Molde er i mester-delen av kvalifiseringen til Mesterligaen. Det betyr at de kun møter andre lag som har vunnet serien i sine hjemland. Dermed er det større forskjell på kvaliteten i motstanderne enn det gjennomgående er i den andre kvalifiseringsdelen, der lag uten ferske seriegull deltar.

  • Direkte kl. 20.45: Legia Warszawa-Molde. Følg kampen i vinduet nederst i saken

Molde får selv en vrien oppgave onsdag, etter at de kun klarte 1-1 på hjemmebane mot Legia Warszawa. Men dersom romsdalingene kommer seg videre, venter potensielt større fisker i den europeiske fotballsjøen.

Kvalifiseringen er, som allerede nevnt, delt mellom mestere og kvalifiserte ikkemestere. Molde vil uansett være useedet i neste runde, den siste kvalifiseringsrunden før gruppespillet starter.

Disse kan Molde møte:

Basel (Sveits)

Med en såkalt UEFA-koeffisient på 59,785 er Basel det teoretisk beste laget i Moldes halvdel av kvalifiseringen. De slo med nød og neppe ut Maccabi Tel-Aviv tirsdag, i en dramatisk kamp som endte 3-3 i Israel, etter at sveitserne hadde vunnet 1-0 hjemme.

Basel er en stolt klubb fra Sveits som har nytt stor europeisk suksess de siste sesongene. De avanserte fra gruppespillet i Mesterligaen for to sesonger siden og så sent som i vår var de i semifinalen i Europaligaen. Basel har 16 hjemlige seriemsterskap, deriblant de fire siste og fem av de siste seks sesongene. De har 11 sveitsiske cupmesterskap. Av kjente spillere kan vi nevne kaptein Marco Streller, Raul Bobadilla, svensken Behrang Safari og den nylig tilbakevendte argentinske spissen Matias Delgado.

Celtic (Skottland)

Få klubber reiser Europa rundt med en så stor og så populær tilhengerskare som Celtic fra Skottland. Celtic var den første britiske klubben som vant denne turneringen, så tidlig som i 1967, da de såkalte Lisbon Lions vant over Inter i Lisboa. Skottene spiller sin returkamp mot svenske Elfsborg i Borås samtidig som Molde møter Legia i Polen og tar med seg en 1-0-ledelse fra Glasgow.

Glasgow Celtic er, på tross av at de spiller i en liten liga, en av Europas største fotballklubber og de fyller jevnlig sin hjemmebane med over 60.000 tilskuere. Klubben har 44 skotske seriemesterskap, 36 cuptitler og 14 ligacupmesterskap. De har, som nevnt, vunnet serievinnercupen én gang og tapte finalen i samme turnering i 1970. I 2003 var de i finalen i UEFA-cupen. Så sent som i fjor bet de godt fra seg i Mesterligaen, da de blant annet vant over Barcelona i Glasgow og gikk videre fra gruppespillet. I lagoppstillingen har de blant andre den landslagsuttatte engelske keeperen Fraser Forster, grekeren Georgios Samaras, angriperen Kris Commons og norgesvennen Mikael Lustig.

Steaua Bucuresti (Romania)

Enda en klubb med en hjemmebane som får Moldes til å virke som et lite badekar. Europamesterne fra 1986 spiller på en hjemmebane med plass til 55.000 mennesker. De sikret seg seriemesterskapet i vår, det første på syv sesonger – uvanlig lenge for en klubb som tidligere omtrent har abonnert på mesterskapet. De står med 24 seriemesterskap totalt, 21 hjemlige cupmesterskap og – som nevnt – seieren i serievinnercupen i 1986, da Barcelona ble slått i finalen. I 2006 var de i semifinalen i UEFA-cupen.

Rumenernes tropp består for det meste av hjemlige spillere. Landslagsspilleren Cristian Tanase bærer byrden av å spille med trøye nummer 10, mens landslagskeeper Ciprian Tatarusanu sørger for at målene ikke renner inn bak. Helt fremme håper storklubben fra Romania at innlånte Federico Piovaccari fra Sampdoria skal få det til å løsne foran mål. Angriperen er nå på sitt fjerde utlån fra Doria på to år. Han ble toppscorer i Serie B i 2010-11-sesongen. De slo Dinamo Tbilisi 3-1 sammenlagt og er allerede klar for neste runde.

