I fjor høst kåret Aftenposten Norges største talenter i flere vinteridretter. Nå er vi inne i lysere tider. Både Toppserien og Eliteserien er godt i gang.

Dermed passer det fint å skrive om de største norske fotballtalentene. Vi har landet på ti spillere fra hvert kjønn. Disse kan gi norsk fotball mye glede i fremtiden, dersom deres gode utvikling fortsetter.

Nivået blant de utvalgte er høyt. Dermed er det også flere gode spillere som ikke er med på listen.

Kun utøvere født i 2003 og senere var aktuelle. Vi har landet på disse 20, i urangert rekkefølge:

Selma Pettersen

Selma Pettersen er en pasningssterk stopper. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 21. februar 2003

Klubb: Stabæk

Posisjon: Midtstopper

Det flommer ikke over av venstrebeinte stoppere som liker å spille seg ut bakfra, men Pettersen er én av dem. I fjor høst var hun lånt ut fra Kolbotn til Øvrevoll Hosle i 1. divisjon. Der imponerte hun såpass mye at hun ikke bare fikk debuten for J19-landslaget, men også ble hentet av toppserielaget Stabæk i vinter.

For dem startet Pettersen sesongens fire første kamper. Nå får hun virkelig prøve seg på øverste nivå.

Odin Thiago Holm

Odin Thiago Holm (høyre) har slitt med skader, men kan fortsatt nå langt. Foto: Terje Pedersen / NTB

Født: 18. januar 2003

Klubb: Vålerenga

Posisjon: Midtbane

– Han er det største talentet jeg har sett, sa VIF-trener Dag-Eilev Fagermo før fjorårets sesong.

Det var store ord fra en trener som fikk frem flere supertalenter i Odd. Men når man ser ballsikre og kreative Holm i aksjon, er det lett å skjønne hva han mener.

Da VIF snappet trønderen foran Rosenborg i 2019, ble det sett på som en triumf for Oslo-klubben. Siden har 19-åringen flere ganger vist hvor mye som bor i ham. I 2020 var han på britiske The Guardians liste over verdens 60 største talenter. Dessverre har skader ført til mindre spilletid enn ønsket. Et inngrep som følge av en kneskade førte til at sesongstarten røk, akkurat slik den gjorde i fjor.

Thea Kyvåg

LSKs Thea Kyvåg har vært fremtredende både på og utenfor banen de siste årene. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Født: 9. januar 2004

Klubb: Lillestrøm

Posisjon: Angrep

På slutten av 90-tallet vant Sahra Hausmann både EM- og VM-gull med håndballandslaget. Også datteren Thea Kyvåg var lovende på parketten, men hun fant til slutt ut at hun trives best med ballen i beina.

Det kan hun være glad for. På LSKs A-lag har hun allerede rukket å score tosifret antall mål siden debuten i 2020. Hun har også vist seg frem på ungdomslandslagene. Har fortsatt noen steg å ta rent taktisk, men hurtigheten og fysikken gjør at Kyvåg allerede er vanskelig å møte.

Hun og moren deltok sammen i NRK-programmet «Familiens ære» i fjor.

Tobias Fjeld Gulliksen

Tobias Fjeld Gulliksen var tidvis brennhet i Eliteserien i fjor. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Født: 9. juli 2003

Klubb: Strømsgodset

Posisjon: Venstreving

Gulliksen kan også spille sentralt på midtbanen og liker uansett å vandre innover etter å ha startet ute til venstre. Han fikk sitte på lagets benk allerede som 16-åring, noe som førte til sammenligninger med Martin Ødegaard.

Med fotballforståelse på høyt nivå og glimrende nærteknikk var Gulliksen blant Godsets viktigste spillere forrige sesong. Fem eliteseriescoringer og to målgivende er ikke verst for en som feirer sin 19. fødselsdag først om noen måneder.

– Det han gjør, taler for seg selv. Han må være et av de største talentene jeg har jobbet med, sa Godset-trener Håkon Wibe-Lund til Discovery da Gulliksen hadde briljert i 6-0-seieren mot Molde i fjor høst.

