I sitt første OL får Jakob Ingebrigtsen muligheten til å kjempe om medaljene. I torsdagens semifinale tok han seg enkelt videre, mens far og trener Gjert Ingebrigtsen trippet nervøst i spenning på den ene langsiden inne på arenaen.

Trenerpappaen sa i intervju med VG og norske medier etter løpet at han snakker mye med sønnen, men at han ikke får bli med i taktikkpraten.

– Jeg er aldri trygg. Han er jo som et bomberom, han er så lukket. Han liker godt at faren er ødelagt av nervøsitet, sier Gjert.

– Hvordan blir det å se finalen?

– Jeg lurer på om jeg skal reise hjem. Jeg har jo ingenting her å gjøre. Jeg får jo ikke snakke med han om taktikk eller noe annet, sier han humrende.

Konfrontert med farens uttalelse, svarer Jakob raskt:

– Det er litt merkelig. Jeg blir nesten provosert over at andre folk skal snakke taktikk med meg. Vi må kunne være i stand til å tenke selv. Jeg føler meg klar og er i form. Det er bare opp til meg selv å skaffe meg en medalje før jeg reiser hjem, sier en smilende 20-åring til VG.

– Det høres ut som han ikke kan så mye om løping, dessverre. Selv om man ligger i front, så er ikke det nødvendigvis en tryggere plass. Man lar seg lure der. Ofte kan det være motsatt. For meg handler det bare om å kjøre et «safe» løp og spare litt krefter, sier Jakob til NRK.

Jakob Ingebrigtsen la seg først bak fra start, men allerede ved passering 400 meter avanserte han frem og tok ledelsen i heatet. Australske Stewart McSweyn valgte å øke tempoet ytterligere og fikk en luke på den tredje runden, men feltet hentet inn McSweyn på slutten. Ingebrigtsen løp inn til annenplass med tiden 3.32,13 og tok seg enkelt videre.

– Det var perfekt gjennomført. Han hadde veldig god kontroll. Så han kan løpe 3.28 i en finale, om ikke mer, sier Gjert Ingebrigtsen.

Finalen på 1500 meter starter lørdag klokken 13.40.

Kenyanske Abel Kipsang vant heatet med 3.31,65 – 42 hundredeler under den tidligere olympiske rekorden, mens regjerende mester Centrowitz endte helt nede på niendeplass og ble slått ut. Til tross for den olympiske rekorden, sier Kipsang i pressesonen at han holder Timothy Cheruiyot og Ingebrigtsen som favoritter til lørdagens finale.

VIDERE: Gullfavoritt Timothy Cheruiyot (i front) holdt farten oppe gjennom store deler av sitt heat og gikk enkelt videre til finalen. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

20-åringen fra Sandnes er en av medaljekandidatene på 1500 meter – men Timothy Cheruiyot fra Kenya regnes som den største gullfavoritten. Cheruiyot og spanske Mohamed Katir er de to eneste som har bedre årsbeste enn nordmannen.

Spanjolen løper kun 5000 meter i OL, mens Cheruiyot enkelt tok seg videre til finalen fra sitt semifinaleheat. Det gjorde ikke en annen av forhåndsfavorittene, Marcin Lewandowski, som måtte bryte med skade på den siste runden.

Ingebrigtsen anstrengte seg særdeles lite da han tirsdag avanserte til semifinalen. Han løp på 3.36,49 og ble nummer fire i heatet sitt.

I VM i Doha i 2019 ble Jakob Ingebrigtsen nummer fire på 1500 meter. Året før tok han EM-gull både på denne distansen og på 5000 meter. I OL gjør tidsplanen det umulig å kombinere 1500 og 5000 meter.

Jakob Ingebrigtsen var før OL veldig klar på at han skulle prøve å unngå problemer i forsøk og semifinale. VM i Doha i 2019 åpnet på dramatisk vis da Jakob han først ble disket i forsøket på 5000 meter – for at han løp på innsiden av banen. Den norske anken førte imidlertid fram og han fikk løpe finalen.

Jakob blir med det den første Ingebrigtsen-broren i en OL-finale siden 2012. Den gang endte en 21 år gammel Henrik Ingebrigtsen på femteplass i finalen i London, mens det i Rio de Janeiro fire år senere sa stopp i semifinalen for Henrik. Filip Ingebrigtsen ble da disket i forsøket.

I Tokyo er det Jakob og Filip som har representert Sandnes-familien, men Filip var langt unna å ta seg videre fra forsøket på øvelsen.