– Etter 11 år på landslag så var det dessverre over. OL i Beijing er målet og motivasjonen for å komme tilbake i verdenstoppen er sterk, skriver 29-åringen på sin Instagram-side.

Samtidig takker han lagkamerater, trenere, støtteapparat, smøreteam og sponsorer for «gode stunder og fine minner».

– Det er litt trist. Jeg har vært på lag siden jeg var 19 år. Så det er litt trist, men jeg var litt forberedt, sier Tønseth til VG.

– Jeg har ikke så mye klart, men jeg må hive meg rundt nå. Jeg er avhengig av å være en del av en treningsgruppe for å drive det fremover mot OL. Ideelt sett må jeg ha høydeopphold for å forberede meg til OL i høyden.

– Har du vært i dialog med Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug om en satsing med dem?

– Jeg snakker med Niklas daglig, men det er ikke noe håndfast. Jeg må ha et opplegg som jeg kan dra nytte av frem mot OL, sier Tønseth.

Det var NRK som først omtalte vrakingen av 29-åringen.

Langrennssjef Espen Bjervig vil overfor VG ikke si noe om hvorfor landslaget landet på sin avgjørelse.

– Vi offentliggjør våre landslag 4. mai. Jeg ønsker ikke å kommentere noe før dette, skriver Bjervig i en SMS.

Etter en tøff sesong er det klart at trønderen må klare seg selv frem mot OL i Beijing i februar.

Tønseth var med på stafettlaget som tok OL-gull i Pyeongchang i 2018. Han var også med på stafettlagene i VM i Falun og Lahti i henholdsvis 2015 og 2017.

29-åringen står med to individuelle verdenscupseirer. I desember fortalte landslagstrener Eirik Myhr Nossum at kroppen til Tønseth ikke har spilt på lag.

– Kroppen er ikke helt i vater. Det var min vurdering at han ikke bør delta ut fra hvordan kroppen responderer på trening og restitusjon, sa Myhr Nossum til VG etter at Tønseth måtte droppe langrennet på Lillehammer i desember.

Tønseth fortalte at han hadde slitt helt siden han deltok i EM i terrengløp i Lisboa, hvor han ble nummer 25. Eirik Myhr Nossum strittet imot, men Tønseth valgte å dra.

I ettertid har Didrik Tønseth innrømmet at det ikke var så lurt, fordi han pådro seg et magevirus i Ruka. Han var enda ikke frisk nok til å presse kroppen maksimalt da han dro til mesterskapet i Portugal.

– Jeg gamblet. Det var en risiko å ta. Noen ganger går sånt bra. Noen ganger går det ikke bra. Dette er et vel et bevis på at det ikke alltid går bra, har Tønseth uttalt til VG.