Så spørs det hvor lenge Konnerud-talentet blir hjemme i Norge.

Mina Schaathun Bergersen

Mina Schaathun Bergersen, her i Øvrevoll Hosle-drakten. På kort tid gikk hun fra norsk 1. divisjon til Roma. Foto: Erik Johansen / NTB

Født: 10. juli 2003

Klubb: Roma

Posisjon: Midtbane

Det er fortsatt ikke gått ett år siden Bergersen debuterte for Øvrevoll Hosle i 1. divisjon. Det ble kun tre norske elitekamper før hun dro videre til Italia. Hun hadde imponert sjefene i Roma såpass mye på prøvespill at de tilbød henne en avtale.

Hun har fortalt TV 2 at planen var å spille på Romas J19-lag denne sesongen, men plutselig fikk hun muligheten. I januar scoret hun kun 15 minutter ut i debuten, takket være et sent og godt timet løp inn i boksen.

Hvis det er et tegn på hva som kommer, blir det morsomt å følge Bergersens Italia-eventyr.

Bryan Fiabema

Bryan Fiabema (med ballen) i aksjon for Chelsea under en kamp mot Malmö i ungdommens Champions League i fjor. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Født: 16. februar 2003

Klubb: Rosenborg (på lån fra Chelsea)

Posisjon: Angrep

Flere klubber var interesserte da Fiabema forlot Tromsø etter 2019-sesongen. Da hadde han allerede debutert i Eliteserien.

Sånn sett er 19-åringen, som kan spille hvor som helst i angrepet, ikke noe «nytt» navn. Han har vært tett på Chelsea-stjernene, uten at han fikk sjansen på seniorlaget.

Nå får han endelig spille skikkelig voksenfotball. Han skal hjelpe Norges største klubb med å bli best igjen. Fiabema er rask, og han er en direkte spiss som setter fart rett mot mål når sjansen byr seg. Han scoret fire mål på elleve kamper i Premier Leagues reserveliga inneværende sesong.

Det er blitt to korte innhopp i Eliteserien. Klarer han å spille seg til fast plass i RBK-elleveren allerede denne sesongen?

Julie Aune Jorde

Julie Aune Jorde er en ledertype. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 16. april 2004

Klubb: Lyn

Posisjon: Midtbane

Debuterte i Toppserien allerede som 16-åring, i juli 2020. I løpet av fjorårssesongen etablerte hun seg i startelleveren. Hun har mye av både ferdigheter og spillerforståelse. Spesielt det siste er ikke alltid vanlig hos såpass unge fotballspillere. Det kommer i hvert fall godt med der hun dominerer i den dype rollen på Lyns midtbane.

Jorde har også mer enn tekniske og taktiske evner. Hun er ikke redd for å ta plass og er kaptein på U19-landslaget. Hun er en type som fort får lignende verv også på seniornivå.

Med kroppsspråk og tydelig stemme forsøker hun ofte å løfte resten av laget. Er heller ikke fremmed for å dra på seg et gult kort når det koker litt. Vinnerinstinktet skinner gjennom.

Kristian Malt Arnstad

Det er ikke lett å ta ballen fra Kristian Arnstad. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 7. september 2003

Klubb: Anderlecht

Posisjon: Midtbane

Arnstad har vært kaptein på diverse ungdomslandslag. I 2019 ble han hentet fra Stabæk til den belgiske storklubben Anderlecht. Han fikk sine første A-lagsminutter allerede året etterpå, som 17-åring.

Han kan spille dypt på midtbanen, men er nok best litt lenger fremme, der han kan bruke sine ekstreme ferdigheter med ballen i beina. Er god på både å spille pasninger gjennom ledd og på å sette opp farlige situasjoner ved å dra seg forbi spillere.

Her har ikke bare Norge en offensiv dirigent, men også en midtbanespiller med lederegenskaper. Arnstad hater å tape. Han trekker gjerne resten av laget med seg, dersom det er nødvendig for å hente tre poeng.

