— Negative tanker ble plantet inn i hodene våre. Det virket som om vi var sjanseløse før vi i det hele tatt hadde prøvd, uttaler Strand i biografien «Roar Strand» som ble lansert i går.

Til Adresseavisen utdyper Strand at det dagen før kampen i veldig stor grad ble fokusert på Chelseas styrker, og lite på det Rosenborg kunne gjøre. Da tok Strand og resten av spillerne grep, og forlangte et mer positivt og optimistisk fokus.

— Vi ønsket å være positive, og vise at det var mulig. Det har vi gjort før, og det er veldig viktig å gå på banen med positive tanker. Og det gikk jo bra, sier Strand som karakteriserer 1. omgangen mot Chelsea som noe det beste RBK har gjort på bortebane i Mesterligaen.

- Er det urosenborgsk å fokusere så mye på motstanderens styrker?

— Ja. Spesielt under Nils Arne var det veldig fokus på oss selv, og hvor gode vi er, sier Strand.

Og innrømmer at fokuset er kommet dit igjen i de siste kampene, og at det er en suksessfaktor for alle lag som vil prestere.

— Svakhetene til motstanderen, og hva som kan gjøres for å utnytte de er nøkkelen til suksess, sier han.

- Fortjener boken

Det er Dagsavisen-journalist Tor Kise Karlsen som har skrevet boken om Norges mestvinnende fotballspiller.

Han kaller det en tillitserklæring, men har i perioden fått mange spørsmål om hvordan han kan lage en bok om en person som fremstår ukontroversiell.

— Til det har jeg svart at det er synd hvis man kun kan gi ut bok hvis det er en drittsekk man skal skrive om. Ingen i Norge vil gjenta den sportslige suksessen som Roar Strand har hatt. Han fortjener en bok, sier Kise Karlsen.

Samlivsbruddet tøft

Boken, på 143 sider, er lett tilgjengelig for folk i alle aldere med mange illustrasjoner og stor skriftstørrelse. Den tar for seg Roars rikholdige fotball-liv fra barndommen i Nardo via Molde til Rosenborg.

I tillegg sine egne fortellinger, inneholder den en rekke intervjuer med trenere og andre som har stått ham nær. Det er fotballspilleren Strand det handler om, og det utenomsportslige holdes utenfor.

- Foruten samlivsbruddet, som er det tyngste jeg har vært gjennom, er det ikke noe annet utenom fotballen det skrives om. Jeg ser ingen grunn til å legge ut om noe mer, men den biten synes jeg måtte være med i boken, sier Strand.