Qatar-utvalgets leder Sven Mollekleiv overleverte tirsdag sin rapport til fotballpresident Terje Svendsen. I den blir det besvart hvordan norsk fotball bør forholde seg til 2022-VM.

Spørsmålet om en boikott har vært helt sentralt. Utredningen blir et viktig grunnlag når Norges Fotballforbund avholder ekstraordinært ting 20. juni.

I rapporten kommer det fram at det bare var Norsk Supporterallianses to utvalgsmedlemmer som ville holde herrelandslaget hjemme hvis Norge skulle kvalifisere seg.

Alle i utvalget på 14 medlemmer er enige om at Qatar aldri burde fått VM.

– Flertallet på tolv medlemmer mener ikke boikott er det mest effektive virkemiddelet for vår skape varige endringer i Qatar, sa utvalgsleder Mollekleiv.

Kollektiv svikt

Han opplyste videre at utvalget har jobbet fram tiltak for å tvinge fram viktige endringer i tiden som kommer.

– Et samlet utvalg har foreslått 26 tiltak til hvordan NFF kan ta det samfunnsansvaret vi mener NFF bør ta, og som kan bidra for å lykkes med å skape nødvendige endringer i Qatar, Fifa og NFF, sa Mollekleiv.

– Felles for disse er at de søker varig endring, tilføyde han.

Utvalgslederen kritiserte også fotballtoppene for ikke å ha handlet da Qatar ble tildelt fotball-VM.

– Utvalgte er skuffet og overrasket over at Fifa og NFF viste manglende vilje til å ta tak i disse problemstillingene etter tildelingen. Det var en kollektiv svikt i fotballfamilien, der man viste manglende ansvarsfølelse overfor migrantarbeidernes situasjonen som man har et ansvar for, sa Mollekleiv.

– Man våknet takket være press fra grasrota, klubbene og supporterne. De tok ansvar da verdens fotball-ledere sviktet, fortsatte han.

Etterlyser informasjon

På spørsmål fra NTB om hva han tenker om at kun supporternes representanter i utvalgte stemte for boikott, svarte Mollekleiv:

– Det at vi har samlet oss om 26 ulike tiltak opplever jeg som en seier for dem som hevet røsten og tok opp dette viktige temaet for å skape endring.

Tom Høgli var i vinter initiativtaker da han som samfunnskontakt i Tromsø gikk i bresjen for Qatar-boikott, men i utvalget sluttet han seg til flertallet. Tirsdag begrunnet han det med at han hadde lært mye under arbeidet med rapporten.

Sammen med Kjersti Løken Stavrum (administrerende direktør i Stiftelsen Tinius) mener Høgli det må gjøres en separat utredning av forholdene i Qatar like før VM.

I rapporten etterlyser utvalget mer informasjon fra NFF om de juridiske konsekvensene av en VM-boikott. De tar det for gitt at forbundsledelsen gir grundigere analyser på tinget i juni enn de har gjort til nå.

Ifølge fotballpresident Terje Svendsen skal Qatar-rapporten behandles i NFF i løpet av denne uken.

Markeringer

Mollekleiv-utvalget ble nedsatt i kjølvannet av den opphetede debatten om en Qatar-boikott. Den ble utløst av flere eliteserieklubbers boikottvedtak i februar og mars.

Qatar har i mange år fått kritikk for blant annet arbeidsforholdene fremmedarbeidere opplever. Det er også stilt kritiske spørsmål rundt måten landet ble tildelt fotball-VM på i 2010.

I februar ble det på nytt satt søkelys på fremmedarbeidernes situasjon i golfstaten. Da skrev avisen The Guardian at flere tusen arbeidere har mistet livet det siste tiåret. 37 av dødsfallene er direkte knyttet til stadionbygging.

Det norske herrelandslaget valgte å markere sin holdning mot brudd på menneskerettighetene i forbindelse med landskampene i mars. Flere andre land fulgte det norske eksempelet.

Både i Danmark, Tyskland og Nederland har et flertall i enkelte meningsmålinger svart at de støtter en boikott. Men ingen land eller forbund har gått inn for å utebli fra mesterskapet.