Helle Olsen Rindal

Helle Olsen Rindal er i ferd med å få mer erfaring på et høyere nivå. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Født: 6. juni 2004

Klubb: Aalesund Fortuna

Posisjon: Midtstopper

På nest øverste nivå finner man et stort stoppertalent. AaFK Fortuna og Helle Olsen Rindal rykket opp fra 2. divisjon i fjor. Årets seriestart har gitt noen klare tap, men Rindal kan bare lære av dette. Hun imponerer såpass at hun får tillit på J19-landslaget, til tross for at hun «bare» spiller 1. divisjon.

Rindal er god i egen boks og posisjonsspillet. I tillegg har hun en fart mange stopperkolleger kan misunne henne. Grunnet koronapandemien spilte Rindal og AaFK et redusert antall kamper i fjorårets opprykkssesong. I år får hun endelig muligheten til å vise seg frem over et skikkelig antall seriekamper.

Syver Aas

Syver Aas spilte sine første eliteseriekamper for Odd i fjor. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Født: 15. januar 2004

Klubb: Odd

Posisjon: Midtbane

Odd har fostret frem mange gode spillere. Syver Aas kan være den neste. I fjor fikk han sine første eliteserieminutter. Det ble fulgt opp med blant annet scoring og tillit fra start i siste runde.

Aas kan spille lenger fremme på banen, men han har uttrykt overfor Telemarksavisa at han først og fremst ser på seg selv som midtbanespiller. Der får han brukt pasningsfoten og de gode egenskapene han kan bidra med i både forsvar- og angrepsfasene.

I tillegg er det aldri dumt med midtbanespillere som kan bidra med målpoeng. Det håper Aas å gjøre i jakten på mer spilletid i Eliteserien denne sesongen. Man trenger ikke bli overrasket om han får sitt store gjennombrudd i år, men det gjenstår å se hvor mye spilletid han får av Odds nye trener, Pål Arne «Paco» Johansen.

Kamilla Melgård

Kamilla Melgård kunne smile for Lyn-debut i fjor. Denne sesongen er hun bortimot fast i førsteelleveren. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Født: 16. desember 2005

Klubb: Lyn

Posisjon: Ving

I fjor fortalte Melgård til Nordre Aker Budstikke at hun har Barcelona-stjerne Caroline Graham Hansen som sitt store forbilde. Det kan man se på spillestilen. I likhet med Graham Hansen har Melgård høy fart og gode ferdigheter én-mot-én.

Det er blitt en del spilletid for Lyn etter debuten forrige sesong, og 16-åringen har håndtert utfordringene godt. Melgård har faktisk spilt litt som vingback, der hun har tatt på seg mer defensivt ansvar.

Men det virker sannsynlig at fremtiden hennes ligger lenger fremme på banen, der hun i enda større grad kan drible seg forbi motspillere.

Isak Hansen-Aarøen

Isak Hansen-Aarøen fikk vist seg frem for TIL før overgangen til Manchester United. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Født: 22. august 2004

Klubb: Manchester United

Posisjon: Midtbane

I 2020-sesongen rakk Hansen-Aarøen å spille syv kamper for Tromsø i 1. divisjon. Så satte han seg på flyet til England. Ett år tidligere hadde han nemlig signert en førkontrakt med gigantklubben Manchester United. Grunnet Fifas reglement fikk han imidlertid ikke slutte seg til sin nye klubb før han ble 16.

I ettertid fortalte daværende United-manager Ole Gunnar Solskjær til lagets norske supporterklubb at Hansen-Aarøen sannsynligvis hadde fått trent med førstelaget om det ikke hadde vært for koronapandemien.

Nåløyet man må gjennom for å få prøve seg på Uniteds førstelag, er svært lite. Det har andre norske stortalenter fått erfare tidligere. Hansen-Aarøen har imponert med sine kreative egenskaper fra midtbaneposisjon.

Cille Nilsen

Cille Nilsen har en god fot. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 7. januar 2006

Klubb: Avaldsnes

Posisjon: Midtbane

Yngst på vår liste. Så unge spillere skal man være forsiktig med å hausse opp. Mye kan skje frem mot de årene der man skal være på sitt beste som fotballspiller.

