HamKam-stopperen Edmir Asani (26) kom til Borussia Mönchengladbach som 17-åring, men reiste hjem igjen etter halvannet år. Han drøm-mer fortsatt om å spille i utlandet.

Edmir Asani og hans familie kom fra Skopje i Makedonia da Emir var to år gammel. Familien slo seg ned på Hadeland, der Emir etter hvert skulle spille 2. divisjonsfotball for Grindvoll allerede som 16-åring.

Først til Düsseldorf

– En onkel snakket med noen fotballfolk i Tyskland, og jeg fikk først prøve meg på et juniorlag i Düsseldorf, sier Edmir til HA-sporten.

– En agent tok meg med videre til Borussia Mönchengladbach, hvor jeg var i halvannet år.

I og med jeg var under 18 år, ble foreldrene mine med til Tyskland. De solgte alt i Norge for å støtte meg, men etter hvert fikk de problemer med oppholdstillatelsen og måtte reise hjem. Da de dro, ble også jeg med. Familien er det viktigste for meg, og de støtter meg alltid, poengterer Edmir og legger til:

– Også har jeg verdens beste dame i Medina!

Vel hjemme fortsatte han i Lillestrøm som 19-åring, og siden har han vært innom Raufoss, Valdres og Eidsvold Turn, før han landet i HamKam foran forrige sesong.

Ja, la oss også utfylle CV’n med Bonner SC; et tysk lag på nivå fire som han spilte for i Borussia-tiden.

– Vet det er mulig

Edmirs drøm om å spille profesjonelt i utlandet lever fortsatt hos 26-åringen.

– Ja, selvfølgelig. Jeg har vært der og sett at det er mulig. Har du god disiplin og er mentalt sterk, er det mulig, mener Edmir, som blant annet spilte med den tyske landslagsspilleren Marcell Jansen (Hamburger SV) og mot Lukas Podolski (FC Köln) som juniorspiller i Borussia.

HamKam-stopperen har kone fra Sveits og ei søster boende i samme land, og han synes det er en forlokkende nasjon sammen med Tyskland og Italia.

– Kanskje kan jeg havne på nivå to eller tre i ligasystemet, og da må det være en av de store fotballnasjonene, slik at det er mulig å leve av fotballen. Uansett, så har jeg lyst på å reise ut igjen, sier han.

– Er fornøyd nå

Akkurat nå er nordmannen mest opptatt av å prestere for HamKam.

Stopperen, som spilte samtlige minutter i serie og cup for HamKam i fjor, startet årets sesong på benken da Oddbjørn Lie ble hentet inn som Pål Ekeberg Schjerves makker. Da Pål igjen fikk knetrøbbel, grep Edmir sjansen.

– Etter fjorårets sesong, sa jeg hadde jeg ikke fått vist hva jeg var god for. Jeg synes det har gått mye bedre nå. Jeg føler meg faktisk mer komfortabel med å spille i Adeccoligaen enn i 2. divisjon. Det er mer rom å spille i og mindre kavete spill.

– Du er heller ikke typen som er spesielt glad i å bli satt ut av laget?

– Alle vil jo spille. Jeg tvilte ikke på meg selv, og jeg skulle tilbake når jeg fikk sjansen. Også er det jo lettere å gjøre det bra når laget er i medgang også, sier Asani foran dagens kamp mot Randaberg på Briskeby.

– Mer og mer ledertype

Vegard Skogheim er også fornøyd med 26-åringens utvikling.

– Edmir har stått på og trent for å være klar når sjansen var der. Han slapp seg ikke ned da han var ute av laget, og sånne figurerer er det bra å ha på et lag. Jeg synes også han blir mer og mer en ledertype, som prater under spillets gang, sier HamKam-treneren.