Lillestrøm har gått ut med sjokknyheten på sin hjemmeside. Der beskriver klubben at Bakke sannsynligvis har fått et tilbud han ikke kunne si nei til.

– Det er selvfølgelig synd for oss, og skuffende, sier LSKs styreleder Morten Kokkim.

Vålerenga bekrefter også nyheten på egne hjemmesider og skriver at Bakke får en kontrakt ut 2027. Der sier Bakke at han har kjent på en slitasje mellom spillergruppe og trenerduo siden høsten 2022.

– Etter mange års erfaring kjenner man når det er på tide at andre krefter skal få overta, til det beste for alle parter. For meg var det punktet nå. At klubben jeg går til, er Vålerenga, vil sikkert oppleves anstrengt for flere LSK-supportere, men denne muligheten tente meg. Jeg har vært i Vålerenga i seks år tidligere, og det skal bli spennende å komme tilbake, sier Bakke.

LSKs sportssjef Simon Mesfin har allerede fått en haug av reaksjoner på årets nyhet i norsk fotball:

– Jeg er oppvokst her og er romeriking. Jeg har full forståelse for hva menigheten i Lillestrøm by tenker. Både fans, supportere, sponsorer. Jeg tenker akkurat det samme «hvorfor gå til Vålerenga?». Men Geir har tatt sitt valg med bakgrunn av sine vurderinger, og det må vi forholde oss til, sier Mesfin til VG.

Han avslører at Vålerenga – trenerløse siden 12. juni – har sondert Bakke på et tidlig tidspunkt.

– Disse forhandlingene begynte for en liten stund siden, men så la det seg og det virket som ting roet seg helt. Men de siste 24 til 48 timene har forhandlingene for alvor blusset opp igjen, sier Lillestrøms sportssjef.

– Dette har gått kjapt, supplerer styreleder Morten Kokkim.

– Har Geir Bakke provosert dere i ledelsen med å legge frem et ønske om å dra til Vålerenga?

– Han har ikke provosert oss. Han har fått et tilbud som selvfølgelig er en kopp over det vi kan tilby. Så har han valgt det, svarer Kokkim.

– Men dere kunne nektet?

– Ja, han hadde kontrakt med oss. Så Vålerenga må kjøpe ham ut av kontrakten, presiserer Kokkim.

NOEN H(ÅR) SIDEN: Geir Bakke har bakgrunn som assistenttrener for Vålerenga og var Kjetil Rekdals høyrehånd da de vant seriegull i 2005. Her i 2001. Foto: Nina Ruud

Etter det VG erfarer betaler Vålerenga tre millioner kroner i overgangssum. Det stemmer bra med «markedsprisen» i tidligere treneroverganger i norsk fotball:

Rosenborg betalte rundt tre millioner da de hentet Eirik Horneland fra Haugesund, og omtrent samme beløp da de kjøpte ut Kjetil Rekdal og Geir Frigård fra HamKam i rett før jul i 2021.

Da Bakke var Sarpsborg-trener, var også hans avtalte utkjøpspris tre millioner i Norge. Men Lillestrøm kapret ham gratis den gangen. Nå koster han full pris for Vålerenga, som sparket Dag-Eilev Fagermo fra trenerposten for en måned siden.

Bakke hadde opprinnelig en kontrakt med Lillestrøm ut 2027. Lillestrøm opplyser videre at sportssjef Simon Mesfin og toppspillerutvikler Frode Kippe kommer til å lede laget i søndagens kamp mot Sandefjord.

Videre skriver klubben at assistent Petter Myhre, som har vært Bakkes assistent i Lillestrøm siden de overtok i 2020, tar permisjon fra jobben ut juli. Om Lillestrøms plan for veien videre og ny trener, sier Kokkim:

– Vi må begynne med dette nå. Det kom overraskende på oss også. Men Simon jobber noen steg frem i tid hele veien, svarer Lillestrøms styreleder.

Mesfin sier at de ikke starter med blanke ark, men at ingenting er klart for hvem som blir den nye sjefen på Åråsen:

– Det kan skje og det kan ikke skje. Det er vanskelig å konkludere med nå. Vi bruker tid på å treffe riktig person. Det kan ta lang tid, men det kan også ta kort tid, sier sportssjefen.

Styreleder Morten Kokkim er forberedt at ikke alle vil være like fornøyd med Bakke og klubbledelsens valg.

– Vi som kjenner til LSK og Vålerenga at det blir mange og høylytte reaksjoner. Det vil være naivt å vente noe annet.

– Hva er din melding til egne supportere som garantert vil reagere?

– Vi har kamp til søndag som vi satser på å vinne. Vi jobber videre for at LSK skal være best mulig, svarer Morten Kokkim.

Lillestrøm-ledelsen har tilsynelatende holdt kortene svært tett til brystet. Selv folk innad i klubben var ikke klar over sjokknyheten onsdag morgen.

Tidligere Lillestrøm-spiller Pål André Helland, nå G19-trener for LSK, reagerer med vantro da han får nyheten overlevert fra VG.

– Oi! Det er ferske nyheter for meg, sier han – uten å ville utdype videre.

Mesfin opplyser til VG at spillertroppen fikk vite det rundt klokken 09.00 onsdag morgen, samtidig som klubben la ut sin pressemelding.

– De ble overrasket, uten tvil. Men det er over 20 mann som sitter i garderoben, så det er jo som alltid flere meninger innad, beskriver Simon Mesfin.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen reagerer med forbauselse på sjokkovergangen:

Bakke har bakgrunn som assistenttrener i Vålerenga. Han var i Oslo-klubben fra 1999 til 2005. Senere var han hovedtrener i Moss, Kristiansund, Sarpsborg 08 og så Lillestrøm siden 2020. Først trente han dem opp fra OBOS-ligaen etter 2019-nedrykket, deretter tok han dem til fjerdeplass i Eliteserien både i 2021 og 2022 – samt cupfinalen mot Brann i vår.

Vålerenga møter Brann i kvartfinalen i cupen i kveld klokken 20.00. Jan Frode Nornes leder VIF i den kampen.