Vi tar likevel med Cille Nilsen. Midtbanespillerens talent er rett og slett for stort til å la passere. Snart bikker hun 20 toppseriekamper, etter at hun spilte seg inn på Avaldsnes-laget allerede i fjor. Da signerte hun også sin første proffavtale. Hun har hatt treningsopphold med Sporting og Atlético Madrid, noe Norske Fotballkvinner skrev om i fjor.

På banen er Nilsen god både fremover og bakover. Hun er høy, sterk og mister sjelden ballen. I tillegg er hun mer enn kapabel til å slå stikkere frem mot en spiss eller ving på løp.

Andreas Schjelderup

Andreas Schjelderup får oppmerksomhet for sine prestasjoner i Danmark. Foto: ©PER KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER

Født: 1. juni 2004

Klubb: Nordsjælland

Posisjon: Midtbane

Det har vært skrevet mye om hvordan mange av Europas største klubber ønsket å hente bodøværingen. Da han forlot Nord-Norge sommeren 2020, var det imidlertid for Nordsjælland. Den danske klubben har utviklet og deretter sendt videre mange unge spillere de siste årene. Schjelderup kan bli den neste.

17-åringen trives godt i en offensiv midtbanerolle, men kan også spille ute på kanten og som spiss. Han er driblesterk og har godt overblikk. Det blir ikke noe verre av at han også har en viss målteft.

De ferdighetene har han allerede vist en rekke ganger i danske Superligaen. Midtveis ut i forrige sesong fikk han sjansen, og siden har han stort sett spilt. Han nærmer seg et tosifret antall scoringer totalt for klubben.

Ble tatt med på The Guardians liste over verdens 60 største fotballtalenter i fjor.

Stine Nybø Brekken

Stine Nybø Brekken er fra Åndalsnes, men var innom Molde for overgangen til VIF. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Født: 19. desember 2004

Klubb: Vålerenga

Posisjon: Midtbane

I fjor sommer flyttet Brekken fra Molde til Oslo for å spille for Vålerenga. Kanskje ikke helt enkelt, ettersom laget var regjerende serie- og cupmester. Hun gikk litt opp og ned mellom seniorlaget og reservene i tiden etterpå.

Denne sesongen fikk hun imidlertid innhopp i Vålerengas fire første seriekamper. I samme tidsrom har hun også vært på banen for Norge J19 mot Tyskland og Frankrike. Brekken kan nok sees på som en klassisk boks-til-boks-midtbanespiller, men hun har også teknikk nok til å gå gjennom motstanderforsvar på egen hånd. Det viste hun blant annet i treningskampen mot Fortuna Hjørring før sesongstart. Da tok hun med seg ballen inn i feltet, dro av to spillere og satte ballen sikkert nede i det nærmeste hjørnet.

Flere prestasjoner av det kaliberet kan sette press på Vifs mer etablerte midtbanespillere.

Leo Fuhr Hjelde

Leo Hjelde (til høyre) i Premier League-kamp mot Everton og Mason Holgate. Foto: CARL RECINE / Reuters

Født: 26. august 2003

Klubb: Leeds United

Posisjon: Venstreback/midtstopper

Tidenes yngste norske Premier League-debutant. Hjelde kom innpå for en skadet Junior Firpo etter 23 minutters spill mot West Ham i januar. Til slutt kunne Hjelde feire 3–2-seier sammen med lagkompisene sine. Det er blitt mer spill i Premier League siden det, i tillegg til at han allerede hadde startet som midtstopper i de to engelske cupene.

Hjelde har med andre ord nådd langt på kort tid. Sønnen til tidligere Rosenborg- og Nottingham Forest-forsvarer Jon Olav Hjelde ble hentet av skotske Celtic i 2019. Forrige sesong ble han lånt ut til Ross County, som kjempet mot nedrykk. Erfaringene har tilsynelatende kommet godt til nytte for 18-åringen.

En kneskade satte ham ut av spill i lengre tid, men Hjelde er nå spilleklar.

