Det er dommen fra CAS (Idrettens voldgiftsrett) i Lausanne torsdag. Avgjørelsen betyr også at Russland ikke har lov til å arrangere verdensmesterskap i denne perioden.

Russiske idrettsfolk kan altså ikke delta i OL i Tokyo 2021 eller vinter-OL i Beijing 2022 – om de ikke kan garantene at de er rene fra doping. I så fall kan de konkurrere under nøytralt flagg. Dette var tilfelle senest under vinter-OL 2018.

Sjefen for det amerikanske antidopingbyrået USADA, Travis T. Tygart, raser mot dommen:

– Det er ingen trøst i denne svake, utvannede dommen. At Russland nok en gang unnslipper en konsekvens som står i forhold til forbrytelsen, langt mindre en reell utestengning, er et katastrofalt tilbakeslag for rene idrettsutøvere, sportens integritet og rettsstaten, mener Tygart.

– WADA og IOC har manipulert denne russiske statsdopingen fra første dag, fortsetter Tygart - og innser at han «burde ha sett dette komme».

– Russland erklærer seier i dag. Om det handler om evnen til å ødelegge global sport, bedra verden og lure antidopingsystemet, har de rett.

Også WADA-president Witold Banka sier at han er skuffet over at CAS har forandret dommen, men at de respekterer dommen.

I 2015 ble det russiske antidopingbyrået Rusada suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA). Saken gjaldt omfattende brudd på dopingreglene helt tilbake til 2011, ikke minst opp mot og under vinter-OL i Sotsji i 2014.

WADA bestemte for ett år siden at Russland skulle utestenges fra alle internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene. Russerne anket imidlertid saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne i Sveits, og torsdag kom deres beslutning.

Saken er i stor grad basert på avsløringer av Grigorij Rodtsjenkov, tidligere sjef for dopinglaboratoriet i Moskva. Han bor nå på hemmelig adresse i USA. Hans advokat slakter avgjørelsen.

– Til tross for overveldende bevis for korrupsjon, doping og forsøk på å hindre en rettferdig rettergang, inkludert forsøk på å inkriminere Rodtsjenkov gjennom fabrikkerte bevis, har CAS igjen vist seg å være uvillige og ute av stand til å takle systematisk kriminalitet av Russland, sier Rodtsjenkovs advokat Jim Walden.

Det var i 2016 at McLaren-rapporten avdekket hvordan russiske utøvere deltok i et statlig støttet dopingprogram. Under OL på hjemmebane, i Sotsji 2014, skal blant annet positive dopingprøver ha blitt byttet ut med negative - gjennom «musehull» i en vegg i laboratoriet.

Til tross for dette valgte Den internasjonale olympiske komité (IOC) å ikke utestenge Russland fra OL i 2016. Først under vinter-OL i 2018 - etter omfattende press - ble nasjonen utestengt. Russiske utøvere fikk imidlertid delta under nøytralt flagg i Sør-Korea.

I 2018 fikk Rusada igjen innpass i WADA, men senere samme år startet WADA undersøkelser av materiale fra dopinglaboratoriet i Moskva. Over 2000 prøver ble analysert, og WADA hevdet at Russland manipulerte en rekke av disse.

Det førte til at organisasjonen på nytt kastet Rusada på dør i 2019. Som følge av dette ble Russland utestengt fra store mesterskap i fire år fremover. Samtidig nektet Russland for et omfattende dopingsystem, og valgte derfor å anke utestengelsen til CAS. Der ble det holdt en hemmelig høring fra 2. til 5. november 2020. Torsdag falt avgjørelsen i saken.

Mottakelsen i Russland er blandet. Den kjente politikeren Dmitrij Svisjtsjev, også kjent som president i landets curlingforbund, sier ifølge sports.ru:

– Russland er et mektig land, også i idretten. Jeg anser at ingen har rett til å dømme oss.