Viktoria Plzen (Tsjekkiske republikk)

Er formelt sett ennå ikke klare for neste runde, men de vant første kamp med hele 4-0 borte mot Kalju og svært mye skal egentlig gå galt for at de ikke avanserer. Viktoria er en relativt liten klubb i et land der klubbfotballen ikke fenger så fryktelig godt. De deltok i gruppespillet i Mesterligaen for første gang i 2011-12-sesongen og sist sesong var de i gruppespillet i Europaligaen. Dermed har de plukket med seg godt med både erfaring og UEFA-poeng, slik at de får en enklere reise denne gangen.

Viktorie Plzen strekker sine røtter helt tilbake til 1911, men den nåværende klubben ble på sett og vis til i 1993, da Skoda Plzen ble til Viktoria igjen, et navn klubben ikke hadde brukt siden slutten av 1940-tallet. Så sent som i 2011 kom deres første seriemesterskap og det andre kom altså i vår. Før 2010 hadde de kun én gang deltatt i europacupene, det var da de spilte én enslig runde cupvinnercup i 1971. De leder som nevnt 2-0 over estiske Nomme Kalju før onsdagens hjemmekamp. Viktoria stiller en nesten heltsjekkisk og slovakisk spillertropp. Kun bosnieren Mladen Ceselinovic kommer lengre borte fra. Veteranen Pavel Horvath (38) er kanskje klubbens mest kjente spiller.

Dinamo Zagreb (Kroatia)

Klubben er kanskje mer kjent for sine ytterliggående supportere enn for sitt spill på banen, men den ene av Kroatias to storklubber har også gjort det godt nok på banen til å plukke opp rikelig med seedingspoeng. De spiller borte mot Sheriff Tiraspol onsdag kveld og har med seg en 1-0-ledelse fra kampen i Zagreb, etter en meget sen scoring fra Ante Rukavina. Klubben har en stolt historie, både fra Jugoslavia-tiden og etter oppløsningen av den gamle fotballstormakten. De har vunnet serien i Kroatia 15 av 18 ganger siden den ble opprettet og ble nummer to de tre siste gangene. De har også fire jugoslaviske seriemesterskap. Cupen vant de syv ganger i Jugoslavia-tiden og 12 ganger har de plukket hjem den kroatiske. I 1967 vant de Messebycupen, forløperen til UEFA-cupen.

Supporterne Bad Blue Boys har skapt overskrifter over store deler av Europa og da de gjestet Bergen i 2007, ble det blant annet oppført bål i Musikkpaviljongen. Flere av de tilreisende fra Zagreb hadde heller ikke nok penger på seg til å reise hjem igjen. Av kjente spillere i Luka Modric sin gamle klubb kan vi nevne Josip Simunic, med 102 landskamper for Kroatia, Jerko Leko og nevnte Ante Rukavina.

Austria Wien (Østerrike)

Kanskje et lag flere nordmenn kjenner godt til, ettersom de ofte har hatt norske spillere i lagoppstillingen. Austria kan kun møte Molde i neste runde, dersom Dinamo Zagreb, Celtic eller Viktoria skulle gå på en smell onsdag.

Austria har vunnet Østerrikes Bundesliga hele 24 ganger, men de har kun vunnet tre ganger de siste 20 årene. De har 27 cupmesterskap. Deres beste prestasjon i Europa kom i 1978, da de kom helt til finalen i cupvinnercupen. De tar med en 1-0-ledelse fra hjemmekampen til bortemøtet med islandske FH onsdag kveld.

Sheriff Tiraspol (Moldova)

Nå beveger vi oss på syltynn teoretisk grunn her, men Sheriff Tiraspol kan møte Molde, dersom de slår ut Dinamo Zagreb og i tillegg Celtic taper for Elfsborg og enten Viktoria ryker eller Austria Wien taper med to mål på Island. Klubben med et av Europas mer spennende navn ble stiftet i 1997 og er moldovsk seriemester 12 av de 13 siste sesongene. I tillegg har de syv cupmesterskap.