Cathinka Friis Tandberg

Det settes gjerne fart mot mål når Cathinka Tandberg har ballen. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 18. juni 2004

Klubb: Lyn

Posisjon: Midtbane

Heming-jenta Tandberg gikk fra Stabæk til Lyn i 2020. Det tok ikke lang tid før hun spilte seg inn på deres toppserielag. Hun er blitt brukt noe som spiss, men er stort sett å finne på lagets midtbane. Der markerer hun seg med sin direkte spillestil. Det skal gå fremover når Tandberg har ballen, enten ved en pasning i rom eller ved at hun fyrer av et skudd. Også tøff å møte rent fysisk. Det skal litt til for å stoppe henne når hun er i et skikkelig driv med ballen.

Kombiner alt det nevnte med noen lekre hælflikker og overstegsfinter, så har du en spiller som ofte får ting til å skje.

Har allerede fått en del erfaring, også på ungdomslandslagene.

Antonio Nusa

Antonio Nusa imponerte for Stabæk i fjor. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Født: 17. april 2005

Klubb: Club Brugge

Posisjon: Ving

Han er fortsatt bare 16 år gammel, men Nusa ser ut til å kunne bli noe helt spesielt, dersom han får ut potensialet sitt. Og det er stort.

I fjor gjorde han eliteserieforsvarere svimle fra første stund da han fikk sjansen for Stabæk. Når det kommer til rykk og dribleferdigheter, er Nusa ekstrem. Han viste også avslutteregenskaper i Eliteserien, med noen lekre mål mot Bodø/Glimt og Viking.

Slik som han spilte, virket det uunngåelig at han forsvant til utlandet. Belgiske Club Brugge vant kampen om unggutten. Det sees gjerne på som en klubb der forholdene for talentutvikling er gode. Nusa har allerede fått sine første minutter på A-laget.

Ble nylig hentet opp til G18-landslaget.

Signe Gaupset

Det tok ikke lang tid før Signe Gaupset markerte seg for Sandviken i fjor. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 18. juni 2005

Klubb: Brann

Posisjon: Midtbane

Gaupset dro fra Molde til Bergen og Sandviken (som nå er blitt Brann) i fjor. Hun hadde ikke spilt mer enn 33 toppserieminutter før hun hamret til fra 20 meter. Ballen føk opp i det nærmeste krysset bak Arna-Bjørnars keeper. Drømmestarten var et faktum.

Man kan ta seg i å glemme at hun bare er 16 år når man ser kreative Gaupset med ballen. Hun kan skape sjanser, men er også farlig fra distanse, slik hun viste i toppseriedebuten.

I tillegg er hun kaptein for J17-landslaget. Gaupset er uredd og har en tilstedeværelse sjelden sett hos utøvere på hennes alder. Neste steg blir å spille seg til fast plass på Brann.

Oscar Bobb

Oscar Bobb kan gjøre forsvarerne svimle. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Født: 12. juli 2003

Klubb: Manchester City

Posisjon: Angrep

Bobb er kanskje et av de mer kjente navnene på listen. I 2019 trakk The Guardian ham frem som Manchester Citys største talent i sitt kull. Nylig forlenget han kontrakten med klubben som mange ser på som verdens beste. Kampen om plass på førstelaget kan knapt blir vanskeligere, men det virker som Pep Guardiola & co. har tro på nordmannen.

Bobb trives både som en ren offensiv midtbanespiller og ving. Fra de posisjonene har han herjet for Citys U23-lag denne sesongen, gjennom tosifret antall målgivende pasninger og et bra antall scoringer.

Han gir forsvarsspillere mareritt med farten og tyngdeoverføringene sine. En klassisk «Bobb-sekvens» innebærer at han tar seg forbi to mann før han enten setter opp en medspiller eller går for avslutning selv.

Å slå gjennom i City vil være en enorm bragd. Det gjenstår å se om han klarer det, men Bobb er utvilsomt en av Norges mest spennende spillere.

HAR DU LEST VINTERENS TALENTKÅRINGER?