Tidligere UCI-president Hein Verbruggen får kraftig kritikk i rapporten. Foto: NTB scanpix

Det kommer fram i en rapport utarbeidet av sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC).– Dette er bare en bekreftelse på ukulturen vi visste var der, sier Harald Tiedemann Hansen, den norske sykkelpresidenten som selv er på full fart inn i UCI-styret.

Kommisjonen har ikke funnet noen sammenheng mellom Armstrongs pengegaver til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og at positive dopingprøver skal ha vært hemmeligholdt.

Les hele rapporten på UCIs hjemmesider (ekstern lenke)

De gir imidlertid sterk kritikk for måten forbundet under presidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid forsøkte å holde Armstrong utenfor etterforskningen.

Gammel ukultur

UCI har ved en rekke tilfeller vist unnlatenhet for å følge opp antidopingarbeidet.

Dette og mye mer viser en 228 sider lang rapport fra sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC).

– Vi får bekreftet mye av det vi visste i denne rapporten. Det var en ukultur under Hein Verbruggen (president i UCI fra 1991-2005). Hans etterfølger Pat McQuaid gjorde en god del i arbeidet mot doping i sporten vår, men han gjorde ikke nok. Det var vel også det som ble hans fall, sier Hansen.

Den norske sykkelpresidenten var i utgangspunktet positiv til iren McQuiad (president 2005-2013), men ble etter hvert kritisk til blant annet hvordan den internasjonale presidenten ikke var klar nok i å ta avstand fra den forrige presidenten og til hvordan McQuaid forholdt seg til Lance Armstrong.

Verbruggen forsvarer seg

I en e-post til Aftenposten avviser Verbruggen beskyldningene som blir rettet mot han i rapporten. Han mener rapporten beviser hans uskyld.

— Jeg har studert rapporten og er fornøyd med at den viser det jeg alltid har sagt: Det har aldri vært dekkoperasjoner eller korrupsjon i Lance Armstrong-saken. Jeg er fornøyd med at denne rapporten bekrefter min uskyldighet, skriver den tidligere presidenten i det internasjonale sykkelforbundet.

Han mener rapporten tegner et uklart, feil og karikert bilde av hans presidentgjerning:

— CIRCs beskrivelse av min regjeringstid som "autoritær uten tilfredsstillende balanse" er en karikatur basert på meningene til fem personer som har noe personlig i mot meg, skriver han i e-posten.

Innførte blodpass

– Det var McQuaid som fikk gjennomført bruken av blodpass i sykkelsporten, og han sørget for at det ble utført dopingtester i stor stil. På meg virket det som om han hadde en vilje til å ville rydde opp. Jeg snakket også bla. med Antidoping Norge om dette, og de var jo tydelige på at det ikke var noen andre idretter som var så dedikerte i antidopingarbeidet. Jeg vet at han ved flere anledninger hadde motstand i UCI-styret mot sitt arbeid, men til syvende og sist var han jo sjefen og dermed må ta ansvaret, sier Hansen.

– McQuaid var også temmelig irritert på at de ikke klarte å ta Alberto Contador. Ikke bare på grunn av at det var spor av Clenbuterol i prøven hans, men også fordi de fant små plastbiter i prøven. Plast som brukes i blodposer. Dette kom de imidlertid ingen vei med. Men totalt sett var det for mye støy, og han klarte aldri å ta ordentlig avstand fra det som hadde skjedd, sier Hansen om McQuaid.

— Flere eksempler viser at UCI-ledere har forsvart Lance Armstrong og tok avgjørelser fordi de var fordelaktige for ham. Dette var under omstendigheter hvor det var sterk grunn til å mistenke ham for doping, står det i rapporten.

— UCI unnlot Lance Armstrong fra regler og dopingtester til tross for mistankene. I tillegg støttet de ham offentlig så sent som i 2012, heter det videre.

I rapporten går CIRC også hardt ut mot pengebruken under presidentvalget i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og oppfordrer til endinger i måten valget gjøres på.

– Ikke knusende

IKKE OVERRASKET: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sier CIRC-rapporten bekrefter det han visste fra før. Foto: NTB Scanpix

– Hvor skadelig vil denne rapporten være for sykkelsporten?– Jeg tror ikke den på noen måte vil være knusende for sporten. Dette var det mange som skjønte fra før. Det viktigste er at UCI nå følger opp rapporten, påpeker Harald Tiedemann Hansen.

– Og det kan du selv snart sørge for?

– Ja, kanskje. Europas mann i UCI-styret Peder Pedersen døde i januar, og da skal det velges inn en ny representant. I helgen ble jeg valgt som Europas kandidat, men alle kontinentene har mulighet til å fremme kandidater. Et nytt styremedlem skal velges under kongressen i Richmond i forbindelse med VM i september, forklarer Hansen.

– Hva bli din viktigste oppgave dersom du kommer inn i UCI-styret?

– Jeg ser at mange land rett og slett mangler en ordentlig struktur for å bygge opp sporten i landet sitt. Det kan UCI gjøre en betydelig jobb.Dessuten handler det selvsagt å gjøre hva som er mulig med tanke på sykkelsportens troverdighet, sier sykkelpresidenten.

Kaggestad positiv – men ikke overrasket

TV2-ekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad stiller seg positiv til nattens rapport.

– Det har blitt brukt 20 millioner kroner på rapporten og panelet virker troverdig. Den kan være et utgangspunkt for nye retningslinjer og viser at verden går fremover, sier han.

Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad. Foto: NTB scanpix

Kaggestad har større tiltro til dagens UCI-president Brian Cookson enn Verbruggen og McQuaid. Briten vant en hard valgkamp mot McQuaid for to år siden.

– Den nye presidenten har ingen bindinger til den forrige. Det hadde McQuaid, som ble håndplukket av Verbruggen. Det var i det store og det hele Verbruggen som styrte hele tiden, hevder TV2s sykkelekspert.

Han peker likevel på flere ting som han anser som svakheter ved rapporten.

– Ingen nye ryttere står frem. Flere av de som forklarer seg er anonyme. Rapporten er svak fordi den ikke har bevis, alt blir bare beskyldningre. Den er preget av at man ikke helt vet sannheten, sier Kaggestad.