Ishockey. Konserter. Messer. Sirkusarena. Hjemmebane for Kaizers Orchestra en uke, hjemmebane for Stavanger Oilers den neste. Visjonene og tankene for DNB Arena var store da hallen åpnet dørene i oktober i fjor. De er ikke blitt mindre siden.

I morgen åpner dørene til en ny ishockeysesong i DNB Arena. Bak den mektige arenaen på Madlaveien står åtte investorer. Tore Christiansen er den største og mest profilerte. Men uten andre kjente forretningsmenn som Rolf Smedvig Hodne, Arne Incoronato, Åge Westbø, Thor Steinar Sandvik, Jørgen Gismervik, Snorre Haukali, og Johan Fredrik Brandt ville DNB Arena trolig forblitt en drøm.

Felles for dem alle er tette og nære relasjoner, ikke bare som investorer i Oilers, men også som aktører i andre deler av næringslivet.

Fra minus til pluss

Ishockeylaget Stavanger Oilers rakk bare å spille tre måneder av fjoråret i sin nye arena. Det var likevel nok til å snu ni år med minus til historiens første pluss i regnskapet. En dobling av driftsinntektene fra 15 til drøyt 30 millioner kroner resulterte i et overskudd på 2,8 millioner. Det var hele 8,9 millioner bedre enn resultatet for 2011 – det siste hele året i Siddishallen – da Oilers gikk på et styrt underskudd på 6,1 millioner kroner.

Likevel advarer Tore Christiansen mot å se på hallen som en ubetinget gullgruve. Han understreker at vi må vente ti år før vi får et skikkelig bilde av økonomien i den nye arenaen.

— Om noen år er det ikke så nytt og spennende lenger. Da får vi svaret på om vi har klart å holde trykket og kvaliteten oppe – og om inntektene vedvarer.

Derfor er også investorgruppen enig om å vente med å hente penger ut.

— Overskuddet vil gå til å dekke renter og betale ned på gjeld, sier Christiansen.

Strenge krav

Eierstrukturen er lagt opp på den måten at er de samme eierne og de samme prosentene i alle selskapene. Oilers Holding er det overstående selskapet. Eier av DNB Arena er Oilers Invest AS mens sporten eies og administreres av Stavanger Oilers AS

Stavanger Oilers AS leier DNB Arena av Oilers Invest AS. Det er Stavanger Oilers AS som har rettighetene på klubb og tilfører midler til driften av sport.

— Vi har bygd opp strukturen på den måten at du må være involvert i alt for å være med som investor. Vi ønsker ikke at noen bare skal ta del på arenasiden. Vi ønsker en helhetlig tenkning som dreier seg om både sport og arena. Slik hindrer vi at forretningsfolk som kun er interessert i å tjene penger på arenaen kommer inn, forklarer Tore Christiansen til Aftenbladet.

90 mill. i gjeld

Mellom 2004 og 2011 gikk Stavanger Oilers med et underskudd på mer enn 47 millioner kroner. Det ble dekket av investorgruppen. I sin helhet kostet DNB Arena 220 millioner kroner. Salg av arenanavn til DNB, forskuttering av leieinntekter av kommunen og kapital fra aksjonærene har bidratt til at den langsiktige gjelden i dag er på rundt 90 millioner kroner.

Det langsiktige målet for investorgruppen er å betale ned all gjeld og dermed eie DNB Arena.

— Drømmen er å kjøre langs Madlaveien, peke på arenaen og tenke at den, den eier vi. Men det er langt fram dit, kanskje 20-25 år, sier Tore Christiansen, den mest profilerte av eierne.

DETTE ER EIERNE

Tore Christiansen

Eierandel: Eier 4040 aksjer gjennom selskapet JOB Holding AS, tilsvarende 52,5 millioner kroner.

Bakgrunn: Gründer i Scandinavian Fittings And Flanges.

OILERS-EIER: Tore Christiansen. Foto: Kurt Arne Nilssen

Rolf Hodne og Arne Incoronato

Eierandel: Eier 2000 aksjer gjennom selskapet Inro AS, tilsvarende 26 millioner kroner.

Bakgrunn: Hodne kjent for blant annet Victoria hotell, Pizzabakeren og eiendom. Incoronato kjent fra Pizzabakeren, Smarthotell, Buøy Invest og eiendom

Født: 1955 og 1964. ## Åge Westbø

Eierandel: Eier 2000 aksjer gjennom selskapet MCM Westbø AS, tilsvarende 26 millioner kroner.

Bakgrunn: Gründer i Skagenfondene

Født: 1963.

Thor Steinar Sandvik

Eierandel: Eier 945 aksjer gjennom selskapet TS Holding, tilsvarende 12,3 millioner kroner.

Bakgrunn: Hotell og eiendom

Født: 1962. ## Jørgen Gismervik

Eierandel: Eier 615 aksjer gjennom selskapet Industry systems AS (GIS), tilsvarende 8 millioner kroner.

Bakgrunn: Gründer i høyteknologiselskapet GIS

Født: 1964. ## Snorre Haukali

Eierandel: Eier 200 aksjer, tilsvarende 2,6 millioner kroner.

Bakrunn: Advokatfirmaet Kluge.

Født: 1959. ## Johan Fredrik Brandt

Eierandel: Eier 200 aksjer gjennom selskapet Bra Invest AS, tilsvarende 2,6 millioner kroner.

Bakgrunn: Partner og CFO i Scandinavian Fittings And Flanges.

Født: 1967.