Barcelona-spillerne løfter pokalen. Foto: Reuters
Luis Enrique og Lionel Messi klemmer etter seieren. Foto: REUTERS

JUVENTUS-BARCELONA 1-3

— Suárez startet sesongen som Dracula. Avslutter den som matchvinner i Champions League.

Viasat-eksperten Jan Åge Fjørtoft påpeker Luis Suárez' utrolige reise siden i fjor sommer, da han ble sendt hjem fra VM i skam etter å ha bitt Italias midtstopper Giorgio Chiellini.

På Olympiastadion i Berlin lørdag kveld var Suárez lynraskt fremme da han sendte en retur fra Juventus-keeper Gianluigi Buffon i nettmaskene.

Selv om Neymar riktignok punkterte kampen med 3-1-målet på overtid, var det på mange måter Suárez' scoring som avgjorde.

Den tidligere Liverpool-spissens mål kom nemlig på et tidspunkt da Juventus hadde blod på tann etter en utligning fra tidligere Real Madrid-spiller Álvaro Morata.

Den katalanske storklubben har nå like mange triumfer i Europas gjeveste klubbturnering - 5 - som Bayern München og Liverpool. Bare AC Milan (7) og Real Madrid (10) har flere.

Like mange triumfer som Liverpool

Luis Suárez er naturligvis i ekstase.

– Det er utrolig, noe unikt. For å vinne disse trofeene må du lide, sier Suárez etter kampen.

Han legger heller ikke skjul på at han har vært gjennom mye de siste månedene.

— Jeg dedikerer min prestasjon til mange mennesker, først og fremst min kone og mine barn. De led med meg på starten av sesongen, sier Suárez til den spanske TV-kanalen TV3 ifølge avisen Sport.

Barcelona-trener Luis Enrique har ledet Barcelona til en trofétrippel - cupgull, seriegull og Champions League-gull i sin første sesong.

— Dette er et stort lag, både når det gjelder kvalitet og samarbeid, sier Enrique.

Sjeldent Barcelona-mål

Da Barcelona seiret i Champions League-finalene i 2009 og 2011 scoret katalanerne før halvtimen var spilt ved begge anledninger. Slik ble det også i år.

Etter en skade i serieavslutningen var Andrés Iniesta et usikkerhetsmoment i dagene frem mot kampen, men balleleganten var i startoppstillingen, og viste sin appetitt for storkamper allerede etter fire minutter.

Etter et praktfullt angrep mottok Iniesta ballen i sekstenmeteren, og ved hjelp av silkemyke ballberøringer fikk han transportert ballen til kroaten Ivan Rakitic, som trygt satte ballen forbi Juves keeperlegende Gianluigi Buffon.

Overraskende nok var det ikke Lionel Messi, Luis Suárez eller Neymar som sørget for Barcelonas ledermål. I stedet var Ivan Rakitic (til venstre) som scoret etter målgivende fra Andrés Iniesta. Foto: AP

Dette var den tredje Champions League-finalen der Andrés Iniesta noterte seg for en målgivende pasning.Lionel Messis strøkne langpasning og Neymars kloke manøvreringer bidro sterkt til målet, men ledermålet var utrolig nok det første Barcelona-målet siden februar der målgivende pasning og scoring ikke var signert én av Barcelonas tre superspisser: Messi, Neymar og Luis Suárez.

Morata: Sto frem igjen

Én av hovedrollene i denne sesongens Champions League-fortelling har vært en spansk 22-åring som for ett år siden ble veid og vunnet for lett. I semifinalen senket Álvaro Morata Real Madrid, klubben som fostret ham opp og lot ham gå forrige sommer.

Og da Juventus kun så vidt holdt seg inne i kampen etter pause, dukket Morata opp igjen, denne gangen mot Barcelona, klubben alle Madrid-gutter elsker å hate.

Álvaro Morata er en mann for de store anledninger. Her feirer han på "Solskjær-vis" etter 1-1-målet. Foto: AP

Carlos Tévez skjøt hardt rett på Barca-keeper Marc-André Ter Stegen. Morata var først på returen.22-åringen fortalte om en «bittersøt følelse» etter målet mot Real Madrid på Santiago Bernabéu.

Denne gangen innebar scoringen ikke bare pur lykke for Morata, men også en livbøye for et Juventus-lag som nesten hadde blitt druknet av Barcelonas kvikke pasningsspill før pause.

– Det er en finale, det er normalt at man må lide. De kom inn igjen i kampen underveis, sa Ivan Rakitic om utligningen.

Messi våknet

Juventus' comeback, som til og med hadde utviklet seg til en dominans i banespillet i et snaut kvarter, var også mye takket være Gianluigi Buffon, keeperveteranen som hadde holdt italienerne inne i kampen med et knippe praktfulle redninger.

Etter 70 minutter var imidlertid Buffon nest sist på ballen da Barcelona igjen tok ledelsen.

Lionel Messi, som lenge hadde vært anonym i oppgjøret, overtok ballen på Juventus' banehalvdel, og løp som besatt med målet for øyet.

Etter å ha endevendt Juventus-forsvaret som en virvelvind skjøt han knallhardt mot Buffon, som måtte gi en retur Luis Suárez aldri var i nærheten av å la unnslippe.

– Vi trodde vi hadde sjansen til å dra dette i land, men vi klarte det ikke og det beste laget vant. I fotball vinner ikke alltid det beste laget, men denne gangen skjedde det, sa Buffon.

Med 2-1 i målprotokollen vippet finalen igjen Barcelonas vei, og de neste minuttene fikk vi ved flere anledninger se Barcelonas angrepsspillere storme mot Juventus-målet med en skremmende intensitet.

Etter 71 minutter satte en annullering fra dommer Cüneyt Cakir sinnene i kok blant Barcelona-spillerne, men TV-bildene viste at tyrkeren hadde rett i at Neymar handset det som ville vært 3-1-målet i nettet.

Neymar skulle imidertid få sitt mål likevel. Han scoret etter en lynrask kontring på overtid.

Den store helten forlot banen i smerter. Luis Suárez ble byttet ut på overtid for Pedro etter en kneskade.

– Vi fortjente seieren. Jeg håper vi ikke stopper her, og neste år er det mer å vinne og vi ønsker mer, sa Rakitic.