Siem var svært opptatt av at hele støtteapparatet var samstemt før landslagets viktige kvalifiseringskamper. På møtet hadde Siem oppfattet at det ikke var noen uenighet, men for sikkerhets skyld ba han folk si fra hvis det var noe de ikke kunne godta. Rett før deltagerne skulle forlate møtet, sa Dilling at punkt to og tre i Fjørtofts nye regler for støtteapparatet kunne han ikke godta. Punktene lød slik:1. Støtteapparatet skulle ikke nyte alkohol i det offentlige rom.

2. Alle skulle overnatte på hotellet i forbindelse med samlinger.

3. Alle skulle rapportere til Fjørtoft hvis de forlot hotellet eller landslagets område.

– Jeg kunne ikke oppfatte punkt tre som annet enn overvåking. Det er ikke lov å pålegge noen til enhver tid å melde hvor de er, sa Dilling i retten. Som bosatt i Nittedal hadde han også problemer med å forstå hvorfor han ikke kunne overnatte hjemme når han var ferdig med jobben.

Fjørtoft tok seg til rette

Dilling fortalte at han fikk en vond følelse da han ble gjort kjent med at Jan Åge Fjørtoft tidlig titulerte seg International Team Manager. Det var jo Dilling som var det! Siem innrømmet at Fjørtoft nok hadde vært litt for kjapp med det. Hans rolle var å være internasjonal rådgiver for Høgmo.

Retten fikk også høre at det er vanlig at en ny landslagssjef får plukke ut sitt eget støtteapparat. Slik forsvant også fysioterapeuten og legen ut av støtteapparatet Drillo hadde tidligere hadde benyttet.

15. september i fjor ble en spesiell dag for Dilling. Ikke fordi det var første dag av ferien, men fordi Are Hokstad i NFF på oppfordring fra Siem ringte Dilling og sa at han var tilbud å overta jobben som administrator for A-landslaget.

Drillo skrøt av Dilling

Karen Espelund, Per Kr. Svendsen, Per Ravn Omdal og Drillo var alle innkalt som vitner på rettssakens første dag. Ingen hadde noe negativt å si om Dilling. Snarere tvert i mot.

— Guttorm gjorde det han skulle – og enda litt til. Han var lojal nesten til det selvutslettende, sa Drillo. Den tidligere landslagssjefen innrømmet at det var vanlig å gjøre endringer når det kom en ny landslagssjef, men maken til det skredet som kom da Høgmo overtok hadde han aldri opplevd. Drillo karakteriserte behandlingen av fysioterapeut Roar Robinson som det aller verste.

Kjetil Siem i retten. Foto: Dan Petter Neegaard

Drillo fortalte også at Siem i 2012 i et møte med ham og Nils Johan Semb hadde foreslått å ta Jan Åge Fjørtoft inn i støtteapparatet for landslaget. Hverken Semb eller Drillo så behovet og takket nei.Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal hadde heller ikke noe annet enn pene ting å si om Dilling, men sa også at det er enhver arbeidsgivers rett til å gjøre endringer i staben rundt landslaget.

Og det er nettopp det saken handler om – ikke hvor flink Dilling var. Hadde NFF rett til å flytte ham til en ny stiling?

Siem sa i sitt innlegg at han fortsatt håper Dilling kommer tilbake og tar den nye jobben han er tilbudt.

NFF på trygg grunn?

Et sentralt punkt i saken er at Siem oppfattet det som om Dilling var enig i at han skulle flyttes over som administrator for U21— og yngrelandslagene. I tillegg skulle han tilbys å bli UEFA-delegat og ha kontakten med FIFA og UEFA. Dilling avviste at han noen gang hadde vært enig i dette.

Det mest spennende blir kanskje når retten skal vurdere ordlyden i NFFs stillingsinstruks. Der står det at stillingen til Dilling ikke er statisk.

Betyr det at fotballforbundet hadde full rett til å flytte ham til en annen oppgave med samme lønn?