Søndag møter Lyn VIF på Ullevål. Samtidig er det TV-aksjon. Lyn dropper SmartClub-reklamen og spiller med "Sammen for barn" på trøyene. Etter kampen signeres de av alle spillerne + Solskjær og auksjoneres bort til inntekt for TV-aksjonen.Her Tommy Berntsen, Lyns lagkaptein Foto: Mette Bugge

Tommy er lagets kaptein og på mange måter vår viktigste spiller, sier sportslig direktør i FC Lyn Oslo, Torgeir Bjarmann.

Han er svært fornøyd med at Lyn-veteran Berntsen har forlenget kontrakten enda en sesong, og mener fotballspilleren nå er friskere enn på lenge og på god vei til å bli sitt gamle jeg igjen.

Berntsen har lenge slitt med en alvorlig kneskade, og for to år siden mente legen hans at det lureste ville være å gi opp fotballen. Men det ville ikke midtstopperen høre snakk om, og han trente systematisk i mange måneder for å komme tilbake til elitenivå.

— Det var litt av en tålmodighetsprøve. Jeg kunne ikke løpe på et halvt år, men jeg syklet, svømte og drev med lett styrketrening. Jeg merker det mangler litt fortsatt, men jeg er ikke langt unna gamleformen, sier Berntsen.

Senest i vinter var mange bekymret for at Berntsens kne ikke skulle tåle mer enn én fotballsesong til. Men 34-åringen har klart seg fint gjennom sesongoppkjøringen, og så langt i år har han spilt samtlige seriekamper fra start til slutt.

Overtok som trener

Berntsen har spilt i osloklubbens farger i syv år, og har på den tiden rukket å bli en klar favoritt blant Lyn-supporterne. Og det er ikke så rart når man ser på 34-åringens Lyn-historie.

Etter halvannen sesong i klubben måtte Berntsen plutselig ta over trenerrollen for en periode, da Teitur Thordarsson trakk seg drøye to måneder før sesongslutt i 2003. Lyn var på god vei ned i 1.-divisjon, men med Tommy ved roret vant laget fem av de åtte gjenværende kampene og berget plassen med et nødskrik.

Senere har han vist seg som en trygg og stabil midtstopper som har gjort det vanskelig for mang en spiss å nærme seg Lyn-målet. Utenfor banen har han vært flink til å stille opp for fansen og små Lyn-entusiaster, og i 2006 ble han som en av få spillere gjennom tidene tildelt klubbens hederstegn.

Høy status

Bjarmann understreker at selv om Berntsen har en høy status i klubben, har det viktigste kriteriet for hans nye kontrakt vært fotballferdighetene. <p/>

- Han er en meget god fotballspiller, og det er det vi legger mest vekt på. Men det er ikke noe minus at han har hele pakka, og han er et flott forbilde for de yngre, sier Bjarmann, som kjenner Berntsens spillestil ekstra godt.

På slutten av 90-tallet utgjorde de to hardhausene et fryktet midtstopperpar i Lillestrøm. Og sportsdirektøren ser gjerne at Berntsen bli å finne på Lyns A-lag lenger enn han nå har signert for.

Avslutter i Lyn?

— Jeg håper Tommy vil bidra i flere år fremover. Vi vil foreta en løpende vurdering etter sesongslutt. Jeg ser det som en stor sannsynlighet at Tommy kan avslutte sin fotballkarrière i Lyn.